-
-
Bij iedere fles Bokma een Gratis Poster.
holhoudend beslag van gemout gerst en
tarwe. Men stookt dit beslag driemaal. Na
de derde maal bevat de moutwijn 46% al
cohol. Vervolgens wordt dit beslag in
Leeuwarden nog een vierde maal gedistil
leerd over een "geheim" mengsel van je
neverbessen en kruiden.
worden dan vermengd en op 35% con
sumptiesterkte gebracht waarna in de bot
telarij de jonge jenever in de kloeke vier
kante fles wordt verpakt. De alcohol in
Bokma jonge jenever is uitsluitend uit gra
nen gestookt. Als er dus één jonge jenever
"graanjenever" mag heten is het Bokma
wel, daar mag geen misverstand over be
staan.
De graanalcohol en het Bokma distillaat
7
'jiomsiï
SO^MA
Het distilleren van graanjenever
Rond het maken van jenever hangt allang niet meer
de geheimzinnigheid die vroeger zo gewoon was.
Wèt Bokma betreft blijft het enige goed bewaarde
geheim het speciale mengsel van jeneverbessen en
kruiden. Wfent dat geeft, samen met moutwijn en
graanalcohol, hel geheel eigen karakter aan Bokma
Jenever.
Jenever wordt tegenwoordig op een moderne manier
gemaakt Maar het blijft een ambacht dat volgens
precies dezelfde principes en processen verloopt als
honderden jaren geleden. Met de volgende kleurige
afbeeldingen willen we u laten 2ien hoe het gaal van
Korrel tot Borrel.
7 Ook de moutwijn wordt weer
gedistilleerd. De vierde distillatie
in de rij. Maar ditmaal hangt
er in de distilleerketel het
'geheime' Bokma zakje
met jeneverbessen
en kiuidea
Een stukje geschiedenis
De Bokma Jonge Jenever, die we vandaag de dag
zo vanzelfsprekend serveren uit de kloeke vierkante
fles, is het resultaat van een stuk geschiedenis dat
zo'n duizend jaar geleden begon.
Al 8000 Jaar geleden wisten de Egyptenaren hoe
mout moest worden gemaakt Een beslag daarvan
liet men gisten waardoor een ücht-alcoholhoudende
drank werd verkregen. Maar de kunst van het distil
leren is 'pas' een jaar of duizend geleden ontwikkeld.
Het waren de alchemisten uit de toenmalige
Arabische wereld die het gistings- en het
- distilleer proces met elkaar in verband
brachten. Waarschijnlijk is dat gebeurd.
Vla Spanje (waar de arabieren, beter bekend als
Moren, In die tijd stevig voet aan de grond hadden)
bereikte de distilleerkunst Europa.
Omstreeks 1600 gingen ook de Nederiandse brande
wijnmakers zich toeleggen op het ontwikkelen van
een "corewijn", ook wel "moutwijn" genaamd.
Niet omdat het iets met wijn te maken had, maar
omdat ze metzo'n naam beter dachten te kunnen
konkurreren met de in die tijd zeer populaire brande
wijn. Hun produkt werd voortdurend verbeterd en
verfijnd. Op die manier ontstond moutwijnjenever,
die in de loop der tijd gewoon "jenever" ging heten.
Jenever is een gedistilleerd dat even Nederlands is
als whisky Schots en cognac Frans is.
terwijl ze op zoek waren naar de Steen Der Wijzen of
het Levens-Elixer. Hoe dan ook, in die tijd kreeg
alcohol zijn naam. Het Arabische "al kohT betekent:
"de geest" of "het fijne".
8 Het gedeelte van het beslag dat apart is
gehouden, wordt in een zogenaamde rectificeer-
kolom gedistilleerd tot graanalcohol van 963%.
I Het graan wordt geoogst en naar de mouterij
gebracht Dit geldt voor gerst en tarwe. Mais en rogge
worden pas later toegevoegd.
4 Na het eesten noemen we het "groenmout" ge-
woon 'mout'. De mout wordt ontdaan van kiemen
en losse vliesjes en met de mais en rogge tot meel
vermalen
5 Vhn dat meel wordt een beslag gemaakt dat tot
een temperatuur van 60 °C wordt verwarmd. Door dat
verwarmen zetten enzymen het zetmeel om in suiker
Het beslag ondergaat dan een gistingsproces:
6 Een deel van het beslag wordt in een distilleer
ketel verwarmd. Daardoor verdampt de alcohol.
De alcoholdamp wordt via een spiraal door een koel
vat geleid, waardoor de damp tot druppels conden
seert en de alcohol als vloeistof kan worden
opgevangen.
Deze eerste alcohol heet 'ruwnat'. Dat ruwnat wordt
nog een keer gedistilleerd en heet dan 'enkelnat'.
En dat enkelnal wordt weer gedistilleerd en heet dan
'bestnat' of 'moutwijn'. Moutwijn bevat 46% alcohol.
9 Het moutwijn distillaat en de graanalcohol worden
met elkaar vermengd en op sterkte gebracht
hebben dan een jonge jenever met een alcohol
percentage van 35%
(J ziet: de alcohol voor Bokma Jonge Jenever wordt
uitsluitend uit granen gestookt Als er dus één
jonge jenever 'graanjenever' mag heten, dan is het
Bokma wel
Het is jammet dat'graanjenever'nog geen beschermde
naam is. Als u er zeker van wilt zijn dat uw 'graan-
Eiever' inderdaad graanjenever is, neem dan de
kende vierkante lies!
2 tn de mouterq worden de gerst en de tarwe van
in grote bakken met water gestort, zodat de korrels
goed vochtig worden.
3 Dan worden die vochbgc korrels verspreid over
de kiemzolder. Dat ts een grote, droge ruimte,
waar gezorgd woedt voor een royale zuurstoftocvoer.
Wwt door Ae zuurstof gaat het vochtige graan