Dit najaar wordt rond Bokma
een promotie gehouden die ten doel heeft
de consument ervan op de hoogte
te brengen dat de alcohol in Bokma jonge jenever
uitsluitend uit granen gestookt is.
Bij aankoop van een fles Bokma in de slij
terij ontvangt de consument gedurende de
maanden oktober t/m december een plaat
waarop d.m.v. nostalgische tekeningen
het verhaal "van korrel tot borrel" is afge
beeld. Ook de achterkant van deze plaat
kan gebruikt worden omdat daarop de ka
lender van 1983 is afgedrukt.
Om u een impressie te geven hoe het in de
ze moderne tijd "van korrel tot borrel"
gaat, bezochten wij in september de graan-
alcoholdistilleerderij te Zoetermeer en de
Bokma vestiging in Leeuwarden.
GRAANALCOHOL
De basisgranen voor het distilleren van
graanalcohol zijn rogge en mais. Na aan
voer in Zoetermeer worden deze granen
opgeslagen in de grote silo's op het terrein.
De rogge en mais worden eerst fijngema-
Het "geheime" mengsel van kruiden en je
neverbessen wordt in Leeuwarden bereid.
In de graanalcoholdistilleerderij wordt
graanalcohol gestookt.
len waarna door toevoeging van water een
beslag wordt gemaakt. Door verhitting en
gisting worden de in het beslag aanwezige
suikers omgezet in alcohol. Daarna wordt
in de rectificeerkolom de graanalcohol ge
distilleerd. Het restmateriaal dat na het
stoken overblijft wordt spoeling genoemd.
Men gebruikt deze dikke vloeistof als vee
voeder. Het eindprodukt -de graanalco
hol- wordt in tankwagens naar Leeuwar
den vervoerd.
BOKMA DISTILLAAT
In Leeuwarden wordt de graanalcohol in
de drankbereidingstanks gepompt. Hier
wordt tevens het specifieke Bokma distil
laat toegevoegd. Het Bokma distillaat
wordt in Leeuwarden gestookt uit
moutwijn. Moutwijn wordt verkregen
door het trapsgewijs stoken van een alco-
Vervolgens wordt de jonge jenever in de
kloeke vierkante fles verpakt.
6
BOKMA JONGE JENEVER
Van korrel tot borrel