Grote rigoreus liet doorvoeren ter be
scherming van hygiëne en eerlijke
(wijn)handel. Er zijn drie instellingen
die, deels uit eigen initiatief en vrije wil,
druiventeelt, oogst. Portwijnbereiding,
transport, opslag en export onder con
trole hebben. Hier in Vila Nova de Gaia
hebben de Portwijnschippers in 1933 een
gilde gevormd onder de naam Gremio
des Exportadores do Vinho de Porto,
waarbij elke exporteur verplicht aange
sloten is.
In het produktiegebied, op 65 km afstand
van Oporto, maakt het Casa do Douro
zich dienstbaar aan de wijnbouwers met
het geven van adviezen bij tegenslag en
problemen in de verbouw en vinificatie.
Ook de toelevering en de voor Portberei-
ding noodzakelijke gedistilleerde wijn,
wordt door het Casa do Douro geregeld.
Overkoepelend werkt het Portinstituut
"Instituto do Vinho do Porto" met ver
strekkende bevoegdheden in controle op
voorraden en inzage van administraties.
Port lodges in Vila Nova de Gaia. Hier ligt
de jongste port in alle rust te rijpen.
Markt in Oporto
HET PRODUKTIEGEBIED
Het gebied waar in broeierige hitte de
wijnstokken sinds eeuwen staan aange
plant, gold lange tijd als ontoegankelijk.
Feitelijk zijn pas in de laatste decennia
wegen aangelegd in dit woeste bergland.
Eeuwenlang diende de Douro als water
weg waarlangs de platte schepen, onbe
mand, stroomafwaarts dreven, soms ge
holpen door de wind als stuwkracht in
een klein zeiltje. De druivestokken staan
op smalle terrassen tegen steile hellin
gen. Een merkwaardigheid van de on
dergrond is, dat de leisteenlagen niet ho
rizontaal maar verticaal gekerfd staan.
Dit is gunstig, omdat de schaarse regen
gemakkelijk in de onderlaag kan zinken
en niet, zoals bij snelle verzadiging van
een ondoordringbare helling het geval is,
het laagje aanplant-aarde naar beneden
vloeit. Het is een gebied van uitersten.
Tijdens de zomer blijft zonnewarmte tus
sen de bergen gevangen en doet het wa
ter van de Douro verdampen. De druive-
planten profiteren van deze vochtige hit
te zodat de bladeren niet verdrogen en
rijkelijk suikers worden gevormd. Geen
aangenaam klimaat om in te werken,
maar wel uit te houden wanneer men dit
machtig mooie gebied als toerist be
zoekt. 's Winters zijn er snijdend koude
winden en veel regen: f30 mm.
PRODUKTIEPROCES
De in dit voor wijnbouw moeilijke kli
maat aangeplante druivesoorten zijn:
Blauwe druiven: Amarela, Francisco,
Roriz, Touriga-Nacional Bastardo, Mau-
risco e.a. Voor witte port worden voor
namelijk Malvasia en Esgena Cao ge
bruikt.
De oogst vindt midden september plaats.
Een wijnboerderij heet in het Portugees
"Quinta" en de bak waarin de geperste
most vloeit: "lagar". Vroeger werden de
druiven in deze ongeveer 70 cm diepe la-
gars met de voeten getreden maar ook
deze romantiek behoort tot het verleden.
De grote porthuizen maken sinds lang
gebruik van automatische vinificatie.
Welke vinificatiemethode ook wordt toe
gepast, belangrijk is om te weten, dat
voor portwijn het gistingsproces wordt
onderbroken door het alcoholpercentage
op te voeren. Dit doet men door gedistil
leerde wijn aan de gistende most toe te
voegen op het moment dat nog een
hoeveelheid onvergiste suiker aanwezig
is. Port bevat dan ook 6 a 8% suiker wat
vrij zoet is. In de maanden april/mei vol
gend op de oogst, wordt het verkregen
produkt naar Oporto gebracht om onder
ambtelijk toezicht verder te rijpen wat
jaren kan duren. Naast de bekende on
derscheidingen naar kleur Ruby -donker
rood, Tawny -bleekrood, White, bestaan
er leeftijdsaanduidingen die betrekking
hebben op de tijd dat de wijn op houten
vaten gelagerd is geweest tussen oogst
jaar en het tijdstip van bottelen.
wordt vervolgd)
Jugendstil-stationnetje van Pinhao in het
Douro-dal; de tegeltableaus beelden de
wijnoogst uit.
21