Op 30 juni heeft Heineken Nederland op de brouwerij in Zoeterwoude een speciale bijeenkomst
georganiseerd voor alle Heineken en Amstel agenten. Het doel van deze bijeenkomst was om de
agenten nader te informeren over het kelderbierproject en de beleidsvoornemens hiervoor van Hei
neken. Meer dan honderd agenten waren aanwezig.
In zijn welkomstwoord ging directeur
commercie bierdrs. P.C. Schop uitgebreid
in op de situatie van de Nederlandse bier
markt. Hij wees op de stagnatie van het
bierverbruik zoals die zich in 1980 en 1981
aandiende. Daarbij sprak de heer Schop de
verwachting uit dat deze stagnatie van
structurele aard zal zijn. Als oorzaken gaf
hij o.a daarvoor aan de economische
recessie, het feit dat daardoor de consu
menten-gulden onder druk staat, en de
stijging van de bierprijs als gevolg van
de accijnsverhoging. Geen vrolijk per
spectief, wat de heerSchop schilderde: een
biermarkt die de komende jaren onder die
van 1980 zal liggen. Dronk men in 1980
nog 86,4 liter bier per hoofd van de bevol
king, in 1981 bedroeg dat 84,2 liter.
De heer Schop wees ook op structurele
ontwikkelingen aan de kant van de
brouwerijen: "Door de stagnatie in de
markt komt de overcapaciteit van de
brouwerijen duidelijk naar voren. De in
vesteringsbeslissingen zijn jaren geleden
genomen toen men meer optimistische ver
wachtingen had ten aanzien van de ont
wikkeling van de markt. Die zijn nu achter
haald", aldus de Heineken directeur.
"Heineken heeft lang gewacht met de
introductie van kelderbier omdat eerst nu,
na uitvoerige experimenten, de definitieve
oplossing is gevonden", betoogde de heer
Schop. De hoge investeringen, de struc-
P.C. Schop
Tj. L. Jellema
tuur van de handel en het waarborgen van
de kwaliteit van het produkt zijn daar de
redenen van. Nu komen we met Kelder
bier om onze positie, die wij hebben opge
bouwd in goede samenwerking met onze
agenten, te verdedigen".
"Heineken stelt prijs op de samenwerking
met u, die willen wij ook in de toekomst
continueren"besloot directeur Schop zijn
inleiding voor het gehoor van agenten.
HEINEKEN KEEDERBIER
SYSTEEM
Vervolgens kwam de heer G. Slootweg
(hoofd commercieel technische dienst)
aan het woord. Hij lichtte de (bier)-tech-
nische aspecten van het Heineken Kelder-
biersysteem toe. Als wezenlijk kenmerk
noemde hij het verschil met de door andere
brouwerijen op de markt gebrachte syste
men. Heineken gebruikt in zijn vaten gèèn
plastic zak; het bier wordt rechtstreeks in
roestvrij stalen vaten gepompt. Dat is
hygiënischer, makkelijker en vooral beter
voor het behoud van de kwaliteit van het
produkt: bij het gebruik van plastic zakken
bestaat de kans dat het koolzuur, dat ge
bruikt wordt om het bier te transporteren,
in het bier wordt opgenomen. Het scheu
ren van plastic zakken is ook een probleem
De heer Slootweg wees erop dat in een
uitgebreide experimentele fase de bekende
G. Slootweg
6
KELDERBIER PRESENTATIE
IN ZOETERWOUDE VOOR
HEINEKEN EN AMSTEL AGENTEN