Darlant du pin Begin september werd tijdens een drukbezochte persbijeenkomst in Zoetermeer het boek "Praten over wijn" ten doop gehouden. De schrijver van dit boek is Jan Zellenrath, voor de lezers van dit blad geen onbekende. Sinds 1976 schrijft hij namelijk zijn rubriek "Parlant du vin". De titel van jl zijn nu verschenen boek geeft aan dat de basis gevormd wordt door de "Parlant"-verhalenreeks, aangevuld met nieuwe stukken. De redactie zocht de auteur op voor een nadere kennismaking. Al gauw werd duidelijk: Praten met Jan Zellenrath is praten over wijn. "Toen ik in 1955 bij Reuchlin in dienst kwam, lag het accent van de verkoopacti viteiten op Bokma. Samen met mijn toen malige collega's Westra en Stevens deed ik de verkoop van Bokma in Nederland. In die tijd verkochten we ook wijn. Dat was toen al mijn hobby en groeide later uit tot een specialisme". Het waren de jaren dat wijn een belangrijker plaats op de Nederlandse markt veroverde. In het begin van de zestiger jaren dronk men in Neder land per hoofd van de bevolking "slechts" anderhalve liter wijn per jaar. Nu is dat zo'n 13 liter. Zellenrathh over die tijd: In de periode begin zestiger, begin zeventigerjaren ging het goed met Reuchlin. Dat was vooral te danken aan de successen die wij met Bokma boekten en later met het door ons geïmporteerde Jagermeister." Inmiddels was Zellenrath directeur geworden van Reuchlin en onder zijn leiding schakelde Reuchlin geleidelijk aan over op de leve ring van wijn aan de detailhandel. De leve ring aan particuliere afnemers, waarmee wijnhandel Reuchlin een grote reputatie had verworven, kwam daarmee tot een einde. "Ik voel me een echte wijnman", zegt Zellenrath "en ik ben altijd erg op kwaliteit gesteld, volumes zeggen mij niet zoveel". Zijn gevoel voor kwaliteit is niet onopgemerkt gebleven: Toen Heine- ken in 1973 de wijnhandel Reuchlin over nam was het al een bekend "huis". PRATEN EN SCHRIJVEN "In de vijftiger jaren hield ik in den lande al causerieën over wijn" zegt de nu 60-ja- rige Jan Zellenrath, die zichzelf een "laatbloeier" noemt. "Dat hoorde des tijds bij mijn werk voor Reuchlin, maar later ben ik er uit plezier mee doorge gaan". Schrijven over wijn doet hij sinds 1976, toen hij met de rubriek "Parlant du Vin" startte. Twee jaar geleden verscheen het door hem uit het Italiaans vertaalde en bewerkte boekwerkje "Grote wijnen uit Italië". "Als ik straks na mijn pensio nering meer tijd krijg ben ik van plan een soort leerboek over wijn te gaan schrijven. De techniek van het wijnmaken, methoden van vinificatie, daar is voor de wijnconsu ment nog weinig over geschreven". Met een joyeus aandoend enthousiasme praat Jan Zellenrath over datgene dat zijn leven beheerst: de wijn. Uitermate des kundig laat hij zijn licht schijnen over ont wikkelingen in de wijncultuur. Glimlacht minzaam als er over het huidige succes van Italiaanse wijnen in Nederland wordt ge sproken: zijn ideeën daarover worden be vestigd. Corrigeert elegant maar onverbid delijk een verkeerde uitspraak of foutieve benaming en toont tegelijkertijd het ge- Zijn belangstelling voor wijn en het vermogen om dat over te brengen op anderen heeft Zellenrath door de jaren heen in de voorlichtings-sfeer doen belanden. Zo geeft hij cursussen voor het wijncertificaat, geeft les in het kader van de liquoristen- cursus en doceert "Italiaanse wijnen" aan de vinilogen oplei ding. Hij maakt deel uit van een aantal examencommissies en schrijft lesmateriaal voor cursussen. 16 (W- top- I '''WiturtjSB a'sja

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1982 | | pagina 16