ïësfe
rïS^^KÏ**
SS?
HET TAPPEN
heineken Nederland b.v
komt er voor terug!
Ook de horecabedrijven die meer het ac
cent leggen op maaltijdverstrekking, heb
ben belang bij een goed verzorgd glas tap
bier. Immers, ook in die bedrijven is bier
gemiddeld qua omzet de belangrijkste
drank. Daarnaast bestaat voor dit type be
drijven het afbreukrisico bij slecht getapt
bier eveneens: de klanten zullen de slechte
kwaliteit van een getapt biertje maatge
vend vinden voor de andere diensten,
waarmee het bedrijf de kans loopt hierdoor
ook een slecht imago te krijgen, waar het
de culinaire prestaties betreft.
ZORG
Bier is een natuurprodukt. Het komt tot
stand na een lang, goed bewaakt brouwpro-
ces, waarbij bij Heineken de zorg voor de
kwaliteit van het produkt de grootst moge
lijke aandacht krijgt. Eigenlijk begint dat al
bij de grondstoffen: een selectie van de
beste kwaliteit grondstoffen vormt de basis
van de door Heineken gebrouwen bieren.
De zorg die Heineken tijdens het brouwen
aan de kwaliteit van haar produkten
besteedt, houdt niet op als het bier de brou
werij verlaat. Heineken doet er alles aan
om de kwaliteit van het produkt te waar
borgen tot en met de consument. Vandaar
de activiteiten die erop gericht zijn om de
kwaliteit van het tappen te verbeteren. De
komende maanden zullen de Heineken
vertegenwoordigers extra aandacht beste
den aan de presentatie van bier in het hore
cabedrijf. Óndernemers die problemen op
dit terrein hebben, kunnen, zoals altijd,
met hun vragen bij hen terecht. Uit het eer
der genoemde onderzoek kwamen de vol-
DE GLAZEN. maE"'K,ne"-ta^
gende vier consumentenklachten als be
langrijkste naar voren:
- het schuim slaat te snel dood
- teveel schuim in het glas
- te weinig schuim
- het bier is te koud.
Bij deze problemen kunnen onze vertegen
woordigers advies geven.
SCHONE GLAZEN^
Voor een goed glas bier is een schoon glo
absoluut noodzakelijk. Echt "bier-schone
glazen krijgt men door minstens één maa
per week de bierglazen in lauw water met
soda te reinigen. Voor het tappen dient het
glas dan met koud, schoon water gespoeld
te worden. Hiermee wordt het doodslaan
van het schuim voorkomen: dat is altijd het
gevolg van vette, niet schone glazen.
En natuurlijk, in een bierglas wordt allèèn
bier geserveerd en geen andere dranken.
SCHUIM
Teveel of te weinig schuim kan een kwestie
van tapkunst zijn. Er zijn onlangs instruc
tiekaarten ontwikkeld ten behoeve van het
horeca-personeel waar, als een geheugen
steuntje, de "kunst" van het tappen uit de
doeken wordt gedaan. Klachten over
schuim kunnen ook ontstaan door een ver
keerde afstelling van de koolzuurdruk, sto
ringen in de installatie of een niet goed wer
kende koeling. Van uitermate groot belang
is het dat de bierleidingen goed schoon wor
den gehouden.
Naast de al genoemde instructiekaarten
voor het biertappen geeft Heineken bin
nenkort een handboek uit, dat als een soort
Tapbier "vraagbaak" voor de horeca-on-
dernemer kan dienen. In deze vraagbaak
worden allerlei problemen met tapbier be
handeld en wordt tevens aangegeven welke
oplossingen er zijn. Als vervolg op de tap-
kaart is er nog een dergelijke kaart ontwik
keld die het aan- en afslaan van een fust be
handelt, alsmede het aansluiten van een
nieuwe koolzuurcilinder.
Met deze activiteiten wil Heineken de aan
dacht voor het tappen van bier vergroten en
daarmee bereiken dat haar produkten opti
maal aan de klant geserveerd worden, in
het belang van die consument, horeca-on-
dernemer, groothandel en brouwerij.
UT
ei]
*- - 'J
J -
DE SPOELBAK
TIPS
W" w. v'»»W
09 ®Xi a "fö»®*
33m'"
ïw»£&«»4
«"Tï 9.«f""$Tt* «S?Ack-
»k".'^4»™ï»os,o>»°'
„„hooft5®*.
,«nV^Ca
?k«an
V, «OP»" tem»
,dn>V°V
1 Spoel met schoon, koud r.
H« glas moe, abso|uul onder de tap. Schuin,
vetvrij ajn. maar niet tè schuin. Het bier
spoel ze af met schün water
ken op hetfékWadW°rden n°°" a^edroogd- Laat ze uitlek-
4 Laat het tot de rand komen.
Glas rechtop en meteen snel
weerde tapkraan dicht.
en vetvrij zijn.
water met soda. En
van borstels. Spoel k de onderka™
Want resten van afwfc aa T x^oon water.
later de schuimkraag. ^gHsreimger bederven
bak stromen*™ de onde,éS* W0^''w«er door de spoel-
blilft. Pas op voor r«e^& Water sch°«
en dergeJijke in het spoelwater. e' tomafensap
schuimkraag,^ sdnef!n2ktVet V°°r een slechte
n °P net Jekblad atÏAóT•-
Buiten bereik van druppels he' schu'm nog op
art de tap. PPC,S komt in één keer afschuimen
wam dat glat len^o» vanfcfeST* bi',3ppen'
tapkraan tot de ™n de
meteen weer dicht. mltraaS TaP snel open, en
pas he,'dan
He- merkbeeld op hetglas „Sé