Horeca nndeniiEP
Toen Leo Maas op zijn acht en vijftigste jaar in Tilburg de horeca binnenstapte mocht hij
zich al een geslaagd zakenman noemen. Het was voor hem geen noodzaak meer. Zonder al
te veel zakelijke beslommeringen had hij met zijn vrouw een rustig leven kunnen leiden.
Maar Leo Maas, van nature een harde werker, is een man die niet stil kan zitten.
DOOR J. REPPEL
Hotel Cafó Restaurant De Lindeboom
met reeht het eerste huis van de stad
De heer Maas voelde zich op die leeftijd
nog vitaal genoeg om de uitdaging, die de
horeca voor hem was, aan te nemen. Op
dat moment was hij eigenaar van een druk
kerij en een middenstandswarenhuis. "Ik
blijf het jammer vinden, dat ik niet twintig
jaar eerder in de horeca terecht gekomen
ben", zegt de energieke Leo Maas. "Mijn
broer heeft er ook jaren zijn brood in ver
diend. Ik heb hem dikwijls benijd". En hij
vervolgt: "Ik heb veel gereisd om inkopen
te doen voor mijn warenhuis. Daardoor
kwam ik regelmatig in hotels terecht in het
buitenland, onder andere in Taiwan, Ma
nilla en Hongkong. Dat hotelleven boei
de mij en daarom besloot ik om het
ook in die richting te zoeken. Bo
vendien vind ik mensen ontvan
gen en ze goed verzorgen
een leuke bezigheid. Ie
dere morgen om acht
uur ben ik al aan
wezig in mijn
bedrijf, ik wil
op de Heuvelring staat. Omdat het pand
oud was, hebben wij het eerst helemaal af
gebroken. Bovendien wilden wij er ook een
enigszins andere exploitatievorm aan ge
ven". De gedaanteverwisseling van het be
drijf is opzienbarend. De ideeën bij de
bouw van het pand en de interieurinrichting
komen voor een groot gedeelte op naam
van de huidige eigenaar. De ruime marme
ren hal doet imposant aan, terwijl het res
taurantgedeelte met veel lichte tinten een
Franse sfeer uitstraalt, die ook terug te vin
den is in de achttien hotelkamers met bete
gelde bad-, en toiletruimte in warme kleu
ren. Alle kamers zijn voorzien van telefoon
en kleurentelevisie. Het restaurantgedeelte
bestaat uit een tearoom - met dansvloertje -
die plaats biedt aan zestig personen, een pe
tit restaurant met een bezettingscapaciteit
van 80 mensen en een restaurant a la Carte,
waar vijftig mensen kunnen genieten van
de voortreffelijke spijzen. De prijsstelling
is alleszins redelijk. De fraaie goudkleurige
kroonluchters, afkomstig uit Wenen, stra-
er zijn als mijn gasten hun ontbijt gebrui
ken. Maar het gebeurt dikwijls, dat ik om
twee uur 's nachts pas naar huis ga. Licha
melijk en geestelijk kan ik dat nog steeds
opbrengen, dat vormt geen enkel pro
bleem. Ik durf rustig te zeggen, dat ik per
week honderd uur in mijn bedrijf aanwezig
ben. Sinds de opening op 23 januari 1981
heb ik mij nog geen vrije dag gegund".
GEDAANTEVERWISSELING
Het op de Heuvelring geheel nieuw opge
bouwde "Hotel Café Restaurant De Linde
boom" staat op het mooiste plekje in het
centrum van Tilburg. De naam van het be
drijf bleef ongewijzigd. "Dat hebben wij
bewust gedaan", vult Leo Maas aan. "De
Lindeboom" was al meer dan vijftig jaar
een horecabedrijf met een goede klank. De
familie Van de Pijl heeft daar altijd hard
voor gewerkt toen zij de zaak nog exploi
teerde. De naam is indertijd ontleend aan
de grote lindeboom, die ook nu nog midden