horeca ondermenm,mL (afé-reslauranf 'De Branderij' in Leiden spreeKI de mensen aan. Toen de heren P.C.G. van Hoorn en R. Boogert op 16 november 1981 op de Mid delweg 7-9 "De Branderij" openden, was Leiden een fraai horecabedrijf rijker. Er straalt een apart sfeertje vanuit en bij velen roept het een nostalgische gedachte op. Dat er aan een dergelijk bedrijf behoefte bestond in de sleutelstad, heeft de omzet ontwikkeling inmiddels al duidelijk gemaakt. KEUKEN In de mime en uiterst moderne bedrijfskeu- ken kan de chef kok met zijn medewerkers zich naar hartelust uitleven. "De keuken hebben wij bewust zo groot gemaakt", zegt de heer Van Hoorn, "omdat wij het naast gelegen pandje ook hebben aangekocht. Daar gaan wij in de toekomst eveneens een horecabedrijf van maken, geschikt voor bruiloften, partijen en afstudeerborrels. Dat laatste komt veel voor in de studenten kringen. Maar om op de keuken terug te komen, alles wat daaruit komt is van goede kwaliteit en kan de toets der kritiek rijkelijk doorstaan". De beide exploitanten kunnen dan ook te vreden constateren, dat thans de vruchten geplukt worden van een jaar bouwen, waarin een grote zelfwerkzaamheid aan de dag werd gelegd. De verbouwing hebben zij zelf ter hand genomen en de inrichting naar eigen ideeën uitgevoerd. Het resultaat is verbluffend en ondanks het feit, dat de zaak nog erg jong is, hebben de exploitan ten beslist niet te klagen over gebrek aan belangstelling. De heer Van Hoorn wij zend op het oude pandje waarin nu de zaak gevestigd is: "Vroeger was dit een koffie branderij. Dat is ook de reden geweest, dat wij ons bedrijf "De Branderij" hebben ge noemd. Toen wij het pandje kochten was het in gebruik als pakhuis. De heer F. Hen driks uit Leiden hebben wij gevraagd om een tekening te maken van een horecabe drijf, zoals wij dat beoogden. Ik moet daar aan toevoegen, dat tijdens de bouw vooral de heer Boogert een grote inbreng heeft ge had. Vroeger heeft hij als zelfstandig inte rieurbouwer gewerkt voor derden en daardoor was hij de man met een grote ken nis van zaken. Veel heeft hij zelf vervaar digd, zoals de ballustrade op het balkon, de tafels, de kroonluchters en alle spiegels". INTERIEUR De fraai bewerkte palen waar het balkon op steunt zijn afkomstig van de Bisschoppe lijke Nijverheidsschool in Voorhout. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om die aan te brengen. Voordat een kraan de palen naar binnen kon hijsen moest het he le dak verwijderd worden. De straat is daarom een dag afgesloten geweest. Veel van wat er in de zaak is aangebracht komt uit een gesloopte kerk. De twee antieke or namenten bij de entree komen bijvoor beeld uit de Hooglandse kerk. De spiegels zijn aangebracht om een groter ruimte-ef fect te creeëren. Eén muur is echter gesierd met een fraaie wandschildering, uitbeel dend drie dansende dames. Het kunstwerk is gemaakt door de heer J.E. van Koelen uit Utrecht. De verwarmde vloer is van mar mer, evenals de uitvoering van de toiletten. Het café met ruime bar op de be gane grond heeft vijftig zitplaatsen, even veel als in het restaurantgedeelte op het balkon. 16

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1982 | | pagina 16