VAR
BELLET
Van de Bellet rosé zegt men wel eens, dat
hij gevaarlijk gemakkelijk drinkt. Dat kan
men zich ook wel voorstellen want in een
dergelijk klimaat komt zo'n fruitige, goed
ogende opfrisser goed aan wanneer men
dorst heeft. Ook de witte en rode wijnen
hier vandaan worden erg geapprecieerd.
Natuurlijk heeft het toerisme veel aan hun
bekendheid bijgedragen.
PALETTE
Hier komt, wat kwaliteit betreft, de witte
wijn weer op de eerste plaats, vooral Cha
teau Simone heeft een goede reputatie. De
witte en rosé wijnen zijn zeer fruitig wat
men van wijnen uit dergelijke warme ge
bieden lang niet altijd kan zeggen. Wan
neer men lectuur raadpleegt over de wijnen
uit de Provence, worden ze nogal eens aan
bevolen bij bepaalde provengaalse gerech
ten. Naast voortreffelijke visgerechten
waaronder de bouillabaisse een belangrijke
plaats inneemt, mogen we de 400 internati
onaal bekende vleesgerechten niet verge
ten. Voor liefhebbers van culinaire genoe
gens iets om eens naar uit te kijken.
Vroeger dachten we altijd, dat uit de Pro
vence alleen rosé-wijnen kwamen. Dat was
niet zo en het wordt met de loop der jaren
steeds minder het geval. In percentages was
tot voor kort circa 70 van de totale pro-
duktie rosé - op het ogenblik is dat nog
maar 55 rond 35 is rood en de rest
wit. De dichtste beplanting met wijnstok
ken vinden we tussen Toulon en Esterel in
het noorden begrensd door de Argens, een
116 km lange rivier.
STREVEN NAAR KWALITEIT
Een duidelijk bewijs voor het streven naar
kwaliteit is het terugdringen van de rijkdra-
gende Carignan, in enkele jaren van 70'%
naar 40 van de beplante oppervlakte. In
plaats daarvan komen de aromatische
Mourvèdre en krachtige Syrah, die we al
van het noordelijk deel van de Rhóne ken
nen. Bij een rendement van maximaal 50
hl. per hectare en een minimum alcohol
percentage van 11 schaart de Cötes-de-
Provence zich onder de kwaliteitswijnen
van faam. Voeg daarbij de eisen voor labo-
ratorisch onderzoek en de verplicht gestel
de organoleptische keuringen en men be
grijpt dat de vignerons doelbewust streven
naar erkenning en een positie van hun wij
nen als b.v. voor de Cötes du Rhóne ver
kregen is. De totale beplante oppervlakte is
17.000 hectare, verdeeld over 68 gemeen
ten in de Var en de Bouches-du-Rhöne en
één in de Alpes-Maritimes. Hier brengen
5.000 wijnboeren hun oogst bij 53 coöpera
tieve kelders met een derde van de totale
produktie dat door zelfstandige onderne
mers wordt verzorgd. In de eerste afleve
ring van de informatie over de wijnen uit de
Midi schreef ik dat deze wijnen vroeger
naamloos -als karafwijn- werden verkocht.
Restaurateurs die er een eer in stelden om
als "Vin du Patron" een goede wijn te ser
veren, kozen bij voorkeur de goede, goed
kope wijnen uit het zuiden. Tussen haak
jes, over Vin du Patron gesproken, voor
een goede restaurateur betekent deze beti
teling dat hij "deze" wijn uitkoos voor zijn
gasten die hij daarmee een goed glas voor
een redelijke prijs kan aanbieden. Dikwijls
wordt deze erenaam misbruikt om het
goedkoopste wat men kan vinden te leve
ren tegen prijzen waarvoor de gast iets
goeds zou mogen verwachten. Op het
ogenblik worden wijnbouw en de commer
cialisering van de wijn in het zuiden georga
niseerd. Een belangrijk deel van de pro
duktie wordt ter plaatse op fles gebracht.
We zien dan ook een belangrijke verschui
ving van de "vente en restauration" (55 -
35 naar de verkoop per fles "en detail".
Tot verleden jaar werd slechts 12 van de
beschikbare 600.000 hectoliter V.D.Q.S.
en A.O.C. geëxporteerd. (Nederland nam
slechts 3 van het uitgevoerde volume af.)
CRUS CLASSÉS
Er is trouwens nog een bijzonderheid die
men bij een pas sinds kort erkende wijn
klassering niet zou verwachten en dat is het
bestaan van "Crus Classés" in de Cötes de
Provence. Te vergelijken met de regeling
als in de Beaujolais. Er zijn 17 domaines
met een produktie van 20.000 hl, die het
recht hebben om "Cru Classé" aan de
naam op het etiket toe te voegen van door
hen zelf gebottelde wijnen. Zij hebben de
verplichting op zich genomen om deze wij
nen met extra veel zorg te behandelen. De
rode wijnen mogen pas acht jaar na het
oogstjaar in de handel worden gebracht. Al
met al is het verheugend dat een aantal wij
nen, die het waard zijn om meer bekend
heid te hebben, uit de naamloze onover
zienbare massa wordt gelicht.
In de volgende Tap en Schap zal ik u hier
over meer vertellen.
Aix-en-Pi
ice
Palette
arseille
és
Wijngaarden van de Bandol.
De overal aanwezige platanen geven in de
hete middagzon een spel van licht en scha
duw.
15