Darlant du pin
DE WIJNPRODUKTIEGEBIEDEN LANGS
DE MIDDELLANDSE ZEE
In de vorige Parlant hebben we gesproken over het gebied langs de Middellandse
Zee, westelijk van de Rhone. Ditmaal gaan we verder met de Provence, het deel
van Frankrijk ten oosten van de monding van de Rhone.
DOOR J. ZELLENRATH
Ten tijde van Lodewijk XIV duurde een
trip van Parijs naar de Provence tien dagen.
Racine heeft zo'n reis in een karos, bespan
nen met vier paarden, uitvoerig beschre
ven. Vermakelijk zijn soms de gebeurtenis
sen onderweg en het gedrag van de reisge
noten. Opvallend is echter dat, eenmaal
aangekomen in de Provence, hij de mensen
niet kan verstaan. "Je vous jure que j'ai au-
tant besoin d'interprète qu'un Moscovite
en aurait besoin dans Paris" schrijft hijHij
zou dus evengoed een tolk nodig hebben als
een Moskoviet in Parijs. Uitvoerig be
schrijft hij het prachtige landschap en ver
onderstelt dat indien Fontaine in het gezel
schap ware geweest, mensen en natuur hem
zeker tot het schrijven van een sprookje
zouden hebben geïnspireerd.
COTESDE PROVENCE
(sinds 1977 appellation contrölée)
Om voor de hand liggende redenen worden
de wijnen uit de Provence nogal eens "va
kantiewijnen" genoemd. Deze lichte frisse
wijnen, zowel wit, rosé als rood zijn tot in
verre omtrek in dit Middellandse Zeekli
maat een welkome dronk waaraan men
thuisgekomen in noordelijke streken met
plezier terugdenkt. Vooral de rosés ter
plaatse geserveerd op zo'n 7-8°C moet de in
de zon wentelende lichamen voor uitdro
gen behoeden. Aan de lunch kan dan een
rode wijn uit de streek met zijn tempera
tuur van 12°C voor afwisseling zorgen. Ter
oriëntatie, we bevinden ons nu ten oosten
van de monding van de Rhöne, het deel van
Frankrijk waar reeds 5 eeuwen voor Chris
tus mensen woonden, vanouds de Provence
genaamd. In 1790 werd dit gebied in 3 de
partementen gedeeld: Bouches-du-Rhöne,
Var en Alpes-de-Haute-Provence. Tegen
woordig rekent men ook Hautes Alpes, Al-
pes Maritimes en Vaucluse tot wat de Fran
sen noemen "Région de Programme", dat
is een uitgestrekt gebied dat uit verschillen
de overwegingen als een eenheid kan wor
den beschouwd. Een van die redenen in dit
geval wat de Provence-Cöte d'Azur betreft,
is het toerisme. Het zien van de namen in
het routekaartje zal bij ieder verschillende
herinneringen oproepen: wintersport, lek
ker luieren aan de Cöte d'Azur, namen van
wijnen, natuurschoon, wandelen, berg-
klimmen, geologie, graven naar de oud
heid, schilderachtige dorpjes, hier en daar
een kasteel, olijfbomen en hoog opgaande
naaldhoutbossen, noem nog maar een aan
tal toeristische geneugten. Er zijn vier wij
nen onder bescherming van een eigen
A.O.C. die dank zij de Vinologen, ook in
Nederland bekendheid beginnen te krij
gen. Cassis en Bandol tussen Marseille en
Toulon direkt aan de Middellandse Zee ge
legen. Bellet enkele kilometers landin
waarts vanaf Nice en Palette in de buurt van
Aix-en-Provence
CASSIS
De naam doet denken aan zwarte bessen of
een cocktail. We bedoelen hier echter de
wijnen die genoemd zijn naar het dorpje
Cassis (5.000 inwoners). De witte wijnen
noemt men de beste uit de gehele streek.
Ze worden verkregen uit de druivesoorten
Ugni blanc, Sauvignon, Clairette, Marsan-
ne, soms aangevuld met de minder beken
de Doucillon en Pascal. Er wordt veel aan
dacht aan de witte Cassis besteed. Snoei-
wijze en minimale rij pingstij d op fust zijn
wettelijk bepaald. De wijn behoort helder,
teer-geel van kleur te zijn en elegant.
BANDOL
Is in de winter een lief vissersdorpje, al
heeft ook hier de welvaart zich in luxe zicht
baar gemaakt. Tussen mei en september is
de situatie als overal elders aan de Cöte
d'Azur, verstikkend druk. Hier is de rode
wijn beroemd en wordt het de beste rode
wijn van de Provence genoemd. Minstens
18 maanden moet hij op fust rijpen voordat
hij op fles mag worden gebracht. Als gevolg
van de grote vraag naar deze wijn is de prijs
de laatste jaren snel opgelopen. Ook de
witte en rosé wijnen onder deze naam zijn
erg aantrekkelijk. Ze moeten minimaal
acht maanden op fust rijpen wat volgens
mij niet altijd aan de smaak ten goede
komt.
Het wijnlandschap van Cötes de Provence.
Een der vele café's van het wijn- en havenplaatsje Cassis.
14
KANTÏRBRAU
,0 M.- .v