Darlant du pin DE WIJNPRODUKTIEGEBIEDEN LANGS DE MIDDELLANDSE ZEE In de vorige Parlant hebben we gesproken over het gebied langs de Middellandse Zee, westelijk van de Rhone. Ditmaal gaan we verder met de Provence, het deel van Frankrijk ten oosten van de monding van de Rhone. DOOR J. ZELLENRATH Ten tijde van Lodewijk XIV duurde een trip van Parijs naar de Provence tien dagen. Racine heeft zo'n reis in een karos, bespan nen met vier paarden, uitvoerig beschre ven. Vermakelijk zijn soms de gebeurtenis sen onderweg en het gedrag van de reisge noten. Opvallend is echter dat, eenmaal aangekomen in de Provence, hij de mensen niet kan verstaan. "Je vous jure que j'ai au- tant besoin d'interprète qu'un Moscovite en aurait besoin dans Paris" schrijft hijHij zou dus evengoed een tolk nodig hebben als een Moskoviet in Parijs. Uitvoerig be schrijft hij het prachtige landschap en ver onderstelt dat indien Fontaine in het gezel schap ware geweest, mensen en natuur hem zeker tot het schrijven van een sprookje zouden hebben geïnspireerd. COTESDE PROVENCE (sinds 1977 appellation contrölée) Om voor de hand liggende redenen worden de wijnen uit de Provence nogal eens "va kantiewijnen" genoemd. Deze lichte frisse wijnen, zowel wit, rosé als rood zijn tot in verre omtrek in dit Middellandse Zeekli maat een welkome dronk waaraan men thuisgekomen in noordelijke streken met plezier terugdenkt. Vooral de rosés ter plaatse geserveerd op zo'n 7-8°C moet de in de zon wentelende lichamen voor uitdro gen behoeden. Aan de lunch kan dan een rode wijn uit de streek met zijn tempera tuur van 12°C voor afwisseling zorgen. Ter oriëntatie, we bevinden ons nu ten oosten van de monding van de Rhöne, het deel van Frankrijk waar reeds 5 eeuwen voor Chris tus mensen woonden, vanouds de Provence genaamd. In 1790 werd dit gebied in 3 de partementen gedeeld: Bouches-du-Rhöne, Var en Alpes-de-Haute-Provence. Tegen woordig rekent men ook Hautes Alpes, Al- pes Maritimes en Vaucluse tot wat de Fran sen noemen "Région de Programme", dat is een uitgestrekt gebied dat uit verschillen de overwegingen als een eenheid kan wor den beschouwd. Een van die redenen in dit geval wat de Provence-Cöte d'Azur betreft, is het toerisme. Het zien van de namen in het routekaartje zal bij ieder verschillende herinneringen oproepen: wintersport, lek ker luieren aan de Cöte d'Azur, namen van wijnen, natuurschoon, wandelen, berg- klimmen, geologie, graven naar de oud heid, schilderachtige dorpjes, hier en daar een kasteel, olijfbomen en hoog opgaande naaldhoutbossen, noem nog maar een aan tal toeristische geneugten. Er zijn vier wij nen onder bescherming van een eigen A.O.C. die dank zij de Vinologen, ook in Nederland bekendheid beginnen te krij gen. Cassis en Bandol tussen Marseille en Toulon direkt aan de Middellandse Zee ge legen. Bellet enkele kilometers landin waarts vanaf Nice en Palette in de buurt van Aix-en-Provence CASSIS De naam doet denken aan zwarte bessen of een cocktail. We bedoelen hier echter de wijnen die genoemd zijn naar het dorpje Cassis (5.000 inwoners). De witte wijnen noemt men de beste uit de gehele streek. Ze worden verkregen uit de druivesoorten Ugni blanc, Sauvignon, Clairette, Marsan- ne, soms aangevuld met de minder beken de Doucillon en Pascal. Er wordt veel aan dacht aan de witte Cassis besteed. Snoei- wijze en minimale rij pingstij d op fust zijn wettelijk bepaald. De wijn behoort helder, teer-geel van kleur te zijn en elegant. BANDOL Is in de winter een lief vissersdorpje, al heeft ook hier de welvaart zich in luxe zicht baar gemaakt. Tussen mei en september is de situatie als overal elders aan de Cöte d'Azur, verstikkend druk. Hier is de rode wijn beroemd en wordt het de beste rode wijn van de Provence genoemd. Minstens 18 maanden moet hij op fust rijpen voordat hij op fles mag worden gebracht. Als gevolg van de grote vraag naar deze wijn is de prijs de laatste jaren snel opgelopen. Ook de witte en rosé wijnen onder deze naam zijn erg aantrekkelijk. Ze moeten minimaal acht maanden op fust rijpen wat volgens mij niet altijd aan de smaak ten goede komt. Het wijnlandschap van Cötes de Provence. Een der vele café's van het wijn- en havenplaatsje Cassis. 14 KANTÏRBRAU ,0 M.- .v

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1982 | | pagina 14