Directeur P. Kranenberg, die in de loop
van 1982 met pensioen zal gaan, gaf in zijn
welkomstwoord aan dat dank zij de klant
Heineken in ruim een eeuw gegroeid is tot
een grote onderneming. Het nadeel van
groter worden is echter dat de communica
tie moeilijker wordt. En aangezien de klant
de absolute nummer één in het denken bij
Heineken blijft, leek het hem goed de klant
terug te brengen in het contact met de brou
werij. Samen met Horecaf voorzitter G.
van der Veen, zette hij dit idee in een feite
lijk bezoek om.
BELANG HORECA
Drs. P. Schop, directeur commercie bier
van Heineken Nederland, gaf in vogel
vlucht een beeld van de Heineken organisa
tie. Hij plaatste de ontwikkeling van
Heineken in een historisch perspectief,
waarbij hij zowel de nationale als interna
tionale positie van het Heineken concern
aangaf. De heer Schop benadrukte het be
lang van de horeca als verkoopkanaal, juist
ook voor Heineken. Hij betoogde dat 53%
van de bier-, 40% van de fris- en 12% van
de gedistilleerd en wijnomzet via de horeca
gaat. "Daarom besteden wij juist aan die
organisatie intern veel aandacht" aldus de
heer Schop. "En dat komt tot uiting in onze
inzet, flexibiliteit, onze opvattingen over
service en in de benadering van de klant".
Hij sprak de hoop uit dat deze aanpak tot
een continuering, en waar nodig verbete
ring, van de relatie met de horeca-onderne-
mer zou leiden.
COMPLEXE MARKT
De heer A.L. Huffels, hoofd horeca
Heineken Nederland, wees in zijn inleiding
op het grote aantal horecabedrijven en de
verschillende typen die tezamen de horeca-
markt vormen. In die complexe markt
heeft Heineken een traditioneel goede po
sitie. Een positie die van belang is ook voor
de verkopen in het levensmiddelenkanaal,
want het is immers in het horecabedrijf dat
de consument kennis maakt met (nieuwe)
produkten. "Wij zullen voorzichtig met die
positie omgaan", zo verzekerde de heer
Huffels zijn gehoor. Als belangrijkste ele
ment daarin noemde hij de voortdurende
zorg voor de kwaliteit van de produkten.
Ook in de toekomst zal het beleid erop ge
richt zijn kwaliteitsprodukten op de markt
te brengen. "Heineken zal blijven investe
ren in kwalitatief goede produkten èn in de
reclame die moet helpen de produkten te
verkopen" aldus Huffels. En voor wat be
treft de filosofie van Heineken ten aanzien
van de zakelijke relatie met de horecaon
dernemers wees hij op het feit dat
Heineken een liberale wijze van zakendoen
voorstaat: het aangaan van financiële en
commerciële bindingen vormen daarbij ze
ker niet het uitgangspunt. "De basis van de
samenwerking moet rusten op een goed on
derling vertrouwen, een assortiment goede
produkten en een goede dienstverlening",
aldus de heer Huffels. Sprekend over een
assortiment goede produkten stond de heer
Huffels stil bij de produkten uit dat assorti
ment: Heineken en Amstel bier, die een
evenwichtige aandacht in het beleid krij
gen, de gedistilleerd produkten en de wij
nen van de Gedistilleerd en Wijngroep Ne
derland en het frisdrankenassortiment van
Vrumona.
DIENSTVERLENING
In zijn presentatie haalde de heer Huffels
de service diensten ten behoeve van de ho
reca voor het voetlicht. Zo noemde hij het
Heineken Bouwbureau, de afdeling Hore
ca Ontwikkeling, de Horeca Administratie
Diensten, Horecabemiddeling en de ver
kooporganisatie. Tegen de achtergrond
van de werkzaamheden van de Commer
cieel Technische Dienst van Heineken
sprak de heer Huffels zijn zorg uit over de
bierbehandeling door de horeca-onderne-
mer. De afstelling van de apparatuur, de
wijze van tappen en het schoon zijn van de
bierglazen noemde hij als voorwaarden
voor een goed glas bier. "En helaas schort
het daar nogal eens aan. Reden waarom wij
vooral dit jaar bijzondere aandacht gaan
besteden aan de bierverzorging in het hore
cabedrijf'. Pratend over de ontwikkelin
gen in de horecamarkt, constateerde de
heer Huffels dat in deze tijd, waarin de con
sumenten minder te besteden hebben, men
kritischer en selectiever zal worden ten aan
zien van de geboden diensten". "Het is in
die situatie gewenst om een goed produkt
te serveren, met een goede service. Tegelij
kertijd moet er ook meer promotie voor de
bedrijfstak ondernomen worden". Hij ad
viseerde de horeca-ondernemers niet afzij
dig te blijven waar het de maatregelen van
de overheid betreft. "Het sterkste wapen in
de horecamarkt is nog altijd het individuele
ondernemerschap. De veerkracht en de
commerciële inventiviteit is daar het
grootst. Wij willen dat graag zo houden",
aldus Huffels.
Aan het slot van zijn betoog gaf de heer
Huffels de aanwezigen inzicht in de organi
satie van de horeca-afdeling binnen
Heineken. "Wij willen graag een toeganke
lijk en aanspreekbaar bedrijf voor u zijn.
Daarom hebben wij de horecagebieden in
gevoerd. Tien vestigingen in Nederland
met zelfstandige units van waaruit een opti
maal contact en een zo goed mogelijke ser
vice kan worden geboden. Wij hebben het
gevoel dat die werkwijze vruchten af begint
te werpen. We streven naar goede persoon
lijke contacten waarin de horeca-onderne-
mer centraal staat. "Want als het u goed
gaat, gaat het ons ook goed" besloot de
heer Huffels.
Na een lunch en een rondleiding door de
brouwerij werd het bezoek van de Horecaf
afgesloten.