Oarlant du pin DE WIJNPRODUIfflEGEBIEDEN LANGS DE MIDDELLANDSE ZEE 2 MatipelUzr De Languedoc-Roussillon wordt gevormd door de departementen Lozeère, Gard, Hérault, Aude en de Pyrenées Orientates. Anders gezegd: het gebied langs de Middellandse Zee westelijk van de Rhone tot en met het oostelijke deel van de Pyreneeën dat in het noorden begrensd wordt door het Massif- central bestaande uit het dun bevolkte bergachtige gebied Auvergne-Limou- sin. Niet minder dan 12% van totale wereldwijnproduktie komt hier van daan, zoals reeds gezegd 40% van de totale opbrengst in Frankrijk. Best de moeite waard om eens even bij stil te staan. DOOR J. ZELLENRATH 'RhJonz Het zal u, lezer, wel wat moeite kosten om in de hoeveelheid, merendeels onbeken de, namen enigzins thuis te raken. De na de revolutie gedecreteerde departementen werden veelal genoemd naar rivieren. De afbakening doorkruist vroegere provincies en gewesten waarvan de namen, wat de wijnen betreft, gehandhaafd bleven. Zo wordt bijvoorbeeld het departement Aude onderverdeeld in de ons meer vertrouwd in het gehoor liggende Corbières en Mi- nervois. De laatste ligt gedeeltelijk in het departement Hérault. LOZÈRE I.ozère is het dunst bevolkte gebied van Frankrijk. De helft van de bevolking werkt in het agrarisch bedrijf, die in dit ruwe klimaat voornamelijk uit vee teelt bestaat. Wat wijn aangaat is Lozère voor ons verder niet van bete kenis. GARD Bij het beschrijven van het zuidelijk deel van de Rhone heb ik al gezegd dat men in een warm- droog klimaat niet kan volstaan met de aan plant van één druive- soort.Hier in een gebied waar de temperatuur niet zelden boven de 30 °C stijgt is aanpassing van geschikte rassen die in combinatie kwali teitswijn kunnen leve ren, een dringende eis. Op deze arme grond die in de zomermaanden nauwelijks door regen wordt bevochtigd moeten de wortels diep in de aarde dringen om de nodige voe dingsstoffen aan te trekken. Zelfs in sei zoenen wanneer andere wijngebieden door overmatige regenval worden getrof fen, kan hier maandenlang geen druppel vallen. De voorgeschreven druiverassen zijn: Carignan - om zijn robuuste karak ter; Grenache - als bijdrage aan de esprit, het eigenlijke wezen van de wijn. Syrah en Mouvèdre voor het aroma, terwijl de fruitsmaak wordt geleverd door Cin- sault. Al deze soorten elk met hun speci ale eigenschappen leveren weinig volu me, hun rendement wordt geleverd door hogere prijzen die voor de daaruit gepro duceerde wijnen gevraagd mogen wor den. De veredeling, respectievelijk het minimaal vereiste percentage van elk druivesoort is per appellatie, V.D.Q.S. of A.O.C. voorgeschreven. In deze hele streek langs de Middellandse Zee is de herbeplanting van gerooide wijngaarden nu meer op het produceren van kwaliteit gericht, onder deskundige begeleiding. Vandaar dat het smaakverschil in wijnen onderling, al hebben ze een zelfde bena ming, erg groot is. De ene Minervois lijkt zelfs niet op de andere. Men zal bij zijn keuze terdege rekening moeten houden met nadere gegevens zoals een merk- of kasteelnaam, wijnbouwer of negociant. Alleen al uit de Costières du Gard komt zes miljoen liter wijn waaronder zes met recht op V.D.Q.S. De wijnen uit het departement Gard zijn voor het over grote deel "rood" maar er komt hier een voor treffelijke droge witte wijn vandaan onder de naam Clairette de Belle garde. Clairette is zoals u in middels weet de naam van een druivesoort die hier in de Midi veel wordt aangeplant. Op gloeiend hete bodem le vert deze wijnstok een wijn waar je van houdt of niet. Jammer is dik wijls dat zoveel Neder landers al na het eerste slokje zeggen dat het voor hen niet hoeft. In derdaad geeft dit soort witte wijnen uit de Clai rette wel de indruk, dat ze te lang bewaard wer den. Anderzijds heb ben ze een "sève", een afdronk die we herken nen van grote wijnen. Vervolg op pagina 21.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1981 | | pagina 8