tjgrecajnderujeg
Sinds 20 mei 1980 exploiteren de heer J. A. Kempers en zijn echtgenote, mevrouw
M. Kempers-Riensema, de City pub in de Notaris Oostingstraat 16. De heer
Kempers is eigenlijk door een samenloop van omstandigheden in de horecasector
terecht gekomen Hij had hier wel heel bewuste ideeën over, zodat de City pub een
combinatie van een Engelse pub, een Konditorei en een petit restaurant is gewor
den.
DOOR J. REPPEL
Aangezien de heer Kempers altijd al
geïnteresseerd was in dranken, besloot
hij op gegeven moment het horecadiplo-
ma te gaan behalen. Toen er op een dag
een advertentie in de krant verscheen,
waarin een bovenverdieping op een mooi
punt in het drukke winkelcentrum te
huur werd aangeboden, nam hij contact
op met de makelaar. Die vond de ruimte
uiterst geschikt voor een broodjeszaak,
maar de heer Kempers had heel andere
ideeën. Hij zegt: "Broodjeszaken waren
er al genoeg in Emmen. Mijn gedachten
gingen in eerste instantie meer uit naar
een luxe Konditorei, maar mijn nadeel
was, dat ik geen verstand had van het
banketbakkersvak. Omdat de sfeer van
een Engelse pub mij ook erg aansprak,
heb ik de zaak in die stijl ingericht, maar
wel met een kleed op de vloer".
INRICHTING
Het resultaat mag er zijn, want het ge
heel ziet er bijzonder sfeervol uit met een
fraaie houten bar voorzien van een kope
ren stang en zestien houten barkrukken
met zittingen van wijnrode velours, een
stamtafel en zitjes voor nog eens achten
dertig mensen. Bovendien treft men er
veel affiches aan met een sterk Engelse
inslag. "De inrichting van een horecabe
drijf is erg belangrijk", zegt de heer
Kempers. "Het bepaalt voor een groot
gedeelte de sfeer. Dat geldt trouwens
ook voor de muziek. In veel bedrijven
staat die dikwijls veel te hard. Hier heb
ben de mensen daar geen last van, waar
door ze rustig met elkaar kunnen praten.
Ik vind het wel jammer, dat de zaak niet
wat groter is. Daardoor is het erg moei
lijk om eens een jazz-oude stijl-avond te
organiseren, maar af en toe doe ik dat
toch wel. Ik ben namelijk zelf een grote
liefhebber van die muziek". Hoewel
voor een typisch Engelse inrichting is ge
kozen, kunnen de mensen er ook ele
menten van een Konditorei en een petit
restaurant in terug vinden. "Dat is ook
bewust gedaan", vult de heer Kempers
aan. "Die Konditorei bleef mij bij de op
zet van het bedrijf toch ook een beetje
door het hoofd spelen en aan een petit
restaurant was gewoon behoefte in dit
winkelcentrum. Ik heb nooit spijt gehad
van deze exploitatievorm en over de om
zet heb ik beslist niet te klagen: die is ho
ger dan was begroot".
STEMPEL
"Maar het brengt wel veel werk met zich
mee, tijd voor hobby's heb ik echt niet.
Ik schat, dat ik per week zeker tachtig
uur bezig ben in de zaak. Er wordt over
het algemeen hard gewerkt door de men
sen in de horeca. Zakelijk heb ik niet te
klagen, maar door de steeds maar toene
mende personeelslasten en de hoge rente
van de financiering wordt het er toch niet
eenvoudiger op. Je moet dan ook goed
de vinger aan de pols houden en er voor
zorgen op de hoogte te blijven met het
hele horecagebeuren. Als ik eens ergens
kom, kijk ik altijd hoe een ander het
doet. Toen ik pas begon heb ik wel eens
een idee van een collega overgenomen.
Het was eigenlijk mijn bedoeling om de
zaak alleen te exploiteren met de steun
van mijn vrouw en zoon gedurende de
eerste weken na de opening. Maar door
de grote drukte is dat niet mogelijk ge
bleken. Nu werkt mijn vrouw ook mee en
bovendien heb ik twee meisjes, die el
kaar afwisselen, en een ober in dienst.
De inkoop doe ik over het algemeen zelf.
Ik betrek mijn dranken van drankenhan
del Fietje en daar ben ik uiterst tevreden
over. Als het nodig is, staat hij altijd voor
mij klaar. Een goede service is erg be
langrijk, die streef ik ook in mijn bedrijf
na. Bezoekers hebben daar recht op, al
zijn er zaken waar dat nog wel eens te
wensen overlaat. Ik moet daar echter aan
toevoegen dat het niet altijd meevalt om
iedereen vlug te helpen als het erg druk
is. Ik zit veel op een stoel dan kijk ik
rond; daar heb ik al veel geld mee ver
diend. Je kunt dan direct ingrijpen als er
iets mis dreigt te gaan. Een zaak moet
proper zijn. Ook dat houd ik scherp in
het oog. Geen smoezelige kleedjes op ta
fel en rommel op de grond. En er moet
een beetje vriendelijkheid vanuit stralen.
Mijn vrouw lacht altijd en daar krijgt zij
dikwijls een compliment voor van de
mensen, die waarderen dat. Een horeca
ondernemer moet zijn stempel op de
zaak drukken. Dat houdt tevens in, dat
hij er ook altijd moet zijn".
RUIME KEUZE
Vooral 's morgens wordt er veel koffie
met gebak verkocht in de City pub. De
koffie is tot aan sluitingstijd altijd vers en
er is een ruime keuze mogelijk. Naast
een Hollands kopje koffie kan er ook een
espresso, cappucino, panna montata en
een Wiener melange besteld worden.
Ook is er veel vraag naar thee. Het be
drijf is dagelijks geopend van negen uur
's morgens tot één uur 's nachts, behalve
op de zondagen en de maandagochten
den. De lunch kan men gebruiken tussen
twaalf en vijf uur 's middags. De beperk
te menukaart met een zeer redelijke
WHITBREAD EN HEINEKEN VLOEIEN
RIJKELIJK IN DE CITY PliBTE EMMEN
22