tjgrecajnderujeg Sinds 20 mei 1980 exploiteren de heer J. A. Kempers en zijn echtgenote, mevrouw M. Kempers-Riensema, de City pub in de Notaris Oostingstraat 16. De heer Kempers is eigenlijk door een samenloop van omstandigheden in de horecasector terecht gekomen Hij had hier wel heel bewuste ideeën over, zodat de City pub een combinatie van een Engelse pub, een Konditorei en een petit restaurant is gewor den. DOOR J. REPPEL Aangezien de heer Kempers altijd al geïnteresseerd was in dranken, besloot hij op gegeven moment het horecadiplo- ma te gaan behalen. Toen er op een dag een advertentie in de krant verscheen, waarin een bovenverdieping op een mooi punt in het drukke winkelcentrum te huur werd aangeboden, nam hij contact op met de makelaar. Die vond de ruimte uiterst geschikt voor een broodjeszaak, maar de heer Kempers had heel andere ideeën. Hij zegt: "Broodjeszaken waren er al genoeg in Emmen. Mijn gedachten gingen in eerste instantie meer uit naar een luxe Konditorei, maar mijn nadeel was, dat ik geen verstand had van het banketbakkersvak. Omdat de sfeer van een Engelse pub mij ook erg aansprak, heb ik de zaak in die stijl ingericht, maar wel met een kleed op de vloer". INRICHTING Het resultaat mag er zijn, want het ge heel ziet er bijzonder sfeervol uit met een fraaie houten bar voorzien van een kope ren stang en zestien houten barkrukken met zittingen van wijnrode velours, een stamtafel en zitjes voor nog eens achten dertig mensen. Bovendien treft men er veel affiches aan met een sterk Engelse inslag. "De inrichting van een horecabe drijf is erg belangrijk", zegt de heer Kempers. "Het bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer. Dat geldt trouwens ook voor de muziek. In veel bedrijven staat die dikwijls veel te hard. Hier heb ben de mensen daar geen last van, waar door ze rustig met elkaar kunnen praten. Ik vind het wel jammer, dat de zaak niet wat groter is. Daardoor is het erg moei lijk om eens een jazz-oude stijl-avond te organiseren, maar af en toe doe ik dat toch wel. Ik ben namelijk zelf een grote liefhebber van die muziek". Hoewel voor een typisch Engelse inrichting is ge kozen, kunnen de mensen er ook ele menten van een Konditorei en een petit restaurant in terug vinden. "Dat is ook bewust gedaan", vult de heer Kempers aan. "Die Konditorei bleef mij bij de op zet van het bedrijf toch ook een beetje door het hoofd spelen en aan een petit restaurant was gewoon behoefte in dit winkelcentrum. Ik heb nooit spijt gehad van deze exploitatievorm en over de om zet heb ik beslist niet te klagen: die is ho ger dan was begroot". STEMPEL "Maar het brengt wel veel werk met zich mee, tijd voor hobby's heb ik echt niet. Ik schat, dat ik per week zeker tachtig uur bezig ben in de zaak. Er wordt over het algemeen hard gewerkt door de men sen in de horeca. Zakelijk heb ik niet te klagen, maar door de steeds maar toene mende personeelslasten en de hoge rente van de financiering wordt het er toch niet eenvoudiger op. Je moet dan ook goed de vinger aan de pols houden en er voor zorgen op de hoogte te blijven met het hele horecagebeuren. Als ik eens ergens kom, kijk ik altijd hoe een ander het doet. Toen ik pas begon heb ik wel eens een idee van een collega overgenomen. Het was eigenlijk mijn bedoeling om de zaak alleen te exploiteren met de steun van mijn vrouw en zoon gedurende de eerste weken na de opening. Maar door de grote drukte is dat niet mogelijk ge bleken. Nu werkt mijn vrouw ook mee en bovendien heb ik twee meisjes, die el kaar afwisselen, en een ober in dienst. De inkoop doe ik over het algemeen zelf. Ik betrek mijn dranken van drankenhan del Fietje en daar ben ik uiterst tevreden over. Als het nodig is, staat hij altijd voor mij klaar. Een goede service is erg be langrijk, die streef ik ook in mijn bedrijf na. Bezoekers hebben daar recht op, al zijn er zaken waar dat nog wel eens te wensen overlaat. Ik moet daar echter aan toevoegen dat het niet altijd meevalt om iedereen vlug te helpen als het erg druk is. Ik zit veel op een stoel dan kijk ik rond; daar heb ik al veel geld mee ver diend. Je kunt dan direct ingrijpen als er iets mis dreigt te gaan. Een zaak moet proper zijn. Ook dat houd ik scherp in het oog. Geen smoezelige kleedjes op ta fel en rommel op de grond. En er moet een beetje vriendelijkheid vanuit stralen. Mijn vrouw lacht altijd en daar krijgt zij dikwijls een compliment voor van de mensen, die waarderen dat. Een horeca ondernemer moet zijn stempel op de zaak drukken. Dat houdt tevens in, dat hij er ook altijd moet zijn". RUIME KEUZE Vooral 's morgens wordt er veel koffie met gebak verkocht in de City pub. De koffie is tot aan sluitingstijd altijd vers en er is een ruime keuze mogelijk. Naast een Hollands kopje koffie kan er ook een espresso, cappucino, panna montata en een Wiener melange besteld worden. Ook is er veel vraag naar thee. Het be drijf is dagelijks geopend van negen uur 's morgens tot één uur 's nachts, behalve op de zondagen en de maandagochten den. De lunch kan men gebruiken tussen twaalf en vijf uur 's middags. De beperk te menukaart met een zeer redelijke WHITBREAD EN HEINEKEN VLOEIEN RIJKELIJK IN DE CITY PliBTE EMMEN 22

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1981 | | pagina 22