Het Abdij Ajfligem bier wordt in drie varianten gebrouwen: Donker, Helder en Tripel. Alle drie de soorten worden bovengistend gebrouwen. Een tweede vergis ting vindt op fles plaats waardoor er wat depot op de bodem ontstaat. In de kelder van de brouwerij blijven de kratten met flessen gedurende twee a drie weken bij een temperatuur van boven de 20"C. staan. In die periode vindt de navergisting plaats. De Ajfligem bieren moeten worden gedronken op een temperatuur van 10-14 graden. Na aankoop kan men het beste de fles enige dagen rechtop laten rusten. Ajfligem Donker is mild van smaak, heeft 7 vol. alcohol. De Helder, met eenzelfde alcoholpercentage, is pittiger. De Tripel is extra zwaar, 8,5 vol alcohol. Op de foto's de navergisting in de kelder-bij de Smedt spreekt men van "bleek' waar wij het helder noemen. De portie gist voor het eerste brouwsel van de week staat klaar. Brouwerij De Smedt heeft geen gistcultuur: men gebruikt het gist dat tijdens de eerste vergisting ontstaat steeds opnieuw. Vandaar dat de brouwerij niet langer dan een week achter elkaar ten behoeve van de vakantie kan worden gesloten: het gist "groeit" door. toekomst ziet er rooskleurig uit. Niet voor wervingsbrochure: "Optimisme in fles- niets noemt de Smedt het Affligem in hun sen Verkoopleider F. Stockmans waarderen", betoogt de heer Mertens, "dat opent de markt voor speciale bieren. En het abdij bier neemt daarin een steeds belangrijker plaats in". Die ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de laatste vijftien jaar als een stroomversnelling voor brou werij De Smedt hebben gewerkt. En de 5

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1981 | | pagina 5