Het Abdij Ajfligem bier wordt in drie varianten gebrouwen: Donker, Helder en
Tripel. Alle drie de soorten worden bovengistend gebrouwen. Een tweede vergis
ting vindt op fles plaats waardoor er wat depot op de bodem ontstaat. In de kelder
van de brouwerij blijven de kratten met flessen gedurende twee a drie weken bij
een temperatuur van boven de 20"C. staan. In die periode vindt de navergisting
plaats. De Ajfligem bieren moeten worden gedronken op een temperatuur van
10-14 graden. Na aankoop kan men het beste de fles enige dagen rechtop laten
rusten. Ajfligem Donker is mild van smaak, heeft 7 vol. alcohol. De Helder,
met eenzelfde alcoholpercentage, is pittiger. De Tripel is extra zwaar, 8,5 vol
alcohol.
Op de foto's de navergisting in de kelder-bij de Smedt spreekt men van "bleek'
waar wij het helder noemen. De portie gist voor het eerste brouwsel van de week
staat klaar. Brouwerij De Smedt heeft geen gistcultuur: men gebruikt het gist dat
tijdens de eerste vergisting ontstaat steeds opnieuw. Vandaar dat de brouwerij
niet langer dan een week achter elkaar ten behoeve van de vakantie kan worden
gesloten: het gist "groeit" door.
toekomst ziet er rooskleurig uit. Niet voor wervingsbrochure: "Optimisme in fles-
niets noemt de Smedt het Affligem in hun sen
Verkoopleider F. Stockmans
waarderen", betoogt de heer Mertens,
"dat opent de markt voor speciale bieren.
En het abdij bier neemt daarin een steeds
belangrijker plaats in". Die ontwikkeling
heeft ervoor gezorgd dat de laatste vijftien
jaar als een stroomversnelling voor brou
werij De Smedt hebben gewerkt. En de
5