In België zijn twee streken waar hop wordt verbouwd: de omgeving van Aalst en de omgeving van Poperinge. Rond het jaar 1000 brachten paters de hopcultuur in België. Na de Franse Revolutie werd opnieuw aangeplant en kwam het tot een vrij grote bloei van de hopcultuur. De Affligemer Abdij wordt nog steeds omgeven door hopvelden. In de Abdij zelf wordt sinds de vijftiger jaren geen bier meer gebrouwen. De zeventien Benediktijner paters leven in grote rust en stilte hun sobere bestaan. De Abdij is grotendeels her bouwd na de verwoestingen die de oorlogen teweeg hebben gebracht. De brouwerij herinnert aan het rijke bierverleden van de kloosterlingen. SPECIALISTEN Pratend met directeur Mertens en ver koopleider Stockmans wordt al gauw dui delijk dat brouwerij De Smedt er een eer in stelt kwaliteitsbier te produceren. En dat geldt niet alleen voor het Affligem bier. Men maakt een keur van speciale bie ren die allen met evenveel zorg en vak manschap worden bereid. "België is het land van de bijzondere bieren "verklaart directeur Mertens, "en in België is onze brouwerij eigenlijk weer de specialist van de specialiteiten". En het is inderdaad verbazingwekkend om te zien hoe een brouwerij met een dergelijk relatief lage produktie, men brouwt om en de nabij 50.000 hectoliter per jaar, zó'n uitgebreid assortiment op de markt weet te brengen. Meer dan tien soorten vormen het aanbod van brouwerij De Smedt en daarvan noemt men zelf het Affligem de'koning der Belgische bieren". KWALITEIT Verkoopleider Stockmans, al meer dan dertig jaar in dienst bij brouwerij De Smedt, raakt haast in vervoering als hij over bier komt te spreken. En het zal dui delijk zijn dat hij het Affligem een extra warm hart toedraagt. Meeslepend praat hij over de kwaliteit die in de brouwerij altijd voorop heeft gestaan. Al jaren leggen wij het accent op appreciatie en degustatie, de vraag naar het produkt komt dan automa tisch". Omdat kwaliteit de basis is, heeft men veel vertrouwen in de introductie van Affligem in Nederland. "De Nederlandse consument moet nog wel wennen aan de andere smaak van de Belgische bieren", zo weet men, maar gezien de ontwikkeling in de Belgische markt, heeft de sympa" thieke Opwijkse brouwerij goede ver wachtingen van de export naar Nederland. "Naast pils gaat men ook andere bieren. Directeur F A. Mertens TRIPEL TRIPLE

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1981 | | pagina 4