In België zijn twee streken waar hop wordt verbouwd: de omgeving van
Aalst en de omgeving van Poperinge. Rond het jaar 1000 brachten paters de
hopcultuur in België. Na de Franse Revolutie werd opnieuw aangeplant en
kwam het tot een vrij grote bloei van de hopcultuur. De Affligemer Abdij
wordt nog steeds omgeven door hopvelden. In de Abdij zelf wordt sinds de
vijftiger jaren geen bier meer gebrouwen. De zeventien Benediktijner paters
leven in grote rust en stilte hun sobere bestaan. De Abdij is grotendeels her
bouwd na de verwoestingen die de oorlogen teweeg hebben gebracht.
De brouwerij herinnert aan het rijke bierverleden van de kloosterlingen.
SPECIALISTEN
Pratend met directeur Mertens en ver
koopleider Stockmans wordt al gauw dui
delijk dat brouwerij De Smedt er een eer in
stelt kwaliteitsbier te produceren. En
dat geldt niet alleen voor het Affligem
bier. Men maakt een keur van speciale bie
ren die allen met evenveel zorg en vak
manschap worden bereid. "België is het
land van de bijzondere bieren "verklaart
directeur Mertens, "en in België is onze
brouwerij eigenlijk weer de specialist van
de specialiteiten". En het is inderdaad
verbazingwekkend om te zien hoe een
brouwerij met een dergelijk relatief lage
produktie, men brouwt om en de nabij
50.000 hectoliter per jaar, zó'n uitgebreid
assortiment op de markt weet te brengen.
Meer dan tien soorten vormen het aanbod
van brouwerij De Smedt en daarvan noemt
men zelf het Affligem de'koning der
Belgische bieren".
KWALITEIT
Verkoopleider Stockmans, al meer dan
dertig jaar in dienst bij brouwerij De
Smedt, raakt haast in vervoering als hij
over bier komt te spreken. En het zal dui
delijk zijn dat hij het Affligem een extra
warm hart toedraagt. Meeslepend praat hij
over de kwaliteit die in de brouwerij altijd
voorop heeft gestaan. Al jaren leggen wij
het accent op appreciatie en degustatie, de
vraag naar het produkt komt dan automa
tisch". Omdat kwaliteit de basis is, heeft
men veel vertrouwen in de introductie van
Affligem in Nederland. "De Nederlandse
consument moet nog wel wennen aan de
andere smaak van de Belgische bieren",
zo weet men, maar gezien de ontwikkeling
in de Belgische markt, heeft de sympa"
thieke Opwijkse brouwerij goede ver
wachtingen van de export naar Nederland.
"Naast pils gaat men ook andere bieren.
Directeur F A. Mertens
TRIPEL TRIPLE