met snackbar is op vrijdag en zaterdag ge
opend tot drie uur 's nachts en op zondag
tot twaalf uur, maar dan is er 's middags
tevens een matinee. Wij hebben altijd le
vende muziek en de bezoekers komen
overal vandaan, zelfs uit Haarlem. Dat
geldt trouwens ook voor het restaurant en
de grote zaal. Veel mensen uit Noord-
Holland hebben de zaak leren kennen om
dat zij een bezoek brachten aan hun fami
lie in Hoorn waarmee ze dan wel eens
kwamen eten in het restaurant. Daardoor
hebben wij een grote bekendheid gekre
gen en dat heeft weer in de hand gewerkt,
dat wij veel partijen en feestavonden ver
zorgen voor mensen en clubs uit geheel
Noord-Holland. Op vrijdagavond komen
veel kaartclubs hier potverteren".
Weinig verloop personeel
De sfeer van het boerenbedrijf is in "De
Nadorst", ondanks een andere bestem
ming, niet verloren gegaan en het interieur
draagt daar duidelijk toe bij. Zware houten
boerenstoelen, tafels, boerenwerktuigen
en een oude boerenwagen die dienst doet
als bar. De beperkte menukaart met vlees-
en visgerechten geeft een redelijke prijs
stelling aan. Peter Koomen licht dat toe:
"Door de kaart beperkt te houden kan er in
de keuken vlotter gewerkt worden en het
spaart een extra kok uit. Kwaliteit en
kwantiteit, daar hebben de gasten recht op
en daar handelen we naar.
Maar ze moeten het ook gezellig vinden en
zich helemaal thuis voelen. Daarom is het
ook belangrijk dat ze vriendelijk tegemoet
getreden worden en na afloop van de
maaltijd vragen we altijd of er klachten
zijn, zo ja, dan kunnen we dat nog herstel
len. Een ontevreden klant zie je nooit meer
terug. We hebben gelukkig goed perso
neel, allemaal mensen uit deze streek, en
verloop is er nauwelijks. Ik ken bedrijven
waar het personeel met lange gezichten
rondloopt en nauwelijks bereid is enige
service te verlenen. Dan ben je wel ver
keerd bezig met zaken doen. Een goede
service verlang ik ook van mijn leveran
ciers. Neem bijvoorbeeld de drankenhan
del die hier het Amstel bier en de frisdran
ken van Vrumona levert; 's maandags
brengt hij de bestelling en op de zaterdag
wordt de voorraad nog eens aangevuld,
daar hebben wij nooit problemen mee".
Promotie Westfriesland
Peter Koomen is een man die houdt van zijn
geboortestreek en zich intens bezig
houdt met de promotions van Westfries
land. Hij heeft met de Stichting Stoom
tram en een rederij veel bekendheid ge
geven aan de historische driehoek. Ouden
van dagen, schoolkinderen en personeels
verenigingen worden met bussen vol aan
gevoerd om een dagje Westfriesland te be
leven en ook dagtocht 34 van de Neder
landse Spoorwegen naar die streek mag
zich verheugen in een grote belangstel
ling. Men behoeft zich op zo'n dag beslist
niet te vervelen. Een echte ouderwetse
stoomtram vormt de verbinding tussen
Hoorn, Enkhuizen en Medemblik, stadjes
met vele bezienswaardigheden. Heel veel
mensen maken daar gebruik van en proe
ven weer even de sfeer van vroeger. Zo'n
reisje per stoomtram wordt veelal gecom
bineerd met een boottochtje op de oude
Zuiderzee tussen Medemblik en Enkhui
zen. De horeca-exploitatie aan boord
wordt ook verzorgd door Peter Koomen,
maar wie er de voorkeur aangeeft om op
het vaste land de maaltijd te gebruiken kan
daarvoor terecht in "De Nadorst". Veel
busondernemingen uit het hele land heb
ben de weg daarheen al lang gevonden.
Toen wij tijdens ons bezoek aan het be
drijf om tien uur binnenstapten was er
geen plaatsje meer onbezet. Bussen met
ouden van dagen uit het noorden van het
land waren er even neergestreken voor een
vers bakje koffie met gebak en tussen de
bedrijven door rinkelde de telefoon. Het
betrof de aankondiging van de komst van
een ander gezelschap om een Westfriese
koffietafel te nuttigen. Want ook dat kan
in "De Nadorst" gedurende zes dagen per
week. 's Maandags is de zaak gesloten,
maar een uitzondering wordt gemaakt
voor grote partijen.
17