horeca nnderuiep
Wesffrfcse stolpboerderij „De Nadorst"
omgetoverd in bar-
daneing met sfeervol restaurant
In de historische driehoek van Holland die wordt gevormd door het gebied dat door de
steden Hoorn, Enkhuizen en Medemblik wordt afgebakend, ligt het dorp Blokker
waarin Boerderij "De Nadorst" is gevestigd. Veel toeristen die de rustieke en gemoe
delijke streek bezoeken brengen graag een bezoek aan het bedrijf, nadat zij eerst een
tocht hebben gemaakt door de historische driehoek met de drie dromerige Hanzestad-
jes waar de tijd even stil staat bij het zien van zoveel schoonheid uit de Gouden Eeuw.
In 1968 werd de Westfriese stolpboerderij
De Nadorst" door Jaap Kaarsemaker
omgebouwd tot bar-dancing en zes jaar la
ter werd de voormalige paarden- en var
kensstal daarbij getrokken. Op die plaats
werden een bedrijfskeuken en een kleine
zaal geprojecteerd. Jaap Kaarsemaker ex
ploiteerde de zaak tot 1976 alleen, maar
vanaf dat tijdstip samen met Peter
Koomen, een man die altijd als boer en
veehandelaar door het leven was gegaan
en het horecaleven slechts kende als be
zoeker. De boerderij heeft hij echter aan
gehouden; nog steeds geeft hij daar leiding
aan het personeel, maar wel in combinatie
met zijn werkzaamheden in het horecabe
drijf. Van de nieuw uitgezette koers heeft
Peter Koomen nooit spijt gehad. Hij zegt
daarover: "Jaap Kaarsemaker was een
goede vriend van mij, die altijd hard heeft
gewerkt. Hij had een gezellige zaak waar
ik graag kwam en toen hij mij"vroeg om de
exploitatie samen ter hand te nemen, heb
ik daarin toegestemd. De horeca interes
seerde mij, ik had echter geen ervaring
maar wel feeling voor die bedrijfstak. Ik
ben meteen begonnen met een reorganisa
tie onder het personeel, het was vooral in
de beginperiode keihard werken. Tijdens
de weekends gebeurde het meer dan eens
dat ik van "De Nadorst" kwam en direct
de stal binnenstapte om mijn koeien te
melken. De horeca is een boeiende be
drijfstak, je ontmoet veel mensen, hetgeen
ik prettig vind en bovendien organiseer ik
graag. Dinsdag is mijn vrije dag, dan ga ik
naar de veemarkt in Purmerend, want ik
zou de veehandel niet helemaal willen
missen al zie ik het nu nog louter als hob
by. Op die manier houd je contact met je
oud collega's en bovendien blijf je op de
hoogte met de gang van zaken in die han
del. Het is een stukje leven voor mij en ik
moet er niet aan denken, dat ik mijn oud
collega's niet meer regelmatig zou zien.
Ze komen van tijd tot tijd ook in "De Na
dorst", op hun verzoek organiseer ik dan
het één en ander. Het contact met mijn
vele vrienden en kennissen zal ik nooit
verbreken. Westfriesland is een streek met
mensen die ervan houden heel gewoon te
doen. Ik ben in een kleine gemeenschap
opgegroeid en ik voel mij een echte West
fries".
Bekend in heel Noord-Holland
"De Nadorst" is sinds 1978 niet meer al
leen een bar-dancing, want in december
1977 werd begonnen met de aanbouw van
een restaurant en een grote zaal voor par
tijen. Ook het horecapersoneel werkte
daaraan mee en er is in die periode door
die mensen heel wat werk verzet, want de
bar-dancing bleef al die tijd open. In mei
1978 kon de eerste grote bruiloft gehou
den worden in de nieuwe aangebouwde
zaal en sindsdien heeft men over de toe
loop naar "De Nadorst" niet te klagen.
Jaap Kaarsemaker en Peter Koomen zijn
uiterst tevreden over de gang van zaken.
Laatstgenoemde zegt: "De bar-dancing
16