Darlant du Min ST CHINIAN ASSIGNAN DOOR J. ZELLENRATH Als we in wijntermen spreken over de Midi bedoelen we meestal de wijnproduktiege- bieden langs de Middellandse Zee. Strikt genomen, moeten we zeggen Midi-Pyrénées wat geografisch de verzamelnaam is voor acht departementen: Ariège, Aveyron, Haute-Garonne, Lot, Hautes-Pyrénées, Tarn, Tarn-et-Garonne enGers. Er bestaat geen appellatie "Vin du Midi".Wanneer deze term in Franse lectuur wordt gebezigd, gaat het over goedkope rode wijn die massaal wordt geconsumeerd. Met dit te vermelden, zitten we meteen midden in de problemen, zoals u onge twijfeld uit nieuwsberichten zult weten. De wijnboeren hier, in het warmste deel van Frankrijk, verzetten zich herhaalde lijk met geweld tegen de aanzienlijke im porten van goedkope consumptiewijn uit Italië (9V2 miljoen hectoliter per jaar). Mede als gevolg van deze reeds jaren re gelmatig terugkerende rellen, waarbij zelfs doden zijn gevallen, besteedt de Franse regering veel aandacht aan dit ge bied. Er wordt druk uitgeoefend op de mi nister van landbouw om bij de E.G.-com missie in Brussel te bewerkstelligen, dat minimumprijzen bindend worden voorge schreven. Iets, dat binnen de gemeen schap niet zo eenvoudig ligt. Omdat wij ons voornamelijk bezighouden met de verkoop van kwaliteitswijnen met V.D.Q.S. of A.O.C. die wèl goede prij zen opbrengen, ondervinden we weinig last van de onordelijkheden, die alleen be trekking hebben op eenvoudige naamloze wijnen. Achtereenvolgens bespreken we Languedoc-Roussillon, de Provence en het eiland Corsica. De wijnen die hier van daan komen, staan de laatste tijd volop in de belangstelling, omdat ook de Franse wijndrinker geen genoegen meer neemt met de gemanipuleerde, uitgeklede con sumptiewijn die hem voor zijn dagelijks Zowel in het buitenland als Frankrijk zelf betaalt men liever iets meer en drinkt men desnoods wat minder dan opgezadeld te worden met bocht dat beter een bestem ming in het riool zou kunnen vinden. Cucugnan, met rechtsde plaatselijke herberg. Hier is coq au vin de culinaire specialiteit. gebruik, overigens tegen uitgeklede prij zen, wordt aangeboden. LANGUEDOC-ROUSSILLON Dit is een samensmelting uit economische overwegingen van twee gebieden die tot voor kort afzonderlijk een eigen leven leidden met elk een eigen geschiedenis. Roussillon was lange tijd een Spaanse pro vincie die met het verdrag van de Pyre neeën in 1659 definitief bij Frankrijk werd ingelijfd. Over Roussillon valt niet zoveel te vertellen en de naam zou langzamer hand in het vergeetboek geraken, ware het niet, dat hier gewaardeerde dessertwijnen geproduceerd worden, die met hun soort naam "Roussillon" bestendigen. De wijnprodukfiegebieden langs de Middellandse Zee

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1981 | | pagina 12