Darlant du Min
ST CHINIAN
ASSIGNAN
DOOR J. ZELLENRATH
Als we in wijntermen spreken over de Midi bedoelen we meestal de wijnproduktiege-
bieden langs de Middellandse Zee. Strikt genomen, moeten we zeggen Midi-Pyrénées
wat geografisch de verzamelnaam is voor acht departementen: Ariège, Aveyron,
Haute-Garonne, Lot, Hautes-Pyrénées, Tarn, Tarn-et-Garonne enGers. Er bestaat
geen appellatie "Vin du Midi".Wanneer deze term in Franse lectuur wordt gebezigd,
gaat het over goedkope rode wijn die massaal wordt geconsumeerd.
Met dit te vermelden, zitten we meteen
midden in de problemen, zoals u onge
twijfeld uit nieuwsberichten zult weten.
De wijnboeren hier, in het warmste deel
van Frankrijk, verzetten zich herhaalde
lijk met geweld tegen de aanzienlijke im
porten van goedkope consumptiewijn uit
Italië (9V2 miljoen hectoliter per jaar).
Mede als gevolg van deze reeds jaren re
gelmatig terugkerende rellen, waarbij
zelfs doden zijn gevallen, besteedt de
Franse regering veel aandacht aan dit ge
bied. Er wordt druk uitgeoefend op de mi
nister van landbouw om bij de E.G.-com
missie in Brussel te bewerkstelligen, dat
minimumprijzen bindend worden voorge
schreven. Iets, dat binnen de gemeen
schap niet zo eenvoudig ligt.
Omdat wij ons voornamelijk bezighouden
met de verkoop van kwaliteitswijnen met
V.D.Q.S. of A.O.C. die wèl goede prij
zen opbrengen, ondervinden we weinig
last van de onordelijkheden, die alleen be
trekking hebben op eenvoudige naamloze
wijnen.
Achtereenvolgens bespreken we
Languedoc-Roussillon, de Provence en
het eiland Corsica. De wijnen die hier van
daan komen, staan de laatste tijd volop in
de belangstelling, omdat ook de Franse
wijndrinker geen genoegen meer neemt
met de gemanipuleerde, uitgeklede con
sumptiewijn die hem voor zijn dagelijks
Zowel in het buitenland als Frankrijk zelf
betaalt men liever iets meer en drinkt men
desnoods wat minder dan opgezadeld te
worden met bocht dat beter een bestem
ming in het riool zou kunnen vinden.
Cucugnan, met rechtsde plaatselijke herberg. Hier is coq au vin de culinaire specialiteit.
gebruik, overigens tegen uitgeklede prij
zen, wordt aangeboden.
LANGUEDOC-ROUSSILLON
Dit is een samensmelting uit economische
overwegingen van twee gebieden die tot
voor kort afzonderlijk een eigen leven
leidden met elk een eigen geschiedenis.
Roussillon was lange tijd een Spaanse pro
vincie die met het verdrag van de Pyre
neeën in 1659 definitief bij Frankrijk werd
ingelijfd. Over Roussillon valt niet zoveel
te vertellen en de naam zou langzamer
hand in het vergeetboek geraken, ware het
niet, dat hier gewaardeerde dessertwijnen
geproduceerd worden, die met hun soort
naam "Roussillon" bestendigen.
De wijnprodukfiegebieden
langs de Middellandse Zee