restart
HAAK'S KOKERIJ IN WINSCHOTEN
Dit bedrijf was voor de verbouwing een
verouderde cafetaria, gelegen aan een
drukke winkelstraat, thans voetgangers
gebied. Ondanks de kwaliteitsprodukten
die Haak verkocht, was de maximale om-
zetgrens bereikt doordat:
de keuken verouderd, te klein en te ver
weg lag
de bediening te lang moest lopen per
omzeteenheid
een belangrijk deel van het publiek wel
Haak's produkten wilde afnemen maar
wegbleef door een verouderde indeling
en een verwaarloosd interieur
Haak's Kokerij is na de verbouwing een
efficiënt ingedeeld en gezellig horecabe
drijf geworden. Het publiek loopt vlot
naar binnen; de voorgevel vormt door de
grote raampartij een open geheel en doet
uitnodigend aan.
Boven de entree is bewust een luifel ge
maakt om voor de entreedeur een regen-
vrij plekje te hebben. Enkele zitjes aan de
kant en in het middengedeelte zijn gesepa
reerd door mobiele afscheidingen, voor
zien van koperen bloembakken. Bij het
binnenkomen kan men direct het geheel
overzien en drempelvrees speelt geen rol
meer. De opzet van het interieur is een ei
gentijdse vertaling van een vroeger koffie
huis. De keukenopstelling is zeer compact
en voor het publiek zichtbaar met uitzon
dering van het spoelgedeelte, een open
heid welke eerlijk en hartelijk overkomt.
Dranken en eten worden in en onder het
uitgifte-werkblad gekoeld. Met opzet is
geen barbuffet gemaakt wat vermoedelijk
mede-oorzaak is van het grote aantal
vrouwelijke passanten.
BEVOORRADING
Bij de verbouwing is volle aandacht be
steed aan het bevoorradingsaspect. Het
magazijn ligt aan de openbare weg zodat
een kortere weg vrijwel niet denkbaar is.
Met opzet zijn niveauverschillen vanaf het
trottoir vermeden. De verbouwing is bin
nen het bestaande pand verwezenlijkt, ter
wijl het geïnvesteerde bedrag door belang
rijke omzetverhoging het vereiste rende
ment oplevert. De omzetverhoging werd
bereikt door:
hogere besteding per persoon
meer publiek
kleinere loopafstanden van de bedie
ning
rechtstreekse uitgifte van eten en drin
ken
door een, op grond van bovenstaande
punten, betere stoelbezetting
fel SlTlPI
RESTAR1A OOST TE STEENWIJK
Doordat de eigenaar het naastgelegen
pand kon kopen, deed zich plotseling de
unieke mogelijkheid tot verbouwing voor.
De oorspronkelijke cafetaria met barbuf
fet was slechts 4 meter breed en 32 meter
lang; een bedrijf waarin alles van achter
vandaan moest komen en zeer moeizaam
gewerkt werd. Het nieuwe bedrijf heeft
een heel ander karakter gekregen en is een
uitgesproken systeembedrijf geworden
met open keuken.
Zowel vanuit de meeneemhal aan de voor
zijde met ijsverkoop, als vanuit de uitgif
tecounter heeft men volledig zicht op de
keuken.
Aan de voorgevel is de tweedeling duide
lijk herkenbaar doordat voor de meeneem
hal een aluminium pui is geplaatst, die
volledig weg te draaien is terwijl het resta-
ria-gedeelte smalle glaspartijen vertoont,
gevat in betonkolommen. Door het weg
draaien van de aluminium pui ontstaat een
vrije inloop vanuit de straat. Op de schei
ding van meeneemhal en restaria ligt de
entree zodat alle bezoekers door dezelfde
deur binnenkomen en het geheel snel kun
nen overzien. De interieurs van meeneem
hal en restaria zijn verschillend afgewerkt
alhoewel het ene in het andere overloopt.
De vorm en materialen van het interieur
zijn zodanig gekozen dat ondanks de
smalle verkoopruimte men ongestoord
kan praten zonder een ander te hinderen.
Op de halve lengte van het restariagedeel-
te is de uitgiftecounter geprojecteerd
waarmee de bedieningsafstand ten opzich
te van het oude gedeelte werd gehalveerd.
Afrekening vindt plaats op de hoek van de
meeneemhal tegenover de entree.
GUNSTIGE OMZETRESULTATEN
De bevoorrading aan de achtergevel is re
delijk. Vanaf de openbare weg moet men
de goederen dooreen 15 meter lange steeg
aanvoeren, een oud gegeven dat niet te
verbeteren vielWel is de opslag van dran
ken op gelijk niveau met de straat gehou
den en tegen de achtergevel geprojec
teerd. Na de verbouwing werd een zodani
ge omzetverhoging bereikt dat de vrij ho
ge investering mede door de aankoop van
het pand, toch een goed rendement ople
vert. De gunstige omzetresultaten werden
met dezelfde verbeteringen bereikt als bij
Haak's Kokerij.
RESTAURANT
11