restart HAAK'S KOKERIJ IN WINSCHOTEN Dit bedrijf was voor de verbouwing een verouderde cafetaria, gelegen aan een drukke winkelstraat, thans voetgangers gebied. Ondanks de kwaliteitsprodukten die Haak verkocht, was de maximale om- zetgrens bereikt doordat: de keuken verouderd, te klein en te ver weg lag de bediening te lang moest lopen per omzeteenheid een belangrijk deel van het publiek wel Haak's produkten wilde afnemen maar wegbleef door een verouderde indeling en een verwaarloosd interieur Haak's Kokerij is na de verbouwing een efficiënt ingedeeld en gezellig horecabe drijf geworden. Het publiek loopt vlot naar binnen; de voorgevel vormt door de grote raampartij een open geheel en doet uitnodigend aan. Boven de entree is bewust een luifel ge maakt om voor de entreedeur een regen- vrij plekje te hebben. Enkele zitjes aan de kant en in het middengedeelte zijn gesepa reerd door mobiele afscheidingen, voor zien van koperen bloembakken. Bij het binnenkomen kan men direct het geheel overzien en drempelvrees speelt geen rol meer. De opzet van het interieur is een ei gentijdse vertaling van een vroeger koffie huis. De keukenopstelling is zeer compact en voor het publiek zichtbaar met uitzon dering van het spoelgedeelte, een open heid welke eerlijk en hartelijk overkomt. Dranken en eten worden in en onder het uitgifte-werkblad gekoeld. Met opzet is geen barbuffet gemaakt wat vermoedelijk mede-oorzaak is van het grote aantal vrouwelijke passanten. BEVOORRADING Bij de verbouwing is volle aandacht be steed aan het bevoorradingsaspect. Het magazijn ligt aan de openbare weg zodat een kortere weg vrijwel niet denkbaar is. Met opzet zijn niveauverschillen vanaf het trottoir vermeden. De verbouwing is bin nen het bestaande pand verwezenlijkt, ter wijl het geïnvesteerde bedrag door belang rijke omzetverhoging het vereiste rende ment oplevert. De omzetverhoging werd bereikt door: hogere besteding per persoon meer publiek kleinere loopafstanden van de bedie ning rechtstreekse uitgifte van eten en drin ken door een, op grond van bovenstaande punten, betere stoelbezetting fel SlTlPI RESTAR1A OOST TE STEENWIJK Doordat de eigenaar het naastgelegen pand kon kopen, deed zich plotseling de unieke mogelijkheid tot verbouwing voor. De oorspronkelijke cafetaria met barbuf fet was slechts 4 meter breed en 32 meter lang; een bedrijf waarin alles van achter vandaan moest komen en zeer moeizaam gewerkt werd. Het nieuwe bedrijf heeft een heel ander karakter gekregen en is een uitgesproken systeembedrijf geworden met open keuken. Zowel vanuit de meeneemhal aan de voor zijde met ijsverkoop, als vanuit de uitgif tecounter heeft men volledig zicht op de keuken. Aan de voorgevel is de tweedeling duide lijk herkenbaar doordat voor de meeneem hal een aluminium pui is geplaatst, die volledig weg te draaien is terwijl het resta- ria-gedeelte smalle glaspartijen vertoont, gevat in betonkolommen. Door het weg draaien van de aluminium pui ontstaat een vrije inloop vanuit de straat. Op de schei ding van meeneemhal en restaria ligt de entree zodat alle bezoekers door dezelfde deur binnenkomen en het geheel snel kun nen overzien. De interieurs van meeneem hal en restaria zijn verschillend afgewerkt alhoewel het ene in het andere overloopt. De vorm en materialen van het interieur zijn zodanig gekozen dat ondanks de smalle verkoopruimte men ongestoord kan praten zonder een ander te hinderen. Op de halve lengte van het restariagedeel- te is de uitgiftecounter geprojecteerd waarmee de bedieningsafstand ten opzich te van het oude gedeelte werd gehalveerd. Afrekening vindt plaats op de hoek van de meeneemhal tegenover de entree. GUNSTIGE OMZETRESULTATEN De bevoorrading aan de achtergevel is re delijk. Vanaf de openbare weg moet men de goederen dooreen 15 meter lange steeg aanvoeren, een oud gegeven dat niet te verbeteren vielWel is de opslag van dran ken op gelijk niveau met de straat gehou den en tegen de achtergevel geprojec teerd. Na de verbouwing werd een zodani ge omzetverhoging bereikt dat de vrij ho ge investering mede door de aankoop van het pand, toch een goed rendement ople vert. De gunstige omzetresultaten werden met dezelfde verbeteringen bereikt als bij Haak's Kokerij. RESTAURANT 11

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1981 | | pagina 11