lEMen in de bouuiErii
In een tijd van economische hoogstand en de daarmee gepaard gaande maatschappelij
ke ontwikkeling heeft de horecabranche een enorme groei doorgemaakt. Waar de
Chinese restaurants als pioniers hebben gefungeerd voor de opvang van het groeiend
aantal 'buiten-de-deur-eters', zijn de cafetaria's, restaurants en alle soorten bedrijven
die daar tussen liggen in hun voetspoor gevolgd. Zij zijn niet meer weg te denken uit de
restoratieve markt.
De economische terugslag veroorzaakt
consolidatie van reeds voltrokken veran
deringen en versterkt het beeld van veran
derend restaurantbezoek. Vanzelfspre
kend is het bezoek en de besteding in res
taurants minder geworden. De beschikba
re middelen beperken de mogelijkheden
waaraan men gewend was, zodat een ac
commodatie wordt gezocht welke dicht bij
het duurdere restaurant ligt en toch een
aanzienlijk goedkoper gerecht biedt. Het
veredelde type cafetaria beantwoordt dui
delijk aan dit wensenpakket. Cafetaria be
tekent: café-restaurant waar de gasten hun
spijzen en dranken zelf aan het buffet halen
Het begrip is afkomstig uit Amerika. Toch
is dit systeem in Nederland slechts in en
kele gevallen strak doorgevoerd; de mees
te cafetaria's hebben naast het buffet of
bar met krukken, nog een aantal zitjes
waar bediend wordt. Het veredelde type
cafetaria geniet een geweldige belangstel
ling en gezien de reeds geschetste econo
mische ontwikkeling zal voor dit bedrijfs-
type de interesse nog toenemen. Het be
doelde bedrijfstype heeft nog steeds een
beperkte mogelijkheid tot 'afhalen', hetzij
in de vorm van een ijsloket, hetzij in de
vorm van een gecombineerd ijsverkoop en
meeneem buffet.
'Haaks Kokerijen 'Resiaria Oosf
Cafetaria's in geheel nieuwe vorm