arts en niet te vergeten heel veel studenten
en werkende jongeren. Vooral de avond
bezoekers behoren tot de twee laatstge
noemde categorieën. Vroeger zeiden col
lega's wel eens tegen mij 'wat moetje toch
met al die studenten', maar nu hoor je ze
daar niet meer over. De studenten komen
nu ook bij mijn collega's in de zaak. Je
moet niet uit het oog verliezen dat het stu
dentenleven de laatste jaren aanzienlijk
veranderd is. Vroeger waren het over het
algemeen de welgestelden die studeerden
en dan ontspanning zochten in hun eigen
soos. Nu studeren er veel jongeren met
een studiebeurs die niet iedere week naar
huis gaanDaardoor is het hier op de zater
dag en zondag zo druk in de zaak. Evenals
de werkende jongeren die op kamers
wonen, zien zij 't Haantje als een verleng
stuk van hun huis. Het is een echt praat
café en wie om een praatje verlegen zit
komt hier naar toe. Ze weten ook dat ze er
altijd wel een bekende aantreffen, 't Haan
tje is een begrip in Nijmegen; geen zaak
met keiharde muziek die alles overstemt
en het praten belemmert. Ruzie is er nooit,
onze klanten zijn mensen die daar ook niet
op uit zijn".
KAARTEN EN BILJARTEN
Er wordt veel gekaart en sinds twee jaar
kan men er ook terecht om bridgen te le
ren. Voor drie biljartclubs, waaronder één
voor dames, is 't Haantje de thuishaven.
Om half elf 's avonds worden de biljarts
echter afgedekt, omdat biljarten dan niet
meer mogelijk is vanwege het grote aantal
mensen dat de zaak bevolkt. Een zaak
overigens waar ook vrouwen alleen bin
nen kunnen komen zonder dat het pro
bleem geeft. De verkoopfilosofie van Piet
en Joop Puyn is heel simpel. Laatstge
noemde daarover; "Je moet er voor zor
gen dat de mensen zich helemaal thuis
voelen en er niet te veel regels op na hou
den. Anders denken ze te worden belem
merd in hun vrijheid. Onze klanten mogen
veel, als ze hun benen op tafel leggen gaan
ze maar rustig hun gang, daar wordt niets
van gezegd. We houden ook altijd voor
ogen dat vele kleintjes één grote maken. Ik
heb liever tien klanten binnen van een
knaak dan één van een geeltje, want die
laatste zie je niet iedere dag en bovendien
verwacht die ook nog een buiging en
extra service. En daar hebben we echt
geen tijd voor als het erg druk is. Met Joop
en zijn vrouw Sjaantje doen wij veel werk
zelf, soms springen mijn zusters bij.
Gebrek aan tijd is ook één van de oorzaken
dat wij geen snacks verkopen. Alleen voor
een bierworstje kunnen ze bij ons terecht.
Wie echt iets wil eten kan daarvoor naar
één van de drie nabij gelegen cafetaria's,
bovendien zit er ook nog een Chinees
restaurant in de buurt".
AMSTEL
Maar de dranken vloeien rijkelijk in 't
Haantje. Meer dan duizend hectoliter Am-
stel bier, een grote plas frisdranken van
Vrumona en het nodige gedistilleerd
waaronder Hoppe en Bokma. Als we aan
Piet en Joop naar hun ervaringen vragen
met genoemde produkten ventileren zij
een eensluidend oordeel: "Wij zijn uiterst
tevreden over de kwaliteit van die
dranken, niet één klant die er aanmerkin
gen op maakt. Amstel bier verkopen we
pas sinds januari 1980. We hebben er
nooit spijt van gehad, dat we toen op dat
merk zijn overgestapt. We betrekken alles
van de groothandel van de heer Peeman.
Die levert ons naar volle tevredenheid en
de relatie met hem is uitstekend. Hij zorgt
voor een uitstekende service, je kunt altijd
bij hem terecht, ook op zondag. Dat is wel
eens nodig omdat je door de grote omzet
niet altijd kan overzien of je voldoende
van alles in huis hebt. Natuurlijk worden
ook wij regelmatig door derden benaderd
als het gaat om goedkope aanbiedingen
van een bepaald produkt, maar daar begin
nen we niet aan. Bij ons staat voorop
'goed is goed'Wij doen onze zaken hele
maal op onze eigen manier en als we eens
een foutje maken is er nog geen man over
boord, daar leer je dan weer van. Zo ver
gaat het een ander ook. Wie bij ons een
borreltje drinkt krijgt dat 's avonds in een
klein bierglas geserveerd, dat voorkomt
veel breuk. Overdag is dat niet nodig.
Iedereen accepteert dat, we krijgen daar
nooit klachten over. Veel klanten drinken
halve liters bier, voor een pul betalen ze
f 1,80; een normaal glas kost f 1,20. De ho
reca in Nijmegen heeft over het algemeen
een lagere prijsstelling dan elders. Ik heb
voor die situatie geen verklaring".
SPOELING DUNNER
In 1974 namen de beide zoons het bedrijf
over van hun ouders. Die gezamenlijke
exploitatie heeft nog nooit problemen ge
geven. Piet gekscherend; "Zolang er maar
verdiend wordt, krijg je die ook niet" en
vervolgens: "Doordat wij het samen
doen, kan er ook nog wel eens iemand
weg. Ik ben pas een maand in Australië
geweest. Maar je hebt ook wat meer gele
genheid om je te blijven oriënteren, als je
eens gezellig uit bent doe je dat eigenlijk
onbewust. Belangrijk om te weten wat er
elders in de horeca leeft. Ik heb het idee
dat er steeds meer horecabedrijven bijko
men. daardoor wordt de spoeling dunner,
wij hebben daar gelukkig geen last van".
Piet en Joop Puyn groeiden op in de sfeer
van het horecagebeuren in de periode dat
hun ouders 't Haantje exploiteerden. Ook
toen al werkten zij regelmatig mee in de
zaak. En als Joop zegt: "Wij zitten nu een
maal in dat schuitje en we varen maar
mee", dan is Piet het helemaal eens met
die woorden. Beiden hebben een vaste
koers uitgezet waardoor een behouden
vaart is gegarandeerd in de nog komende
jaren.
21
'nOAKEAfO
v ,„i riau,.,.