sim-.
Wanneer de naam Chateauneuf-du-Pape
valt, dan denken we onmiddellijk aan de
volle, krachtige dieprode wijn die zijn
reputatie in de gehele wereld heeft geves
tigd. We zullen niet direct denken aan de
witte wijn onder die naam, waarvan de
produktie slechts 1% uitmaakt. Chateau-
neuf-du-Pape Blanc komt uit een combi
natie van de druivesoorten Clairette,
Bourboulenc, Roussane.
Men moet hem jong drinken. In het alge
meen wordt hij meer als een curiositeit be
schouwd en wordt er verder weinig aan
dacht aan geschonken.
Eigenlijk is het niet goed, dat sommige
wijnen zowel rood als wit onder dezelfde
naam in de handel worden gebracht. Dik
wijls wordt één van beide aan dc reputatie
van de ander opgehangen en ten onrechte
tegen hogere prijzen verhandeld dan de
kwaliteit zou rechtvaardigen.
GIGONDAS
Een andere wijn uit het zuidelijke deel van
de Rhónedie vooral de laatste jaren grote
(internationale) bekendheid heeft gekre
gen, is de Gigondas, zo genoemd naar het
De voorgeschreven vrijstaande struik
dorpje dat bijna weggedrukt ligt in de gril
lige heuvelrij tussen Orange en de Mont
Ventoux. Wijnbouw was hier al 2.000jaar
geleden, maar het waren de bisschoppen
van Orange die in de 14e eeuw belangrijke
besluiten hebben uitgevaardigd voor het
produceren van kwaliteitswijnen.
Hier, op deze ondergrond van zand en
grote kiezelstenen aan de linker zijde van
de Rhone, brengt de Grenache wijnen
voort die wat minder stoer zijn dan wan
neer dezelfde druivesoort op een kalkbo-
dem is aangeplant, zoals rondom Chateau-
neuf.
De wijnbouwer is dan ook niet genood
zaakt om veel andere druivesoorten toe te
voegen om zijn wijnen wat minder vurig
en, vooral wanneer ze jong zijn. wat meer
toegankelijk te maken.
Voor de appellation wordt dan ook maxi
maal 15% Grenache toegelaten. Krachtig
en fors presenteert een Gigondas zich in
zijn jeugd en wordt daarom erg gewaar
deerd door liefhebbers van dit soort wij
nen en dan denk ik direkt aan de Nederlan
ders. Anderen zullen de wijn liever enkele
jaren op fles laten betijen en de Franse
Lectuur geeft dan ook eenstemming aan,
dat een Gigondas een lang leven heeft en
niet te jong gedronken moet worden.
Men beveelt deze wijn, met zijn intens
bouquet en esprit, aan bij gerechten die
donkergekleurd zijn. De officiële Franse
folder van het Comité Interprofessionel
des Vins des Cötes du Rhóne spreekt van
"nourritures hautes en couleurs", wat ik
moeilijk te vertalen vind. Men verstaat
daaronder pittige kaassoorten en goed
doorbraden wildgerechten.
ONDERLINGE VERSCHILLEN
Ik hoop met het beschrijven van de ver
schillende wijnen, die onder de zeer
globale noemer Rhóne-wijnen bijeenge
voegd zijn. erin geslaagd te zijn om duide
lijk te maken, dat er grote verschillen
bestaan in het karakter van die afzonderlijk
genoemde wijnen.
Uitvoerig heb ik hier en daar gewezen op
bodemgesteldheid en gebruikte druive
soorten Het zal dan ook niet meer verwon-
derlijk zijn, dat de onder de algemene
appellatie Cötes du Rhone gegroepeerde
wijnen onderling zo veel van type en kwa
liteit kunnen verschillen. Het is voor wijn
onmogelijk om over een lengte van
200 km een bepaald herkenbaar, dus ka
rakteristiek, type te vinifiëren. Dat kan
wél door één bepaald wijnhuis, hetzij in
het noordelijke of in het zuidelijke deel
van de Rhone, dat zijn wijnen zelf pro
duceert of steeds van dezelfde boeren
koopt
Daarom is het wenselijk, dat de consu
ment die bewust een type wijn yan zijn
voorkeur wil kopen, attent wordt gemaakt
op de in de appellation afzonderlijk onder
scheiden wijnen met recht op de
toegevoegde herkomstgarantie "Villa
ges". Hiermede is het mogelijk een keuze
te maken uit Vaucluse, Gard en Dróme
voor rood, rosé en witte wijnen. Vergeet
vooral ook niet de Cötes du Ventoux en de
Coteaux du Tricastin, twee wijnen die
veel meer kwaliteit bieden dan hun lage
prijs doet veronderstellen. Met recht waar
voor je geld. Ook hier weer rood, rosé en
wit waarvan de rode mij in het algemeen
het beste bevallen als makkelijk drink
bare, vlotte, fruitige wijnen. Wat de rosé
en de blanc aangaat, zal de consument wat
meer selectief moeten kopen, daarbij
lettend op de naam van de producent. Niet
oud laten worden deze Cötes du Rhone; in
hun jeugd bieden ze alles wat je van een
wijn aan tafel verlangt. Frisse zuiverheid,
eetlustopwekkend, inspiratie voor gezelli
ge kout wat het tafelen in onze, met zon
wat misdeelde, contreien tot een genoegen
maakt, dat niet gereserveerd is voor La
tijnse landen.
Chateauneuf-du-Pape
19