Darlant du m Met ons derde artikel, gewijd aan de wijnen die over een lengte van 200 km langs de Rhone worden gewonnen, belanden we in het zuidelijke, meest produktieve gedeelte. Al wie dit gebied als toerist heeft bezocht, is verrukt over de schoonheid van dit sterk afwisselende landschap, gestoffeerd met pittoreske dorpjes waar het zó stil is, dat men zich afvraagt of er wel mensen wonen. DOOR J. ZELLENRATH Hier heerst een heel ander klimaat dan in het eerder besproken noordelijke produk- tiegebied, waar we te maken hebben met zeer koude winters en waar 's zomers een enkele regenbui de al te grote hitte wat komt temperen. De zomers in het zuiden zijn bijna subtropisch. Gemiddeld hon derd dagen per jaar waait hier de beruchte Mistral die alles waar hij langs strijkt tot op de draad uitdroogt. De bodem is bik kelhard en ontoegankelijk. LEGENDE Uit een legende vernemen we hoe Paus Clemens V hier de eerste wijngaard plantte. Op een prachtige herfstavond was de goedheilige op weg om de vorderingen in de bouw in ogenschouw te nemen van de nieuwe residentie op de plek waar reeds eerder, sinds het jaar 830, een kasteel had gestaan: chateau neuf. Hij leunde op een kruis dat hem tot wandelstaf diende en ging moeilijk voort over de met stenen be zaaide harde grond waar niets, zelfs geen bramen, wilden groeien. In vrome onrust hief hij het gelaat ten hemel en riep: "Seigneur, hoe kunt gij een zo ondankba re, ruwe bodem laten voortbestaan temid den van Uw prachtige schepping rond om". En ziet, het wonder gebeurde. Het heilige kruis zakte in de grond en begon te bloeien. Er ontwikkelden zich de mooiste druivetrossen die ooit tot het maken van wijn waren voorbestemd geweest. Cha- teauneuf-du-Pape was geboren.In onze dagen is de historie tastbaar aanwezig rond de ruïnes van het kasteel dat lange tijd gediend heeft als zomerverblijf voor de in Avignon residerende pausen. Tot het einde van de 12e eeuw was het de vesting van de Tempeliers, die, omdat ze te rijk en te machtig waren, door Philips de Schone werden gevangengezet en ver dreven. Bij het verdrag van Parijs in 1229 werd Chateauneuf aan de kerk van Rome toegewezen wat er de oorzaak van werd, dat later de pausen zich daar zouden vesti gen. Ook de Hugenoten hebben een stem pel op de historie gezet. Pausen en koningen bepaalden een turbulente perio de van rijkdom en verval, waarbij geweld en romantiek afwisselend de kleur bepaal den. NATUURLIJK HOOG ALCOHOLPERCENTAGE Vroeger werd aan de naam Chateauneuf nog Calcenier toegevoegd wat kalkoven betekent. Dat duidt er dus op, dat er kalk in de bodem aanwezig is en kalk, zo weten we, bevordert veel kleur en suiker in de wijn die uit druiven van deze bodem komt. Een hoog alcoholpercentage op natuurlij ke wijze uit de druivesuiker verkregen, is dan ook één van de kenmerken van de wij nen uit het zuidelijke deel van de Rhóne. Diepe rode kleur en hoog alcoholgehalte zijn o.a. de kenmerken van een Chateau- neuf-du-Pape, de wijn die we nu zo onge merkt aan het bespreken zijn. Wie aan de grote Rhónewijnen denkt, moet ook wel automatisch bij Chateauneuf-du-Pape te recht komen. In nogal wat literatuur over wijn en zeker wanneer die geschreven is door mensen uit de zuidelijke Rhóne zelf, wordt Chateauneuf-du-Pape geprezen als de beste wijn van Frankrijk. Daarmee zal lang niet iedereen het direct eens zijn, maar wel staat vast, dat hier wijnen van- Klaprozenpracht te midden van de wijngaarden daan komen die, individueel als ze zijn, soms van zeer grote klasse zijn. Het minimum alcoholpercentage voor Chateauneuf-du-Pape is het hoogst voor Franse wijnen met A.O.C., namelijk 12'/2%, maar niet zelden wordt op natuur lijke wijze meer dan 15% bereikt. De restricties in de bepalingen voor de Appellation Chateauneuf-du-Pape zijn uitvoeriger dan voor veel andere wijnen het geval is. De voorgeschreven snoeiwij- ze is de "Gobelet" - de vrijstaande struik die aan de wijngaarden een bijzonder aspect geeft. Opbinden van de wingerd langs draden of op andere wijze is verboden. Elke vorm van kunstmatig opvoeren van het alcoholpercentage, welke dan ook, is verboden. Het besproeien van de wijn gaard, wat bijna overal verboden is, wordt hier in extreem droge periodes onder bepaalde voorwaarden toegestaan. De wet zegt hierover: er mag hooguit tot 15 augustus worden gesproeid en nooit meer dan tweemaal per oogstperiode. VELE DRUIVESOORTEN Het wijnmaken is hier, meerdan ergens an ders, een zaak van persoonlijk inzicht van de wijnbouwer. Niet minder dan dertien blauwe en witte druivesoorten worden van oudsher toegelaten voor de wijnen met recht op de Appellation Controlée. Het wijnbedrijf is hier nog geheel in parti culiere handen en het is aan de zelfstandi ge ondernemer om te besluiten welke drui- verassen hij voor de door hem in de handel te brengen wijn zal aanplanten en gebrui ken. In een heet en droog klimaat kan men slechts zelden met één druivesoort volstaan. Voor de blauwe druiven en dus de rode wijnen, heeft hij de keuze uit: de Gre- nache, vurig en rijk aan alcohol, wat eni germate kan worden afgezwakt in combi natie met de mildere Cinsaut. Het toevoegen van de Mourvèdre kan een overweging zijn om de neiging naar oxy- datie tegen te gaan. Een goede combinatie is ook Syrah-Cin- sault-Carignan - de laatste vooral om zijn rendement. 18 WIJNEN m DE RHONE 3

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1981 | | pagina 22