Met de introductie van een aantal buitenlandse bieren, heeft Heineken ingehaakt op de
toenemende belangstelling voor speciale bieren. Deze bieren hebben een eigen karak
ter en kunnen de sfeer in het horecabedrijf positief beïnvloeden. Om iets te vertellen
over de herkomst van deze bieren, starten wij met een serie artikelen overde brouwe
rij achter het bier". Met brouwerij Moortgat, waar het bekende Duvel vandaan komt
openen wij deze serie.
Langs de 'baan' van Antwerpen naar
Brussel staat, midden in het dorpje Breen-
donk, de familiebrouwerij Moortgat. Al
meer dan een eeuw, sinds 1871, wordt
hier het zeer geliefde Duvel bier gebrou
wen.
Verschillende generaties Moortgat hebben
de kunst van het brouwen aan elkaar over
gedragen. Natuurlijk is Moortgat met haar
tijd meegegroeid, beschikt men over mo
derne apparatuur en is het assortiment ver
anderd, maar het brouwproces van Duvel
geschiedt in principe nog precies hetzelfde
als 100 jaar geleden.
vervolgens 10 dagen opgeslagen in kelders
bij een temperatuur van 20°. Hierna staat
het nog twee maanden in kelders bij een
temperatuur van 6 a 7°, in welke periode
de tweede vergisting op fles plaatsvindt.
Bovenstaand procédé geldt voor het Duvel
bier dat Heineken in Nederland impor
teert. Naast het ongefilterde, produceert
Moortgat ook gefilterd Duvel. In de vijf
tiger jaren is men naar voorbeeld van
EEN EN TWEE KEER VERGISTEN
Het okergele Duvel heeft zijn karakter
istieke smaak te danken aan het traditione
le gistingsprocedé. Drie weken na de
eerste gisting en rijping gaat Duvel onge
filterd, met de nog werkzame gist, de fles
in. In deze onvoltooide toestand wordt het
Engelse brouwers, overgegaan tot het fil
treren van het bier.
De echte trouwe Duvel drinkers vonden de
kwaliteit van het gefilterd Duvel minder,
zodat men bij Moortgat besloot één brouw
sel per jaar op fles te laten gisten. Maar
één brouwsel per jaar bleek niet voldoende
om aan de weer groeiende vraag te kunnen
voldoen. Tegenwoordig bestaat weer een
groot deel van de produktie uit ongefilterd
Duvel.
Naast Duvel brouwt Moortgat nog andere
bierenzowel hooggistend als laaggistend
Hooggistende bieren van Moortgat zijn
Sanctus, een donker bier dat ook op fles
gist, en drie verschillende typen Mared-
sous. Voor Maredsous geldt hetzelfde als
voor Duvel: een gedeelte van de produktie
wordt gefilterd, de rest gist na op fles.
Daarnaast wordt er nog steeds, sinds het
100-jarig bestaan van de Moortgat brou
werij in '71, het Maredsous Centenaire
gebrouwen.
B. Gevaert: positieve lijn.
De Moortgat Brouwerij in Breendonk
Mooigaft specialiteit
DUVEL