dieningsrestaurants. Alvorens het bedrijf
te betreden valt de gekoelde vitrine op die
aan de straatzijde als blikvanger fungeert
t.b.v. de meeneemverkoop van de
feestelijk belegde broodjes.
Via een schuifraam vindt de verkoop uit
deze vitrine direct plaats vanuit de open
keuken.
Binnen treft men direct de open keuken
aan, waar men d.m.v. een zeer duidelijke
diapresentatie snel wordt geïnformeerd
inzake het te kiezen menu uit een klein op
vis gespecialiseerd assortiment. Bereiding
en afwerking gebeurt a la minute ter plaat
se, in zeer moderne computer gestuurde
friteuses. Het restaurant in Amsterdam is
met 128 zitplaatsen de grootste in de
keten. Normaal is ca. 80-90 zitplaatsen.
De aankleding is voor alle bedrijven ge
lijk. Rode baksteenmuren worden afge
wisseld door blankgrenen wandbekle-
ding, op markante plaatsen gedecoreerd
door fotorasters of sinds 197.8 in vier
bedrijven, en ook hier, toegepaste fraaie
wandschilderingen van de Rotterdamse
kunstenaar Dook Everse, voorstellende
stadsgezichten uit de vestigingsplaats.
De vaste tafelbladen met pentekeningen
van historische schepen en visvangsten,
alsmede de vaste stoelen en banken
vormen een repeterend onderdeel. Roos-
terplafonds en grenen betimmeringen ver
bergen de bovenliggende kanalen en
leidingen. Tenslotte verdelen fraaie plan-
tebakken de diverse zitgroepen in compar
timenten.
Achter het restaurant lig onmiddellijk de
voorbereidingskeuken met moderne appa
ratuur en een grote diepvries en koelcel.
Daarop sluiten de magazijnen en expe
ditieruimte aan.
Om bevoorrading met rolcontainers opti-
maal te maken zijn in het bedrijf de dor
pels onder de deuren weggelaten of afge
rond.
Het hoogteverschil van 80 cm aan de
achterzijde is opgelost door hier een
plateaulift te installeren. Doordat de ma
gazijnen ver weg liggen van de tappunten
en het pand geen bruikbare kelders heeft
zijn de bierfusten en de limonadecontai
ners in een speciale ruimte onder het
buffet geplaatst. Transport van de fusten
door het bedrijf geschiedt d.m.v. kleine
plateaus op zwenkwielen. Op de le ver
dieping van dit pand, dat behalve uit de
voormalige bioscoopzaal bestaat uit een
voor- en tussenhuis, was voldoende ruim
te voor de bezoekers-toiletgroep, de per
soneels kleed- en wasruimten en een ruime
kantine.
Aan de voorzijde op deze etage is een zaal
overgebleven, welke plaats biedt aan circa
60 gasten t.b.v. groepen, feesten en partij
en. Voorde verzorging hiervan is speciale
apparatuur geïnstalleerd in de voorberei
dingskeuken, welke d.m.v. een lift met de
verdieping is verbonden. Vanuit de effi
ciënte pantry naast de zaal kan worden ge
distribueerd.
Op de tweede verdieping is de zogenaam
de ketelruimte en een kantoor ingericht.
INSTALLATIES
Reeds eerder schreven wij dat voor de
elektrische voeding een eigen trafostation
is geïnstalleerd. Het behoeft geen betoog
dat voor dit bedrijf een zeer goede afzuig
installatie noodzakelijk is. Ten behoeve
van de ventilatie en verwarming werd een
airconditioninginstallatie geïnstalleerd. In
verband met energiebesparing is een sys
teem ontworpen waarbij gewerkt wordt
met retourlucht en een zo laag mogelijk
gehouden hoeveelheid direct afgezogen
lucht.
Wij stemmen in met de voorzitter van de
directie de Nederlandse Unileverbedrij-
ven, deheerM.L. Mogendorff, die tijdens
de officiële opening stelde: "Uw bedrijf
ligt nu onder z'n beste tuig, wij wensen u
een behouden vaart".
t
21