bevolen worden bij pittige gerechten.
Vooral niet te jong drinken.
8. Saint-Péray
Opeens weer een lokale appellatie voor
uitsluitend witte wijnen. Mousserende
wijnen wel te verstaan, bereid volgens de
methode voor Champagne. Men rekent de
Saint-Péray tot de beste mousseaux van
Frankrijk.
Al doende zijn we nu terechtgekomen in
de klimaatzone waarmee ik dit tweede
deel van de onderhavige Parlant begon.
Striemende regens in voor- en najaar met
daar tussenin een warme droge zomer. Het
is de mistraldie hier de dienst uitmaakt
en soms wel 200 dagen de weergesteld
heid bepaalt. Elke depressie in de Golf van
Genus zet zich voort in de mistral. Deze
grillige, koude droge wind, dikwijls met
stormkracht, is mede oorzaak van de sub
tropische plantengroei hier. Planten met
kleine harde bladeren die grote droogte
kunnen verdragen zijn hier inheems.
Olijfbomen, rozemarijn, lavendel, thijm.
9. Rasteau
Onder nummer 9 noemden we Rasteau
aan de linkeroever. De wijnsoort staat hier
op een gecompliceerde bruine kalkhou-
dende bodem, met een korrelig, steenach
tige ondergrond vermengd met mergel.
De wijn die hier vandaan komt wordt door
Fransen hoog gewaardeerd, maar is niet
zo geschikt voor de smaak van Nederlan
ders: ik bedoel de zogenoemde V.D.N.
Vins Doux Naturels. Deze edelzoete wij
nen komen uitsluitend van de Grenache-
druiven. Uit deze blauwe druiven worden
zowel witte als rode wijnen verkregen.
Het hoge restzoetgehalte is te danken aan
de overrijping. In dit warme klimaat, ook
in de oogsttijd is het hier erg warm, kan
men de druiven langer aan de plant laten
rijpen en zo een hogere suikerconcentratie
bereiken. Bij een natuurlijke vergisting
wordt dan gemakkelijk 15% alcohol be
reikt waarna de gistcellen afsterven en on-
vergiste suiker overblijft. Soms wordt
daarna nog neutrale alcohol toegevoegd
en verkrijgt men portachtige wijnen. De
witte wijnen van Rasteau bewaart men
drie tot acht jaar. Ze worden dan goud
kleurig. De rode wijnen verlangen wat
leeftijd op fles. Men drinkt ze tien jaar of
langer na de oogst.
Beide, zowel wit als rood, drinkt men zeer
koel gereserveerd aan het dessert, bij taart
en dergelijke.
11. Beaune de Venise
Het ligt nu voor de hand om nu tegelijk de
beroemde Beaunes de Venise gerubri
ceerd als nummer 11, te bespreken. Het
plaatsje Beaunes de Venise ligt schilder
achtig aan de voet van een rots gevleid,
zuidoostelijk van Rasteau.
De V.D.N. wijnen worden er bereid als
beschreven voor Rasteau maar nu verkre
gen van de muscat-druifMen noemt hem
dan ook volledigheidshalve Muscat de
Beaunes de Venise en hij wordt in de
handel gebracht op een speciale, platte
fles. Reeds in de tijd dat de Paus in
Avignon woonde, was deze wijn alom
bekend en gewaardeerd. Men drinkt hem
in Frankrijk als aperitief, goed gekoeld en
vooral jong;
10. Ta vel
Weer een andere beroemde wijn van de
Rhöne noemden we onder nummer 10.
Een rosé... Jazeker, een 'Rosé'. Meestal
de schrik van de wijnkenners en door de
Fransen een batard, een bastaard, ge
noemd. Geen vlees en geen vis.
Maar wacht even, we spreken nu bij wijze
van uitzondering over een wereldberoem
de Rosé-wijn. Een wijn waarvan men zegt
dat de zon daarin is ondergegaan en zijn
gloed nog nastraalt. De gehele geschiede
nis door hebben vorsten en dichters zijn
roem bezongen: 'II n'est bon vin que de
Tavel' is een uitspraak van Philips de
Schone.
Een aantal druivesoorten worden ge
mengd om deze nectar te vormen: Gre-
nache, Clairette, Cinsault, Picpoul, Bour-
boulenc. In onze dagen mogen we wat
nuchterder oordelen. Blijft een feit dat
Tavel erg populair is en bijna op elke wijn
prijscourant van Nederlandse importeurs
voorkomt.
Er is zoveel over de Rhöne te vertellen dat
er nog een derde Parlant aan zal worden
gewijd. Daarin opgenomen zal dan zeker
zijn de veelgeprezen Chateauneuf-du-
Pape.
De machine heeft veel werk uit handen genomen maar het blijft een zwaar karwei om deze wijngaarden te bewerken
'Mm v