tafeltje plaatsnemen. Hij kan ook
rechts het grote café-restaurant ingaan
en plaats nemen in de grote, lage en
daardoor toch intieme café-ruimte of
in één van de besloten hoeken van het
restaurant.
Totaal zijn er nu 200 zitplaatsen, maar
de opstelling is voorlopig zó ruim
dat te zijner tijd dit aantal tot zeker 300
zitplaatsen in dezelfde ruimte kan
worden opgevoerd.
GEEN ZELFBEDIENING
Een belangrijke keuze is altijd weer die
van het systeem van bedienen en afre
kenen.
Geheel in overeenstemming met het
eigen karakter van dit bedrijf, waarin
sfeer en gezelligheid veel aandacht
hebben gekregen, is ook gekozen voor
bediening, omdat bij deze vorm een
veel persoonlijker benadering van de
klant mogelijk is dan bij zelfbediening.
Om de snelheid te bevorderen is voor
het afrekenen gekozen voor het
'check-out' systeem. Normaal met één
kassa en op drukke dagen met twee.
Om dezelfde reden, snelheid, is aan de
andere zijde van de weg een 'depen
dance' gebouwd, een klein maar com
pleet quick-service restaurant voor de
haastige bezoeker die de tijd niet wil of
kan nemen om door de tunnel naar het
grote restaurant te gaan.
BEVOORRADING
Een van de belangrijkste eisen bij een
horeca-object van deze omvang, is een
goed geregelde aanvoer van alle voor
raad en afvoer van vuil en leeg goed.
Bij een vrijliggend bedrijf is het moei
lijk dit zoveel mogelijk aan het oog te
onttrekken. Toch is dat hier gelukt
door een brede afrit aan de achterzijde
te maken (zie plattegrond). Via deze
afrit is het souterrain voor alle vracht
wagens te bereiken en vindt aan- en
afvoer zonder omwegen plaats. Ook de
plaats van de voorraad, onder de keu
ken, en van de fusten, onder de tap
punten, is daardoor erg gunstig en
royaal van afmetingen.
MATERIAALGEBRUIK
Zoals u op de foto's ziet is er gekozen
voor een bouw in warmkleurige bak
steen, die ook in het interieur is door
gevoerd. De dakranden en de kappen
in het interieur zijn van hout. Alleen de
prefab puien zijn in moderner mate
riaal uitgevoerd en voor de dakbedek
king van de kappen zijn asfalt-leien
gebruikt.
In het interieur valt op, dat er gebruik
is gemaakt van natuurlijke materialen
als baksteen, hout en verder dat er
warme kleuren zijn toegepast voor
geprofileerde plafonds, tapijt en gor
dijnen. Ook de verlichting zal de aan
dacht van iedere bezoeker trekken.
Een gedeelte hiervan is zichtbaar op
onderstaande interieurfoto. De op
drachtgever heeft er veel aan gedaan
om de aankleding een huiselijk karak
ter te geven.
In het interieur ontbreken radiatoren,
aangezien er een goede vloerverwar
ming is en een uitgebreid luchtverver
singssysteem.
ACHTER DE SCHERMEN
De toiletten in het souterrain met de
royale trap en de bijzonder goed ver
zorgde en verrassende voorhal, zijn
zeker een bezoek waard. Dit geldt
trouwens ook voor de ruimten achter
de schermen, die meestal voor de be
zoeker verborgen blijven maar juist
van de architecten en technici zoveel
aandacht vragen, wil het bedrijf aan de
eisen van moderne bedrijfsvoering
voldoen. Vermeldenswaard is nog, dat
voor dezelfde opdrachtgever aan de
Rijksweg Rotterdam-Nijmegen te
Kesteren door het Heineken Bouw
bureau een wegrestaurant van hetzelf
de type wordt ontworpen, dat aan het
einde van dit jaar gereed zal zijn.
17
öööööööööl