Alle wijnen van Lyon tot Avignon, ik zei het reeds, over een lengte van 200 km mogen zich Cötes du Rhöne A.C. noemen. Daarnaast worden in 12 ge meenten nog wijnen gegroepeerd on der de aanduiding Dróme, Vaucluse en Gard die recht hebben op de toenaam 'Villages' als speciale kwaliteitsgaran tie. HET NOORDELIJK DEEL VAN DE RHÓNE Het is bepaald niet gemakkelijk om op de smalle terrassen hier wijnstokken te planten en te bewerken. Bij hevige re genval wordt de steenachtige bodem die overigens zo gunstig is voor het vasthouden van de zonnewarmte, ont daan van het dunne laagje aarde en moet de mens de grond weer terug brengen om de voedingsbodem voor de plant in stand te houden. We mogen dan ook rustig vaststellen dat deze wijngaarden tot de meest bewerkelijke van Frankrijk behoren. Hier in het noorden overheerst het continentale klimaat met zijn strenge, koude winters en warme zomers waarin regelmatige regenval voor de nodige vochtigheidsgraad zorgen. In zo'n klimaat kan men volstaan met de aanplant van een of twee druivesoor- ten. Zoals we verderop zullen zien ligt dat voor het zuidelijker deel van de Rhone wel even anders. De wijnen uit het noordelijk deel bevatten meer tan nine en hebben dan ook wat langere rijpingstijd nodig. Het aansprekende, forse bouquet danken ze aan de Syrah, een druiveras dat hier waarschijnlijk door de kruisvaarders werd gebracht uit Perzië als directe afstamming van de Shiray. Om deze krachtige wijnen wat meer finesse te geven en een wat vriendelijker kleur, wordt dikwijls 20% most van de witte Viognier toe gevoegd. Deze laatste werd hier 600 jaar voor het begin van onze jaartelling door de Grieken aangeplant. Niet zon der reden veronderstelt men dan ook dat hier, zuidelijk van Lyon, de oudste wijngaarden van Frankrijk liggen. 1. Cóte Rötie A.C. - circa 7 km bene den Vienne. Is de noordelijke wijn gaard van het Rhönegebied en beslaat ongeveer 60 hectare aanplant, ver deeld over de Cöte Brune en de Cöte Blonde. De legende wil dat in de middeleeuwen een vader als eigenaar van een groot wijngoed bij de verdeling aan zijn bei de dochters bepaalde, dat de bruin- ogige donkere schoonheid het deel zou krijgen met de roodachtige bruine ijzerhoudende aarde, terwijl de blonde dochter voortaan het lichtgekleurde deel met de mergelbodem haar eigen dom mocht noemen. Wat ons vandaag interesseert en met deze legende tot nadenken stemt, is dat over slechts 2 kilometer lengte zo grote verschillen in ondergrond kunnen bestaan, waarbij we opnieuw vaststellen dat het zo moeilijk is de kwaliteitseisen voor een appellatie te omschrijven. Opvallend is hier ook nog de wijze van snoeien en opbinden van de wijnplan- ten. De twijgen van drie stokken wor den tot een pyramide samengebonden op drie staken wat aan deze terras- wijnbouw een bijzonder aspect geeft. Van de Cöte Rotie komen delicate wijnen die men wat tijd op fles moet gunnen om er dan vooral van te genie ten bij vlees met krachtige sausen. 2. Condrieu A.C. - circa 12 km zuide lijk van Vienne. Onder deze benaming mogen uitsluitend witte, uit de Vio- gnierdruif gewonnen, wijnen in de handel gebracht worden. Ze zijn sec of demi-sec. Ter plaatse worden ze vooral aanbevolen bij riviervissen uit de Rho ne, met als specialiteit 'Quenelles de brochet a la lyonnaise'. Dit heerlijke gerecht wordt gemaakt van fijnge stampte snoek vermengd met deeg van eieren en niervet, overgoten met een Nauticasaus. Voor de liefhebbers heb ik het precieze recept beschikbaar. 3. Chateau-Grillet A.C. - Een witte wijn die u eigenlijk alleen maar ter plaatse kunt kopen en dan nog tegen veel te hoge prijzen. Het betreft hier het kleinste wijngebied (twee hectare) met een eigen A.C. Op de smalle ter rassen van Chateau Grillet staan soms maar een of twee rijen wijnstokken. 4. Crozes Hermitage A.C. - We zijn dus de rivier overgestoken en bevinden ons nu aan de linker oever van de Rho ne. Rond de dorpjes Crozes, Tain, Mercurol, Chanos-Curson, Beau- mont-Monteux enzovoort worden hier zowel witte als rode wijnen geprodu ceerd die herkenbaar zijn aan een licht toontje de goüt de terroir, een bittertje waaraan we even moeten wennen. De. rode Crozes Hermitages worden uitsluitend gewonnen uit de Syrah- druif, terwijl de Marsanne en de Roussanne de most leveren voor de witte. Beide zijn aangename frisse wij nen die wel een poosje bewaard kun nen worden maar toch niet al te oud gedronken moeten worden. Men moet de Crozes Hermitage dan ook vooral niet verwarren met: 5. Hermitage A.C. - Een wijn waarvan ik zeg nooit jong drinken, want dat is doodzonde. Een goed gevinificeerde Hermitage vraagt wel 6 a 8 jaar flesrij- ping, maar dan heeft u ook een kwali teitswijn die jarenlang als een van de beste van Frankrijk heeft gegolden. Reeds 400 jaar voor Christus werd hier wijn verbouwd. De Syrah groeit hier op een granietbodem. Deze combina tie geeft een krachtige rode wijn die voor velen een verrassing zal zijn en dat niet alleen in kwaliteit, maar ook in de naar verhouding lage prijs. In onze prijscourant wordt een Hermitage 1972 aangeboden voor f 19,95 bruto. Een wijn die nog in volle ontwikkeling is en pas over een jaar of tien zijn volle rijkdom zal tonen. Vergelijk die nu eens in prijs met een hoge Bourgogne uit dat goede oogstjaar van een verge lijkbaar kwaliteitsniveau. De witte Hermitages zijn minder be roemd. Ze zijn delicaat van smaak met een rijk bouquet, mits jong gedronken. Dat vind ik ten minste. De wijnbou wers ter plaatse zeggen dat een witte Hermitage best wat ouder mag wor den. Laten we er niet over twisten. Zo dikwijls zult u de Hermitage Blanc nu ook weer niet tegenkomen. In een volgende Parlant komt er nog veel wetenswaardigs over dit volwaar dige wijngebied met zijn vele verras singen voor de liefhebbers. Ga er maar vast een beetje aan wennen, lezer, dat naast Bordeaux en Bourgognes nog andere mooie wijnen kunnen worden betrokken. In het Rhönegebied zijn nog veel kleine wijnbouwers die aan hun produkten nog persoonlijk aandacht kunnen geven. Ouderwets en degelijk. iegelijk. 13

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1981 | | pagina 13