Net als Italië kent Spanje een D.O.C.
Denomination de Origen Controllada.
CONSEJO REGULADOR DE LA
DENOMINACIÓN DE
ORIGEN RIOJA
De bepalingen voor de D.O.C. Rioja om
vatten als voornaamste restricties:
Wijngaard
Registratie van de wijnbouwer
Afbakening van het geografisch ge
bied voor de D.O.C. Rioja
Voor de produktie zijn uitsluitend de
volgende druiverassen toegestaan:
Rood Tempranillo
Garnacha
Graciano
Mazuelo
Wit Viura
Malvasia
Garnacha Blanca
Aanplant:minimum 3.000 (wijn)
stokken per hectare
maximum 3.600 (wijn)
stokken per hectare
Snoei: maximum 12 ogen per
wijnplant.
Het is verboden aan de wijngaard op
welke manier dan ook water toe te voe
gen (sproeienirrigatie, buizensysteem
enz.)
Produktie
Collectief vaststellen van de oogstdatum
(m.m.v. meteorologisch instituut)
Beperking opbrengst:
voor de rode max6000 kg
druiven per hectare
voor de witte max. 9000 kg.
druiven per hectare
Verplichting tot aangifte van de oogst.
Vinificatie
Registratie van de Bodega
Minimum alcoholpercentage 10%
Het is verboden wijnen van andere her
komst dan het voor de D.O.C. gelimi
teerde gebied te ontvangen, behande
len, vinifiëren en op te slaan.
Rijpingstijd en handel
Rijping en behandeling uitsluitend op
eiken fusten.
Er moeten per kelder minimaal 600
barriques (Bordeaux-fusten) ter regi
stratie worden aangemeld.
Beperkende voorschriften voor embal
lage, fles, etiket, rugetiket, enz.
Klassering van de wijn: jong, reserve,
grande reserve; geregistreerd en onder
controle van de Consejo.
Export
Verplichte analyse van monsters door
het wijnbouwkundig laboratorium voor
elke te exporteren hoeveelheid.
Controle van de begeleidende docu
menten aan de grenzen door de ambtena
ren, die belast zijn met kwaliteitscon
trole en bestrijding van fraudes.
HARP EN LOGRONO
De meeste Bodegas, wijnkelders, bevin
den zich in de omgeving van Haro en Log-
roiio, namen die bij Rioja horen als vis bij
water. Haro is dat schattige stadje waar de
tijd heeft stilgestaan, waar geen hotel is -
althans niet een onderkomen dat die naam
mag dragen - maar waar ze wel een restau
rant hebben met als specialiteit lamsvlees,
waar de gasten op lange banken bij elkaar
worden gepropt en dat nog plezierig vin
den ook, want het is elke lunch tjokvol en
ik durf niet te schatten hoeveel lammeren
hier elke middag worden uitgeserveerd.
Het moeten er heel wat zijn want ik heb
beneden in de keuken een kwartiertje
moeten wachten en zag in welk tempo de
hele beestjes in de lange oven werden ge
schoven. Logrono is de provinciehoofd
stad en is veel minder romantisch. Eigen
lijk is het één lange hoofdstraat waar het
verkeer doorheen raast, onwaarschijnlijk
veel verkeer als je plotseling binnenkomt
van de vrij stille toevoerwegenTrouwens
later ontdek je dat heel wat zijstraten en
straatjes aan de hoofdweg kleven, wat al
met al toch nog een stad van 79.050 inwo
ners maakt. Andere belangrijke steden in
het Rioja-district zijn Fuenmayor, Ceni-
cera, Ygay, Laguardia en San Adrian.
Ik zei het al, alle Riojas zijn niet eender.
Gelukkig maar. In de eerste plaats spreek
ik over Rioja als een rode wijn, die uit drie
sterk verschillende regio's komt. Dan is er
nog de witte Rioja. Daarmee moet U voor
zichtig zijn. Er bestaat een enkele die onze
waardering heeft, maar de meeste hebben
veel te lang op hout gelegen. Hoeft voor
12