ken ook food- en non-food-artikelen in het
assortiment op te nemen. Een ontwikke
ling die zich verder voortzet? "Ik dacht het
niet", antwoordt de heer Prins. "Elf van
onze leden zijn nu op dit terrein actief,
maar ik geloof niet dat er nog een struc
turele uitbreiding inzit. De filosofie van
Drako is altijd geweest om een compleet,
breed drankenpakket aan te bieden.
Daarmee is een klantenkring opgebouwd
die recentelijk ook naar food- en
non-food-artikelen vroeg. Dat is dan een
stukje handel dat wij niet laten liggen,
maar Drako blijft primair een dranken-
groothandelsorganisatie. Ik verwacht dat
de food- en non-food-artikelen ook in de
toekomst niet meer dan 5% van het totale
assortiment zullen uitmaken".
TOEKOMST
Als hem gevraagd wordt naar zijn visie op
de toekomst zegt de heer Prins: 'Tk ben
blij dat ik als scheidende voorzitter een or
ganisatie achter kan laten met jonge on
dernemers. De huidige situatie binnen de
Drako zal zich consolideren waarbij er
ook geen grote ledenaanwas is te verwach
ten. In 1979 bereikten de dertig leden een
gezamelijke omzet van 205 miljoen gul
den. Voor 1981 beschikt Drako over een
werkkapitaal van ruim één miljoen gul
den. Met het huidige ledenaantal van 31 is
Nederland geografisch "gedekt" en vor
men we een sterke organisatie met een ge
zonde basis. Door de jaren heen heeft
Drako bewezen alert te zijn en op allerlei
ontwikkelingen in te kunnen spelen. Dat
was haar grote kracht. Met het oog op de
toekomst zal Drako er voor moeten waken
geen log instrument te worden. Flexibili
teit is de belangrijkste voorwaarde voor
een gezond voortbestaan van onze organi
satie."
VIP-directeur JHalma
In Nijmegen is het hoofdkantoor van de
VIP gevestigd. Ruim dertien jaar geleden
gestart als inkooporganisatie voor de dran
kengroothandel, is de VIP uitgegroeid tot
een organisatie waarbij de nadruk ligt op
de verkoopactiviteiten. Met dertien leden,
gevestigd in alle delen van Nederland, is
de VIP een relatief kleine organisatie.
Toch heeft de VIP als enige van de drie
drankengroothandelsorganisaties een
hoofdkantoor.
Met directeur J. Halma praten wij over
"zijn" organisatie. "Als organisatie staan
wij het dichtst bij de Drako. De afgelopen
jaren hebben wij bewust het accent van
onze activiteiten verlegd naar de verkoop.
Natuurlijk blijft daarbij de collectieve in
koop de basis van onze werkzaamheden'
Als een van de taken van de organisatie ziet
de heer Halma een geleidelijke groei van
het ledenaantal. "Maar wij zijn wel selec
tief in de aanname. Het moeten in ieder
geval vrije groothandels zijn die geen vaste
binding hebben met een brouwerij. Daar
naast hechten wij veel waarde aan een
goede spreiding in het assortiment van het
adspirant-lid".
BEGELEIDING
De bij de VIP aangesloten groothandels
leveren voornamelijk aan horeca-afne-
mers en slijterijen, waarbij een relatief
grote omzet wordt behaald in gedistil
leerd. Vijf jaar geleden werd een program
ma opgezet waarbij de spreiding van acti
viteiten in de markt centraal stond. Uit
breiding van het assortiment resulteerde
in de samenstelling van een collectief
wijn-assortiment. "Dat is één van de
dingen die wij voor onze leden kunnen
doen" verklaart de heer Halma. Behalve
de samenstelling van het assortiment heb
ben wij ook gezorgd voor een wijninstruc
tie, zodat de groothandelaar ook de achter
gronden van de door hem gevoerde wijnen
kent". De werkzaamheden van het hoofd
kantoor hebben vooral een begeleidend
karakter. "In de markt opereert de VIP-
grossier autonoom. Daarbij is de organi
satie ondergeschikt. Wij zijn in feite de
achtergrondmuziek en de ondernemer de
solist" stelt de heer Halma.
Die begeleiding spreekt ook uit de andere
werkzaamheden van de VIP. Zo adviseert
zij haar leden bijvoorbeeld ten aanzien van
nieuwe produkten. "In onze inkoopfunc
tie hebben wij natuurlijk veel contact met
de leveranciers. En behalve de jaarafspra
ken komen in die gesprekken ook nieuwe
produktontwikkelingen aan de orde. Dan
leggen wij onze leden deze nieuwe pro
dukten voor en verbinden daar ons advies
aan", aldus de VIP directeur. Maar ook
op het gebied van de automatisering oriën
teert de VIP zich voor haar leden. En
dat automatisering een harde noodzaak
is wijst de dagelijkse praktijk uit. De heer
Halma daarover: "Alleen via automati
sering kun je de noodzakelijke statistische
en budgettaire overzichten maken. Vooral
ook nu de marges onder druk staan moet
er periodiek inzicht in de resultaten moge
lijk zijn". Door gebruik te maken van
de automatisering kan de VIP haar leden
adviseren ter zake van de bedrijfsvoering.
Zo beschikt zij over de omzetgegevens
van de leveranciers bij haar leden en kan
via vergelijking van bedrijfsresultaten
de ondernemer zijn koers aanpassen.
EIGEN IMPORT
De VIP importeert een aantal dranken
die onder eigen merk gevoerd worden. Zo
zijn dat wijnen uit Duitsland en Frankrijk,
sherry, whisky en een aantal speciale bie
ren. "Een drankengroothandel moet in ie
der geval ook een aantal speciale bieren in
het pakket hebben" meent de heer Halma.
"En hoewel het nog niet om grote aantal
len gaat merk je toch dat het publiek, zo
wel in het café als bij de slijter, vaker naar
speciale bieren vraagt".
„VIP is de achfcrgrondniiizitfi,
ondernemer de solisi'.'
4