mg
lil TOMMASI
IHNO
giovese
romagita
Nederland worden de Beaune du Chateau
Rouge et Blanc door de vaste gasten in
eerste klas restaurants reeds veel ge
vraagd. De Beaune du Chateau Rouge zal
met de verkregen onderscheiding vooral
veel in de belangstelling van de bezitters
van een privékeldertje komen; immers een
betaalbare Rode Bourgogne van hoogste
kwaliteit is zeldzaam geworden.
BLINDPROEVERIJ
Al schrijvende heb ik in het voorgaande
reeds een goede inleiding gemaakt op een
andere wijn uit onze inzending, die zo
voortreffelijk uit de bus kwam: "Chateau
d'Aighuilhe 1972", nota bene een twee
enzeventiger, U weet wel een jaar uit de
Bordeaux dat je aan de straatstenen niet
kwijt kunt. Mooi rijp, komt deze traditio
neel bereide wijn nu acht jaar na de oogst
naar voren. Altijd weer, ook op proeve-
rijen in onze proefkamer, doorstaat deze
wijn in een blindproeverij het vergelijk
ni ro
0 DELTA YALPOL
CLASSICA
RtoEMONTI VERONA - ITALIA
•«ortioi i*u>
"tHlmorv n r :stwe
tussen veel duurdere wijnen met een
roemrijker reputatie. Zo ook nu, geplaatst
op de blindproeverij van de "Vinitiers"
tussen veel kostbaarder wijnen kreeg onze
Chateau d'Aiguilhe de hem toekomende
waardering.
En dan onze Italianen; wat hebben ze het
voortreffelijk gedaan in de "blind"-proe-
verij. Altijd weer moet ik tot mijn spijt
vaststellen, dat wijnen uit Italië alleen
kunnen winnen in een blindproeverij.
Wanneer de namen gegeven worden, zijn
de wijnen uit Italië reeds van tevoren ver
oordeeld. Daarvan zou ik sterke staaltjes
kunnen verhalen. Nu, op deze proeverij
van de Gouden Wijncollectie, waren drie
van de zes door ons ingezonden wijnen uit
Italië. Twee daarvan werden onderschei
den en de derde kwam maar één puntje te
kort. Wanneer men bedenkt dat het maxi
mum op 30 lag, zijn 9 strafpunten een zeer
gunstige waardering, terwijl 8 een eervol
le vermelding zou opleveren.
AMARONE
Nog even iets over onze met een eervolle
vermelding bekroonde Amarone. Zonder
uitzondering bij elke proeverij een topper.
Aan deze prachtige kwaliteit ligt mede de
bijzondere vinificatie ten grondslag. De
druiven worden na de oogst opgeslagen in
ruimten waar het koel is en de wind vrij
spel heeft. De aldus ingedroogde druiven
worden met hun geconcentreerde suikers
in januari-februari volgend op de oogst,
vergist. De nu verkregen wijn heeft veel
restzoet en wordt in de handel gebracht als
"Recioto della Valpolicella Amabile".
Het adjectief "Amabile" geeft daarbij
aan, dat de wijn enigszins zoet is. Deze
zoetige rode wijnen worden in de zuidelij
ke landen veel geconsumeerd. Voor onze
contreien komt veel meer in aanmerking
de op fustna drie jaar lageringverkregen
droge variëteit "Recioto della Valpoli-
cello Secco" waartoe wij de Reuchlin
Amarone kunnen rekenen: de suikers zijn
nagenoeg vergist en er ontstond een volle
donkerrode wijn met een weelderige geur
van vruchten. Eigenlijk zou aan deze wij
nen enige jaren rijpen op fles gegund moe
ten worden. Ze worden dan voornaam en
kunnen tot de elite onder de grote wijnen
gerekend worden. De praktijk is helaas,
dat ze deze vervolmaking nooit bereiken,
omdat er eenvoudig een tekort is en ze een
ontijdig einde hebben gevonden.
LIANO
Goede wijn behoeft geen krans, dat blijkt
weer eens duidelijk met de "Liano", een
volle wijn die zijn liefhebbers in Neder
land allang heeft gevonden. Hij geniet de
voorkeur van de goede slijter-wijnhande
laar, die hem trots vooraan in zijn presen
tatie zet. Als bij een blindproeverij naar de
prijs wordt gevraagd, is de verrassing
afleesbaar, wanneer men de lage prijs
voor deze hoge kwaliteit verneemt. Voor
ons was het dan ook bijna vanzelfspre
kend, dat de Liano, die ook vorig jaar tot
in de finale was doorgedrongen, in de prij
zen zou vallen. We kunnen deze uit
Sangiovese-druiven in Romagna gewon
nen wijn dan ook wel een "paradepaard
je" gaan noemen.
17
|^,b^öMlNAZIONË Dl ORIGINE
IXUntlUNt WKIHOIK'»
0«