lijk gemechaniseerd waardoor zij kon uit groeien tot een grootbedrijf dat een pro- dukt van constante kwaliteit kon leveren. Het grootste deel van de produktie werd op fust geleverd aan kasteleins of botte laars die het bier in flessen bottelden en er dan Amstel etiketten opplakten. De groot ste afname vond in die beginperiode plaats tijdens de jaarlijkse kermis; ook toen was er al de link tussen plezier en Amstel bier. In 1890 kreeg de brouwerijsamen met de verandering van rechtsvorm een nieuwe naam: N.V. Beiersch-Bierbrouwerij "De Amstel". In deze vorm heeft de brouwerij voortbestaan tot zij in 1968 werd overgenomen door de Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij N.V. Na de ze overname bleef de naam en het produkt Amstel bier gehandhaafd, dat momenteel als nationaal kwaliteitsmerk een belang rijke plaats op de Nederlandse biermarkt inneemt. RECEPTUUR Van oudsher wordt Amstel bier volgens een geheel eigen receptuur gemaakt. Qua smaak heeft Amstel echter een eigen karakter. Het verschil zit voornamelijk in de verhouding van grondstoffen en de ver gisting. Destijds bij de overname werd het bij Heineken als vreemd ervaren dat er niets van de Amstel receptuur op schrift stond. De receptuur zat in het hoofd van de brouwmeester en men vond het bij Amstel overbodig deze op te schrijven. Dit is ty perend voor de gezellige, ongecompli ceerde sfeer die in de Amstel brouwerij heerste. Voordeel van deze gemoedelijke sfeer was, dat bepaalde zaken heel makke lijk te veranderen waren en dat er zodoen de veel geexperimenteerd kon worden. Het produkt was afhankelijk van de am bachtelijkheid van de brouwmeester, die zorg droeg voor een prima kwaliteit. Het is dit gemoedelijke karakter wat Amstel altijd heeft uigestraald en nog steeds uit straalt. We spraken met een voormalig brouw meester over de sfeer op de Amstel brou werij "Het was misschien wel minder strak ge organiseerd, maar er heerste een sfeer van "als de brouwerij in elkaar stort, stort de hele wereld in elkaar'.' Het was een gezelli ge brouwerij, iedereen kende elkaar. De plichtsgetrouwheid van de werknemers was enorm groot. Er zijn talloze anecdotes over de brouwerij te vertellen. Eén daar van is dat in 1960 nog de halve brouwerij een ochtend stilstond, omdat de enige "helder bier-man" naar de tandarts moest en de deur van zijn domein op slot had ge daan. Dit vond iedereen heel gewoon. Omdat men overtuigd was van eikaars in zet ging met er van uit dat als iemand weg was, er een echte reden voor zijn afwezig heid moest zijn." Het volgende illustreert deze plichtsge trouwheid. Er is eens een werknemer van uit Halfweg komen lopen, toen de bussen vanwege de ijzel niet meer reden. De brouwmeester zélf bijvoorbeeld ging iedere nacht bij het wisselen van de ploe gen even kijken. Hij was tenslotte toen al één van 's lands beste brouwers. ONZE AFNEMERS Niet alleen binnen de brouwerij, maar ook in de contacten naar buiten tussen de Am stel vertegenwoordiger en de afnemer ging het gemoedelijk toe. Maar de tijden veranderen; de biermarkt groeide en de concurrentie werd heviger. Dit noodzaakte een grootschaliger en za kelijker aanpak van de markt. Het samen gaan van Amstel en Heineken in 1968 leidde tot een grotere organisatie, waarin de "ons kent ons" situatie moest worden ingeruild voor een groter en vreemder ge heel. Amstel en Heineken thuisverbruik- vertegenwoordigers, van oudsher colle ga's concurrenten, gingen nu voor beide merken op pad. Menig winkelier keek hier vreemd van op, maar inmiddels heeft men deze situatie volledig geaccepteerd. Te genwoordig zie je duidelijk dat Amstel en Heineken, elk voor zich, een aparte plaats hebben in de biermarkt, hetgeen door onze afnemers ook zo wordt ervaren en onder steund in hun eigen verkooppolitiek. Tegenwoordig is het niet alleen van be lang dat de afnemer door de vertegen woordiger goed geïnformeerd wordt over de ontwikkelingen op de biermarkt, maar ook dat hij in overleg met de vertegen woordiger deze informatie kan gebruiken voor het verwezenlijken van een optimale omzet. Daarnaast wordt door de vertegenwoordi ger alle mogelijke steun verleend bij het verkopen aan de consument. Deze steun blijft niet beperkt tot het verschaffen van fraai P.O.S. materiaal (showkaarten, mo biles, schaphangers, krattendisplay's en zovoort), maar wordt ook verleend in de vorm van praktische adviezen over de plaats van bier in de winkel, de juiste ver houding tussen verschillende biersoorten en merken in de beschikbare ruimte in de winkel, het presenteren van bier in samen hang met andere produkten enzovoort. Ook de horeca-vertegenwoordiger anno 1980 speelt een belangrijke rol als advi seur van zijn klanten. Gaf de Amstel vertegenwoordiger vroeger nogal eens hulp in de praktische zin: hij sprong als het nodig was achter de tap bij zijn klanten, in de huidige relatie tussen de Amstel horecabedrijven en de brouwerij staat het ondersteunende advies centraal Een zakelijke, maar juist ook persoonlijke benadering kenmerkt het verkeer tussen de Amstel afnemers en de brouwerij Dat het Heineken concern veel belang hecht aan het persoonlijke element in de contacten met de afnemers blijkt uit de in stelling van de horecagebieden, die tot doel hebben de brouwerij dichter bij de klant te brengen.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1980 | | pagina 7