koeien in de stal van Chateau d'Aiguilhe.
Voornamelijk voor de geproduceerde
mest werd deze veestapel zo lang aange
houden. Eigenlijk liet de gezondheid van
de heer Sztark al jaren niet meer toe dat hij
dit uitgestrekte bedrijf alleen beheerde.
Als jood is hij met nog 26 anderen uit deze
streek in de oorlog getransporteerd
geweest en als enige uit het concentratie
kamp teruggekomen. Hij praat er anders
over maar zijn kwaal heeft er wel mee te
maken. Het is tekenend voor deze man
met zijn formidabele werklust en doorzet
tingsvermogen, dat hij een zeer oud sys
teem om warmte te winnen uit stalmest
weer had toegepast. Een ingewikkeld
systeem van dosering- en hogedrukvaten
verzorgde de verwarming van zijn huis.
Toen enkele jaren geleden de energieprij
zen schrikbarend begonnen te stijgen, zijn
er deskundigen gekomen om te zien of dit
een mogelijk lonende oplossing zou
kunnen zijn om tekorten aan te vullen.
Uitgebreid is de heer Sztark toen in het
(technische) nieuws geweest waarvan de
plaatselijke krant met een hoofdartikel
verslag uitbracht.
"VINIFICATION
TRADITIONNELLE"
Het ware te wensen, dat wijnconsumenten
en vooral zij die er een eigen kelder op na
houden, eens wat meer aandacht aan deze
waardevolle kwalificatie zouden schen
ken. De wijnbereiding verloopt op
Chateau d'Aiguilhe nog traditioneel
d.w.z. zoals vroeger voor alle wijnen in de
Bordeaux gebruikelijk was. Hubrecht
Duijker maakt in zijn prachtige boek "De
grote wijnen van Bordeaux" hiervan
gewag als hij op bladzijde 181 Chateau
Canon - Premier Grand Cru Classé St.-
Emilion, beschrijft, die hij tot de beste van
de St.-Emilion rekent. Als één van de
factoren die gunstig zijn voor grote
wijnen, noemt hij de traditionele wijze
van vinifiërern met o.a. de fermentatie
van de most op "houten" gistkuipen.
De familie Sztark is bevriend met de fami
lie Fournier, eigenaars van Chateau Ca
non en ik was erbij aanwezig toen gespro
ken werd over het steeds korter behande
len van grote wijnen op houten fusten.
Traditioneel wijnbereiden houdt ook in
dat de wijn geklaard moet worden met ei
witten. Daartoe wordt het wit van eieren
opgeklopt met wat van de te klaren wijn:
er worden 5000 eieren per 100.000 liter
wijn gebruikt. Jonge wijn bevat namelijk
een hoeveelheid ongerechtigheden als
overblijfsel uit de troebele most, dat
verwijderd moet worden. Tegenwoordig
gebeurt dat meestal door de wijn door fil
terplaten te pompen, wat weliswaar veel
goedkoper en sneller is maar als groot
nadeel heeft dat met het vuil ook waarde
volle bestanddelen in het slib van de filters
achterblijven.
Bij een traditionele behandeling wordt de
wijn ook enkele malen overgestoken op
schone houten vaten waarbij een laag
droesem blijft liggen in de holte van de
eerste barrique (naam van een wijnvat in
de Bordeaux met een inhoud van 225 li
ter). De wijn van d'Aiguilhe ligt soms wel
drie jaar op hout. Iemand die met deze
klassieke wijnbereiding bekend is, weet
dat een aldus verkregen wijn niet jong ge
dronken kan worden. Denk daarbij alleen
maar aan de smaak die het hout aan de
wijn gegeven heeft. Tegenwoordig kan ik
bijna geen Franse wijnen in een redelijke
prijsklasse meer noemen die dit kenmerk
nog hebben. Men is aangewezen op Ita
liaanse wijnen of bijv. de Spaanse Rioja.
Een wijn die lang op hout is gerijpt, mag
met niet kort na de botteling drinken. Zo'n
wijn is stug, is onvolwassen met een
smaak die ruw aandoet.
Jammer dat de moderne consument zijn
wijn wil drinken als limonade, brand
schoon. Niet zelden ziet men klanten en
zelfs mensen uit het wijnvak een fles wijn
bij de hals nemen en met een schok om
draaien om hem dan tegen het licht te hou
den. Stel je voor dat er een paar kruimel
tjes in zouden zitten. "Terug met die
handel!"
Waar is de tijd gebleven dat men een goe
de fles wijn zorgvuldig en met overleg de-
kanteerde om aldus de wijn wat lucht te
geven en de droesem in de fles achter te
laten.
Wijnen en zelfs wijnen met grote reputatie
worden geforceerd steeds jonger drink
baar gemaakt ten koste van de kwaliteit.
De tijd is niet ver meer, dat er eenvoudig
geen traditionele wijn meer zal zijn.
Waarom zou men geld uitgeven als de
klanten niets in de gaten hebben.
Het is ontstellend om te zien hoe nu al vol
op klassieke Bordeauxwijn uit 1975 wordt
opgedronken. Niet omdat men hem lekker
vindt maar omdat men ergens gehoord of
gelezen heeft dat 1975 zo'n groot jaar is.
Een Chateau d'Aiguilhe 1975 is op dit
ogenblik nog niet volwassen. Dat duurt
nog een paar jaar maar dan is het ook een
zeldzaamheid om in deze prijsklasse een
dergelijke wijn te bezitten.
Uit het boek "Les Grands Vins de
Bordeaux" neem ik letterlijk over en
besluit daarmee het eerste deel van onze
beschrijving:
"CHATEAU d'AIGUILHE d Saint-Phi-
lippe d'Aiguilhe M. Jacques Sztark,
propriétaire.
Le Chateau d'Aiguilhe, domaine de 65 HA
a donné naissance a la Commune de
Saint-Philippe-d'Aiguilhesituée sur les
plus "hauts coteaux" longeant la rive
droite de la Dordogne, depuis Saint-Emi-
lion jusqu'a Castillon-la-Bataille, dans
une région vinicole réputée, riche d' ar
chéologie et d'histoire.
Son vignoble est complanté exclusivement
en cépages sélectionnés sur terrain
argilo-calcaire, au sous-sol pierreux.
Selon les méthodes ancestrales, son vin
soigné et vieilli en foudres de chêne,
prend, le temps passanttoute sa
noblesse dans sa couleur, son bouquet et
sa saveur, réunissant ainsi toutes les
qualités d' un grand vin méritant son re-
no m
"Le Chateau d'Aiguilhe, domaine de 65
HA nu 70 HAvormde het begin van de
gemeente Saint-Philippe-d'Aiguilhe, ge
legen op het hoogste gedeelte van de
"Coteaux'langs de rechter oever van de
Dordogne, van Saint-Emilion tot Castil-
lon-la-Bataille, in een befaamd wijn
district, rijk aan archeologische vondsten
en historie.
Zijn wijngaard is uitsluitend geplant met
eersterangs wijnstokken op een kalkhou-
dende leembodem met kiezel als onder
grond.
De wijnbereiding geschiedt volgens zeer
oude overleveringen en tradities, de wijn
wordt verzorgd en rijpt op eiken voeders
(grote legfusten) en verkrijgt na verloop
van tijd zijn adeldom in kleur, bouquet en
smaak, aldus verenigd. Alle kwaliteiten
van een grote wijn die zijn reputatie ver
dient."
23