koeien in de stal van Chateau d'Aiguilhe. Voornamelijk voor de geproduceerde mest werd deze veestapel zo lang aange houden. Eigenlijk liet de gezondheid van de heer Sztark al jaren niet meer toe dat hij dit uitgestrekte bedrijf alleen beheerde. Als jood is hij met nog 26 anderen uit deze streek in de oorlog getransporteerd geweest en als enige uit het concentratie kamp teruggekomen. Hij praat er anders over maar zijn kwaal heeft er wel mee te maken. Het is tekenend voor deze man met zijn formidabele werklust en doorzet tingsvermogen, dat hij een zeer oud sys teem om warmte te winnen uit stalmest weer had toegepast. Een ingewikkeld systeem van dosering- en hogedrukvaten verzorgde de verwarming van zijn huis. Toen enkele jaren geleden de energieprij zen schrikbarend begonnen te stijgen, zijn er deskundigen gekomen om te zien of dit een mogelijk lonende oplossing zou kunnen zijn om tekorten aan te vullen. Uitgebreid is de heer Sztark toen in het (technische) nieuws geweest waarvan de plaatselijke krant met een hoofdartikel verslag uitbracht. "VINIFICATION TRADITIONNELLE" Het ware te wensen, dat wijnconsumenten en vooral zij die er een eigen kelder op na houden, eens wat meer aandacht aan deze waardevolle kwalificatie zouden schen ken. De wijnbereiding verloopt op Chateau d'Aiguilhe nog traditioneel d.w.z. zoals vroeger voor alle wijnen in de Bordeaux gebruikelijk was. Hubrecht Duijker maakt in zijn prachtige boek "De grote wijnen van Bordeaux" hiervan gewag als hij op bladzijde 181 Chateau Canon - Premier Grand Cru Classé St.- Emilion, beschrijft, die hij tot de beste van de St.-Emilion rekent. Als één van de factoren die gunstig zijn voor grote wijnen, noemt hij de traditionele wijze van vinifiërern met o.a. de fermentatie van de most op "houten" gistkuipen. De familie Sztark is bevriend met de fami lie Fournier, eigenaars van Chateau Ca non en ik was erbij aanwezig toen gespro ken werd over het steeds korter behande len van grote wijnen op houten fusten. Traditioneel wijnbereiden houdt ook in dat de wijn geklaard moet worden met ei witten. Daartoe wordt het wit van eieren opgeklopt met wat van de te klaren wijn: er worden 5000 eieren per 100.000 liter wijn gebruikt. Jonge wijn bevat namelijk een hoeveelheid ongerechtigheden als overblijfsel uit de troebele most, dat verwijderd moet worden. Tegenwoordig gebeurt dat meestal door de wijn door fil terplaten te pompen, wat weliswaar veel goedkoper en sneller is maar als groot nadeel heeft dat met het vuil ook waarde volle bestanddelen in het slib van de filters achterblijven. Bij een traditionele behandeling wordt de wijn ook enkele malen overgestoken op schone houten vaten waarbij een laag droesem blijft liggen in de holte van de eerste barrique (naam van een wijnvat in de Bordeaux met een inhoud van 225 li ter). De wijn van d'Aiguilhe ligt soms wel drie jaar op hout. Iemand die met deze klassieke wijnbereiding bekend is, weet dat een aldus verkregen wijn niet jong ge dronken kan worden. Denk daarbij alleen maar aan de smaak die het hout aan de wijn gegeven heeft. Tegenwoordig kan ik bijna geen Franse wijnen in een redelijke prijsklasse meer noemen die dit kenmerk nog hebben. Men is aangewezen op Ita liaanse wijnen of bijv. de Spaanse Rioja. Een wijn die lang op hout is gerijpt, mag met niet kort na de botteling drinken. Zo'n wijn is stug, is onvolwassen met een smaak die ruw aandoet. Jammer dat de moderne consument zijn wijn wil drinken als limonade, brand schoon. Niet zelden ziet men klanten en zelfs mensen uit het wijnvak een fles wijn bij de hals nemen en met een schok om draaien om hem dan tegen het licht te hou den. Stel je voor dat er een paar kruimel tjes in zouden zitten. "Terug met die handel!" Waar is de tijd gebleven dat men een goe de fles wijn zorgvuldig en met overleg de- kanteerde om aldus de wijn wat lucht te geven en de droesem in de fles achter te laten. Wijnen en zelfs wijnen met grote reputatie worden geforceerd steeds jonger drink baar gemaakt ten koste van de kwaliteit. De tijd is niet ver meer, dat er eenvoudig geen traditionele wijn meer zal zijn. Waarom zou men geld uitgeven als de klanten niets in de gaten hebben. Het is ontstellend om te zien hoe nu al vol op klassieke Bordeauxwijn uit 1975 wordt opgedronken. Niet omdat men hem lekker vindt maar omdat men ergens gehoord of gelezen heeft dat 1975 zo'n groot jaar is. Een Chateau d'Aiguilhe 1975 is op dit ogenblik nog niet volwassen. Dat duurt nog een paar jaar maar dan is het ook een zeldzaamheid om in deze prijsklasse een dergelijke wijn te bezitten. Uit het boek "Les Grands Vins de Bordeaux" neem ik letterlijk over en besluit daarmee het eerste deel van onze beschrijving: "CHATEAU d'AIGUILHE d Saint-Phi- lippe d'Aiguilhe M. Jacques Sztark, propriétaire. Le Chateau d'Aiguilhe, domaine de 65 HA a donné naissance a la Commune de Saint-Philippe-d'Aiguilhesituée sur les plus "hauts coteaux" longeant la rive droite de la Dordogne, depuis Saint-Emi- lion jusqu'a Castillon-la-Bataille, dans une région vinicole réputée, riche d' ar chéologie et d'histoire. Son vignoble est complanté exclusivement en cépages sélectionnés sur terrain argilo-calcaire, au sous-sol pierreux. Selon les méthodes ancestrales, son vin soigné et vieilli en foudres de chêne, prend, le temps passanttoute sa noblesse dans sa couleur, son bouquet et sa saveur, réunissant ainsi toutes les qualités d' un grand vin méritant son re- no m "Le Chateau d'Aiguilhe, domaine de 65 HA nu 70 HAvormde het begin van de gemeente Saint-Philippe-d'Aiguilhe, ge legen op het hoogste gedeelte van de "Coteaux'langs de rechter oever van de Dordogne, van Saint-Emilion tot Castil- lon-la-Bataille, in een befaamd wijn district, rijk aan archeologische vondsten en historie. Zijn wijngaard is uitsluitend geplant met eersterangs wijnstokken op een kalkhou- dende leembodem met kiezel als onder grond. De wijnbereiding geschiedt volgens zeer oude overleveringen en tradities, de wijn wordt verzorgd en rijpt op eiken voeders (grote legfusten) en verkrijgt na verloop van tijd zijn adeldom in kleur, bouquet en smaak, aldus verenigd. Alle kwaliteiten van een grote wijn die zijn reputatie ver dient." 23

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1980 | | pagina 23