leiden, die heus niet al te veel geduld zullen hoeven te hebben om ze te drinken. Op de Coteaux du Layon en van Savennières tonen de wijnen zich elegant, soepel en smakelijk. Hun waarde ontplooit zich snel, ook zij zullen aangenaam zijn om jong te drinken. Zullen de wijnen van 1979 zich plaatsen bij die van 69, 59 en 49? Slechts de toekomst zal het ons vertellen maar de kwaliteiten van zijn jeugd zullen er een wijn van maken, die prettig en makkelijk te drinken zal zijn.' Tot zover voor wat de redacteur van de Journée Vinicole ons over de kwaliteit van de wijnen uit Anjou, Saumur en Coteaux du Layon uit het oogstjaar 1979 te melden had. Voor een goed begrip voeg ik daar nog wat algemene informatie aan toe. Het land van Anjou is glooiend; de hoogste heuvels bereiken 200 meter maar meestal beweegt het niveau zich tussen de 30 en 100 meter. In de kantons Thouarce en Rochefort-sur-Loire beslaat de wijn gaard ongeveer 20% van het oppervlak. Men zegt wel eensdat geen andere witte wijn zo liefelijk van geur is als een ware Anjou en met name de wijnen uit Savennières, Quarts de Chaume en de Bonnezeaux. Deze laatste noemt men wel eens de grands seigneurs de la Loire. Ze geuren naar honing, bloemen en fruit en komen zowel sec als demi-sec en soms liquoreux in de handel. Uit deze streek komen ook voortreffelijke vins mousseux die in onderaardse gangen zijn gerijpt volgens de "méthode cham- penoise". De rode wijn van Champigny verenigt vele kwaliteiten in zich die een groep van trouwe klanten er jaarlijks toe dwingt reeds vroeg, als de wijn maar nauwelijks gebotteld is, hun bestellingen te doen. AU PAYS DU MUSCADET De streek aan de monding van de Loire, oostelijk van de stad Nantes, noemt men le Pays nantais en hier komen de wijnen vandaan die in enkele jaren tijd een verbazingwekkende populariteit hebben verworven onder de naam Muscadet. Zoals zo vaak heeft ook hier het toeval parten gespeeld en is een ongeluk de bron van geluk geworden. Tot aan het begin van deze eeuw was deze streek beplant met het druiveras Gros Plant, dat slechts povere zure wijnen voortbracht, die alleen maar deugden als versnijwijnen om een hogere zuurgraad te verlenen aan wijnen die van nature een tekort daaraan hadden Toen de beruchte en gevreesde druifluis, de Phylloxera, ook hier had huisgehouden en 80% van de wijngaarden had verwoest, heeft men ongeveer 30 jaar nodig gehad voor de herbeplanting, maar nu met een druiveras dat mildere wijnen voortbrengt, de Muscadet. Dit is een variëteit van een druivesoort, die 2 eeuwen terug uit de Bourgogne was overgebracht en oor spronkelijk dan ook Melon de Bourgogne werd genoemd. Omdat de wijnen uit deze druiven gewonnen nu juist weereen tekort aan de vereiste zuren hadden, die moeten zorgen voor frisheid en houdbaarheid, plantten de wijnbouwers op elke 10 stokken een Gros Plant, een gebruik dat door veredeling van de Muscadet over bodig is geworden. De ondergrond van de wijngaarden bestaat uit leisteen. Overigens moet hierbij bedacht worden, dat het produktie- gebied voor de Muscadet wijd verspreid ligt en verschillend genoemd wordt. De meest populaire Muscadet komt van de wijngaarden in Sèvre et Maine. Een 20 kilometer verder landinwaarts groeiende Muscadets des Coteaux de la Loire. De laatste hebben meer zuur maar zijn bepaald niet minder goed dan de Muscadets de Sèvre et Maine. LA LIE Volgens deskundigen moet de gisting langzaam verlopen, waarbij de most zo lang mogelijk op "la lie", de droesem, blijft. In bepaalde gevallen wordt dit zelfs op het etiket vermeld. Zou het toeval zijn dat deze wijnen, die opgekweekt zijn in de directe nabijheid van de Atlantische Oceaan, zulke uitste kende begeleiders van visgerechten zijn? Ik denk het niet. De zilte smaak, die de zeewind heeft aangebracht, herkennen wij ook in andere wijnen uit verschillende landen aan de kust. Denk maar eens aan Manzanilla Sherry of de Cinque Terre, die komt uit Ligurië, gelegen aan de Ligurische Zee. Graag zou ik nog veel meer willen vertellen over de wijnen van de Loire, want al schrijvende heb ik in deze 3 ar tikelen grote sprongen moeten maken en erg veel niet gezegd wat het bespreken wel waard zou zijn geweest. Laat ik besluiten met: Ces pays de Loire ont des traits les plus profonds de l'ame frangais. La finesse, la modération, le courage sans ostentation, tout ce que Ton peut qualifier d'un mot, la gentillesse. Heureux sont ceux, qui sont des amis des rives de la Loire. 11

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1980 | | pagina 11