l
de niet Classico Chianti's. De koper moet
onafhankelijk van het etiket zijn keuze be
palen. De druivesoorten, die voor Chianti
mogen worden gebruikt, zijn:
Rood
Sangiovese
Canaiolo nero
55-80 procent
10-30 proeent
Malvasia del Chianti
Trebbiano Toscane
10-30 proeent
Chianti mag "Riserva" aan de naam toe
voegen, wanneer de wijn tenminste drie
jaar op fust is behandeld.
SANGIOVESE EN LIANO VAN
CESARI IN CASTEL PIETRO
Emilia en Romagna zijn erg lang geleden
twee provincies geweest en zijn het eigen
lijk nog. Dikwijls zullen de inwoners u
verbeteren, wanneer u in één adem Emilia-
Romagna zegt; ze zijn uit Emilia of uit
Romagna. Een rijk agrarisch gebied, waar
koren en mais afwisselend zijn aange
plant. Rondom zijn wijngaarden, die hier
reeds voor onze jaartelling waren. Hier
schijnt ook het spreekwoord vandaan te
komen: "Si amano come la vite e l'olmo
ze houden van elkaar als de wijnstok en
de olm, waarmee men doelt op de stevige
omarming waarmee de wingerd een olm
omknelt, die hier zeer talrijk zijn.
VALPOLICELLA, AMARONE,
BARDOLINO, SOAVE VAN
TOMMASI IN PEDEMONTE
Veneto is het grootste produktiegebied
van D.O.C.-wijnen. Valpolicella is na
Chianti de meest verkochte wijn, zowel in
binnen- als buitenland. Produktie 600.000
hl. (Chianti I miljoen hl).
We kennen de Valpolicella als gemakke
lijk drinkende, verfrissende wijn, wat
licht van kleur met daarnaast de Superiore
Riserva - langer op de droesem geweest en
daardoor meer kleur en langer op fust be
handeld, dus duurzamer, voller ook met
meer tannine.
Een Valpolicella Superiore Riserva is op
alle proeverijen een ware verrassing.
De druif Corvina Veronese - de variëteit
van de Corvina gekweekt in de provincie
Het indrogen van de druiven,die later gebruikt
worden voor de Vino Santo.
Verona - is de belangrijkste leverancier
van deze wijn (55 tot 70 procent), daarna
de Rondinella (30 procent) en verder mo
gen gebruikt worden Molinara, Rossig-
nola of Groppello, Negrara, Barbera en
Sangiovese. Wilt u even met de ogen
dicht herhalen? Minimum alcoholgehalte
11 procent; voor de Superiore 12 procent.
RECIOTO DELLA
VALPOLICELLA
Wat is het soms toch ingewikkeld met de
Italiaanse wijnbenamingen. Hier hebben
we te maken met een produkt, dat op bij
zondere wijze werd geproduceerd en als
resultaat een totaal andere wijn geeft dan
de eerder genoemde druivesoorten. De
afwijkende vinificatie bestaat erin, dat de
druiven - op matten of opgehangen onder
een afdak - worden ingedroogd waarna de
beste druiven, meestal de buitenste, de
Orecchi (enkelvoud Orecchio), die de
meeste zon ontvangen, worden vergist.
Verkregen wordt een donker gekleurde
wijn van 14 procent alcolhol (minimum).
Onder deze naam wordt een Amabile en
een Secco gemaakt. Wanneer u nu de wijn
in zijn geboorteplaats hebt gezien, zult u
gemakkelijker kunnen onthouden, dat de
zoete op port lijkende Recioto della Val
policella "Amabile" zijn eigen naam
behoudt, terwijl de droog gevinifieerde
"Secco" de naam krijgt Amarone en als
zodanig door ons wordt gepropageerd. Er
bestaat ook nog een 'Liquoroso'die nog
zoeter is dan de "Amabile" en doorgaans
een hoger alcoholpercentage heeft. Ama
rone moet minimaal drie jaar fust hebben
en kan gemakkelijk vijftien jaar oud wor
den. Ik vind hem minimaal 6 a 8-jaar na de
oogst, wanneer het zoetje wat geoxydeerd
is, pas echt rijp.
BARDOLINO
Bardolino komt uit de directe omgeving
van het Gardameer en is alleen al daarom
bij veel Nederlanders bekend. Lijkt veel
op de Valpolicella, zelfde druiven, een
Het plukken gebeurt nog steeds met de hand.
24