l de niet Classico Chianti's. De koper moet onafhankelijk van het etiket zijn keuze be palen. De druivesoorten, die voor Chianti mogen worden gebruikt, zijn: Rood Sangiovese Canaiolo nero 55-80 procent 10-30 proeent Malvasia del Chianti Trebbiano Toscane 10-30 proeent Chianti mag "Riserva" aan de naam toe voegen, wanneer de wijn tenminste drie jaar op fust is behandeld. SANGIOVESE EN LIANO VAN CESARI IN CASTEL PIETRO Emilia en Romagna zijn erg lang geleden twee provincies geweest en zijn het eigen lijk nog. Dikwijls zullen de inwoners u verbeteren, wanneer u in één adem Emilia- Romagna zegt; ze zijn uit Emilia of uit Romagna. Een rijk agrarisch gebied, waar koren en mais afwisselend zijn aange plant. Rondom zijn wijngaarden, die hier reeds voor onze jaartelling waren. Hier schijnt ook het spreekwoord vandaan te komen: "Si amano come la vite e l'olmo ze houden van elkaar als de wijnstok en de olm, waarmee men doelt op de stevige omarming waarmee de wingerd een olm omknelt, die hier zeer talrijk zijn. VALPOLICELLA, AMARONE, BARDOLINO, SOAVE VAN TOMMASI IN PEDEMONTE Veneto is het grootste produktiegebied van D.O.C.-wijnen. Valpolicella is na Chianti de meest verkochte wijn, zowel in binnen- als buitenland. Produktie 600.000 hl. (Chianti I miljoen hl). We kennen de Valpolicella als gemakke lijk drinkende, verfrissende wijn, wat licht van kleur met daarnaast de Superiore Riserva - langer op de droesem geweest en daardoor meer kleur en langer op fust be handeld, dus duurzamer, voller ook met meer tannine. Een Valpolicella Superiore Riserva is op alle proeverijen een ware verrassing. De druif Corvina Veronese - de variëteit van de Corvina gekweekt in de provincie Het indrogen van de druiven,die later gebruikt worden voor de Vino Santo. Verona - is de belangrijkste leverancier van deze wijn (55 tot 70 procent), daarna de Rondinella (30 procent) en verder mo gen gebruikt worden Molinara, Rossig- nola of Groppello, Negrara, Barbera en Sangiovese. Wilt u even met de ogen dicht herhalen? Minimum alcoholgehalte 11 procent; voor de Superiore 12 procent. RECIOTO DELLA VALPOLICELLA Wat is het soms toch ingewikkeld met de Italiaanse wijnbenamingen. Hier hebben we te maken met een produkt, dat op bij zondere wijze werd geproduceerd en als resultaat een totaal andere wijn geeft dan de eerder genoemde druivesoorten. De afwijkende vinificatie bestaat erin, dat de druiven - op matten of opgehangen onder een afdak - worden ingedroogd waarna de beste druiven, meestal de buitenste, de Orecchi (enkelvoud Orecchio), die de meeste zon ontvangen, worden vergist. Verkregen wordt een donker gekleurde wijn van 14 procent alcolhol (minimum). Onder deze naam wordt een Amabile en een Secco gemaakt. Wanneer u nu de wijn in zijn geboorteplaats hebt gezien, zult u gemakkelijker kunnen onthouden, dat de zoete op port lijkende Recioto della Val policella "Amabile" zijn eigen naam behoudt, terwijl de droog gevinifieerde "Secco" de naam krijgt Amarone en als zodanig door ons wordt gepropageerd. Er bestaat ook nog een 'Liquoroso'die nog zoeter is dan de "Amabile" en doorgaans een hoger alcoholpercentage heeft. Ama rone moet minimaal drie jaar fust hebben en kan gemakkelijk vijftien jaar oud wor den. Ik vind hem minimaal 6 a 8-jaar na de oogst, wanneer het zoetje wat geoxydeerd is, pas echt rijp. BARDOLINO Bardolino komt uit de directe omgeving van het Gardameer en is alleen al daarom bij veel Nederlanders bekend. Lijkt veel op de Valpolicella, zelfde druiven, een Het plukken gebeurt nog steeds met de hand. 24

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1979 | | pagina 24