Camillo lezen. De diepere gedachte daar van is, dat de mensen het onder elkaar moeten rooien met als corrigerende factor het begeleidende Goddelijke gebod. We hadden plaats en tijd voorde lunch aan het toeval overgelaten en de Nederlanders keken nogal zuinig. Hoe wil je zomaar met 36 mensen ergens binnenvallen voor een lunch. Niet zo in Italië; we vonden een zalig terras op de Piazza Navona, waar de obers van het restaurant "4 Fiumi" direct tafels en stoelen aan elkaar begonnen te schuiven om ons in drie groepen bij elkaar te zetten. Voor velen de eerste kennisma king met de goede Italiaanse keuken, slechts bekend bij degenen die in Neder land in een Italiaans Ristorante te gast zijn geweest en wat meer geld willen uitgeven dan voor een pizza of een bord spaghetti. Over spaghetti gesproken, er waren er on der ons die na vierdagen Italië opmerkten, dat ze nog helemaal geen spaghetti hadden gegeten. Alleen de Italië-kenners zullen begrijpen, hoeveel moeite ik donderdags heb gehad om in een restaurant te bespre ken, dat we als hoofdgerecht: "Spaghetti Bolognese" wilden en dat nog wel in Bo- logne zelf. Het kostte ons werkelijk een kwartier om onder veel hoongelach deze culinaire salto voor elkaar te krijgen. Om terug te keren naar ons terras in Rome kan ik bovendien melding maken van de lovende opmerkingen, die over de gebo den Italiaanse wijnen aan tafel gemaakt werden. Voldaan merkte ik toen al, dat de eenheid in de ploeg er was en dat er na het Vaticaan ook nog een andere "bekering" aan de gang was. Zon, veel zon hebben we tijdens de oogst dagen in Italië gehad. Frascati, dat we maandagmorgen bezochten, heeft ge middeld 300 zonnedagen per jaar. "II mattino ha l'oro in bocca" (de morgen stond heeft goud in de mond) stond er bo ven het dagbericht, dat we elke morgen in de bus uitgereikt kregen. Daarin waren wat toeristische gegevens opgenomen als mede informatie over de op die dag te be zoeken huizen en een omschrijving van de wijnen, die we zouden gaan zien. Graag zou ik u ook verhalen over de schoonheid van Italië, die tot uiting komt in architectuur omgeven door een godde lijke natuur, maar in een Parlant du vin moet ik me nu eenmaal beperken tot de wijn. FRASCATI D.O.C. Hoewel hij nogal bleek is, wordt hij wel "Vino d'Oro di Roma" genoemd, de gou den wijn van Rome. We zullen maar aan nemen, dat dit betrekking heeft op de in komsten, die deze wijn uit alle delen van de wereld oplevert. Vooral in Amerika is deze frisse fruitige wijn erg gewild. Fras cati moetje kiezen: men vindt slechte flau we witte wijnen onder die naam maar ook verrassend goede. Onze leverancier is Fontana Candida. LE CANTINE (de kelders) De wijngaarden van Fontana Candida (lett. zuivere bron) waren oorspronkelijk bezit van de adellijke familie Sacerditi. Men beschikt over een eigen "Hostaria" herberg, waar men specialiteiten uit de Romeinse keuken serveert. De door hen gebruikte druivesoorten om vatten de hele gamma, die toegelaten zijn voor de D.O.C., Malvasia di Candia, Malvasia del Latio, Trebbiano Giallo, Malvasia del Bellone en Bonvino (de laat ste tot een maximum van 10 procent). Het vereiste minimum percentage voor de D.O.C. is IIV2 procent. Wanneer bij een natuurlijke vergistingswijze zonder toe voeging van suiker minimaal 12 procent is bereikt, mag de extra klassering "Supe- riore" worden gebruikt. Wanneer we uit Frascati op weg gaan naar Orvieto, passeren we op enige afstand Montefiascone. Ik heb mijn uiterste best De droom van een leeg glas. Hier wordt de wijn geperst.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1979 | | pagina 21