Darlant du pin DOOR J. ZELLENRATH 22 Dc rijk gevarieerde wijngaard, die Italië heel Je kunt in Italië geen enkele provincie bereizen of er wordt wijn verbouwd. Te pas maar ook wel te onpas. Het klimaat laat overal wijnbouw toe. Een groot aantal zonne-uren zorgt jaarlijks voor de koestering, die de druif voor het vormen van suiker en dus alcohol nodig heeft. Maar de bodem is niet overal ideaal voor het verkrijgen van de optimale kwaliteit, die de moderne wijndrinker verlangt in een goede verhouding van alcohol, restzoet en minimum zuurgraad. Met de toegepaste kennis van bodemgesteldheid wordt de laatste jaren wijnbouw verboden in districten die daarvoor niet geschikt zijn en waar slechts wijn wordt gemaakt, waarvan er in de wereld al teveel is en die ge doemd zal zijn om na distillatie te dienen voor industriële doeleinden en zelfs als brandstof voor auto's. Zo zijn met deskundige begeleiding al veel wijngaarden verdwenen om plaats te maken voor rijst en maisaanplant; vooral in Noord-ltalië is de kwaliteit van deze produkten optimaal. Dit alles konden we met eigen ogen aan schouwen, toen we in oktober tijdens de wijnoogst een unieke reis maakten. Vijf tien medewerkers van Reuchlin, die bij de verkoop van wijn zijn betrokken, met een entwintig gasten -slijters en horecaonder nemers - hebben zich ervan kunnen over tuigen, dat het de Italiaanse wijnbouwers ernst is om de eeuwenoude traditie van kwaliteitsprodukten in ere te houden. Zij zijn zich er goed van bewust dat ze veel te lang hebben gewacht met de controle van overheidswege op limitering van het beste dat per district kan worden opgebracht en daaraan de noodzakelijke bescherming van de eigen herkenbare naam te geven. Dit apart van de vrije concurrentiemarkt waar de consument zelf zijn keuze kan be palen tussen een goede dronk voor een re delijk bedrag of het slurpie dat net zoveel als zijn pakje sigaretten kost en dat het als dorstlesser best aardig doet. BESCHERMING Eigenlijk is die bescherming pas in 1968 van kracht geworden. Na lange jaren van kibbelen, welke wijn nu wel en welke niet een gevestigde reputatie genoot, kwam men in 1963 (zestig jaar later dan de Fran sen) tot het opstellen van voorschriften waaraan een wijn volgens zijn traditioneel herkenbare voorwaarden moet voldoen, samengevat in de D.O.C. Denominazione (di) Origine Controllata. Daarin zijn bin dend vastgelegd: 1) Afbakening van het gebied waarbinnen de wijngaarden liggen, die recht heb ben op de naam van de onderhavige 2) Maximale opbrengst per ha in die wijngaarden. Dit om te voorkomen, dat door het opvoeren van de produktie de kwaliteit achteruit zou gaan. 3) Maximum aantal wijnplanten per ha. 4) De namen van de toegelaten druiveras- sen en de percentages die onderling mogen worden gebruikt. 5) Het minimum alcoholpercentage dat na natuurlijke vergisting van de drui ven moet worden bereikt. In Italië mag nergens suiker aan de gistende most worden toegevoegd. Chaptalisatie (wijn verbeteren door toevoeging van suiker) is te allen tijde verboden. 6) Minimum totale zuurgraad. 7) Traditionele vinificatiemethode, die voor de bedoelde wijn van oudsher werd toegepast en daaraan verbonden de minimale duur, dat een wijn op fust moet zijn behandeld tot het moment van bottelen. Soms wordt daar nog aan toegevoegd een bepaalde periode, dat de wijn op fles moet rijpen, alvorens in de handel te worden gebracht. 8) Ter controle op het toegelaten kwan tum worden zegels afgegeven, die de Fontanel Candida, waar de 'gouden wijn van Rome' gemaakt wordt. bottelaar op de hals van de flessen moet aanbrengen als waarmerk voor de con sument. Met deze gedragslijn in ons achterhoofd gaan we nu de wijnhuizen beschrijven, die we op onze reis bezochten. Zoals ik al zei, een reis die uniek mag heten, omdat tot nu toe volgens mij nog nooit een zo groot ge zelschap in slechts enkele dagen de crème de la crème van de Italiaanse topwijnen onder D.O.C. heeft bezocht. DE EERSTE DAG... We waren op zaterdagavond naar Rome gevlogen. Er waren slijters, die tot slui tingstijd nog in hun winkel hadden ge staan. Zondagmorgen moesten we om 9 uur al gereed zijn en maakten onder bege leiding van Gino - onze voortreffelijke gids - een tocht door Rome langs de be zienswaardigheden, waarbij veel tijd werd besteed aan het bezoek van de St. Pieter. Gino gaf ons daarbij commentaar zoals alleen een Italiaan dat kan verwoorden. Die wonderlijke samensmelting van Christendom en socialisme, waarvan we met een glimlach kennisnemen als we Don Het storten van de zojuist geplukte druiven. EEN REK DOOR DE BELANGRIJKSTE WIJNGEBIEDEN wijn. 20

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1979 | | pagina 20