1
wêêêêë
de mensen in dat bedrijf ook terecht
kunnen voor een a la carte maaltijd. Tij
dens de ochtenduren en in het weekend,
worden de bowlingbanen gebruikt door
clubs die deelnemen aan de landelijke
competitie."
Ontspanning
In Nederland kom je steeds meer bow
lingexploitaties tegen, dat heeft natuur
lijk te maken met het feit dat de mensen
bowlen een leuke ontspanning vinden.
Maar raakt de markt niet wat verzadigd?
De heer Den Hollander heeft daar zijn
eigen visie op: ,,lk ben van mening, dat
er in Noord- en Zuid-Holland voldoende
banen zijn, maar in het oosten en
noorden van ons land, alsmede in Zee
land, liggen nog wel mogelijkheden. Ik
ga ervan uit, dat een bowlingcentrum
mensen aantrekt die wonen in een straal
van 15 km rond het bedrijf.
Als je in een stad een bowlingcentrum
gaat vestigen, dan moet je het aantal
banen projecteren tegen het aantal in
woners dat het gebied in een straal van
15 km bevat, daar is een verdeelsleutel
voor.
In Engeland en Japan is er momenteel
een overcapaciteit en veel exploitaties
leiden een noodlijdend bestaan.
Een bowlingexploitatie vergt een grote
investering en als je een goede service
aan de klanten wilt geven is het boven
dien nog arbeidsintensief ook. Daarom
is het erg belangrijk om je oren en ogen
goed open te houden, te kijken wat an
deren doen, aandacht voor de prijsstel
ling te hebben en de markt te blijven
volgen ten aanzien van nieuwe produk-
ten. Als wij iets nieuws ontdekken, pro
beren wij altijd de eerste te zijn."
Personeel
De heer Den Hollander kent weinig per
soneelsproblemen. In Alphen werkt hij
met zeven vaste mensen en zeven part
timers. In Woerden heeft hij momenteel
vier mensen in vaste dienst, aangevuld
met drie part-time krachten. Het streven
is er echter op gericht, dat bestand uit
de breiden tot twaalf vaste en tien part
time krachten.
De directie wordt gevormd door de heer
Den Hollander en zijn echtgenote, die
Een van de zeven zitkuilen.
Het Bowlingcentrum in Woerden heeft twaalf banen.
de algehele leiding heeft over de keu
ken, de bediening en tevens is belast
met de klantenservice. De inkoop, de
administratie en de algehele organisatie
is in handen van de heer Den Hollander,
die daarover zegt: ,,lk heb veel hobby's:
reizen, lezen, sportvliegen en zeilen doe
ik graag, maar je kunt er nauwelijks tijd
voor vrij maken. In vijf jaar ben ik twee
maal een week met vakantie geweest.
Mijn vrouw en ik maken ieder 80 uur per
week. Als je niet helemaal op zou gaan
in je werk, zou het niet vol te houden
zijn, maar ik moet stellen, dat we het met
veel plezier doen. We hebben een goede
band met de klanten en het personeel.
Ik sta altijd open voor suggesties van de
mensen die bij mij werken, je hebt el
kaar nodig.
Als ik het heb over een goede relatie,
dan wil ik daarbij graag het Heineken
concern noemen, dat mijn drankenas
sortiment verzorgt. Naast Heineken bier
verkopen wij ook Hoppe en Bokma ge
distilleerd en de frisdranken van Vru-
mona."
Bezoekers
De heer Den Hollander schat het aantal
bezoekers aan zijn bedrijf in Alphen aan
den Rijn op 60 tot 70.000. Het nieuwe
bedrijf in Woerden moet nog groeien,
maar ook daar verwacht hij zo'n aantal
tot stand te brengen.
De entourage met veel schoon metsel
werk, hout en plavuizen, alsmede con
ventioneel meubilair is bijzonder sfeer
vol en doet uitnodigend aan.
De maaltijden worden opgediend vanuit
een zeer ruime en moderne bedrijfs-
keuken.
De gasten kunnen terecht in het barbe
cue- en fonduerestaurant, dat is voor
zien van zeven ruime zitkuilen, waar
door een intieme sfeer ontstaat Maar er
zijn ook ruimten gecreëerd voor een a la
carte menu, vergaderingen en feesten.
Wie een aperitief wil drinken aan de bar,
kan plaats nemen op een van de veertig
barkrukken.
De heer Den Hollander ten slotte: „Wij
hebben er alles aan gedaan om het de
mensen die ons bedrijf bezoeken naar
de zin te maken qua interieur. Service
verlening en het serveren van
kwaliteitsprodukten moeten het geheel
completeren."
Wij zijn het helemaal met hem eens en
kunnen alleen maar concluderen, dat
die zienswijze de pijler is van het succes
van de familie Den Hollander!
J. Reppel
Het a la carte restaurant.
29