DE PROATKOELE IN DEDEMSVAART
Discotheek met een aparte sfeer
Vijf jaar geleden verliet Joop
Dijkstra het Heineken concern
omdat hij als zelfstandig hore-
ca-ondernemer een toekomst
wilde opbouwen.
Met een HBS-B opleiding en
een tweejarige studie Nijenro-
de achter de rug, was hij in
1970 in dienst gekomen bij de
brouwerij.
Als commercieel-assistent en
later als horecavertegenwoor-
diger kwam hij in nauw con
tact te staan met de horeca-
sector. Door zijn helder inzicht
had hij duidelijk toekomstmo
gelijkheden binnen het con
cern. Toch trok ook hem de
zelfstandigheid meer aan.
mijn zoon later capabel zal zijn het be
drijf over te nemen en te leiden."
Discussies
,,De horeca is een mooie bedrijfstak, die
mij altijd enorm heeft aangetrokken, al
zitten er wel veel arbeidsuren in. Mijn
vrouw is er per week zeker 60 uur mee
bezig en ik kom zonder overdrijving wel
aan 80 uurtjes.
Gelukkig heb ik de beschikking over uit
stekend personeel, waar ik een goede
band mee heb. Dat geldt ook voor de
part-timekrachten; allemaal studerende
jongelui en dat bevalt uitstekend.
Met het personeel beleg ik regelmatig
vergaderingen om discussies los te ma
ken ten aanzien van wat beter kan. Voor
suggesties sta ik helemaal open. Ik vind
het ook erg belangrijk dat mijn personeel
studeert voor het horecadiploma. De
kosten daaraan verbonden neem ik voor
mijn rekening en bovendien begeleid ik
ze bij hun studie. Dit jaar hebben 6 per
soneelsleden en mijn zoon examen ge
daan. Ik verlang ook dat ze er goed ver
zorgd uitzien en de gasten hoffelijk te
gemoet treden; de klanten vinden dat
prettig en bovendien hebben ze daar
recht op. Naast een goede dienstverle
ning is het even belangrijk om goede
kwaliteit op tafel te brengen. De mensen
willen best wat meer betalen, maar dan
moet het wel goed zijn."
Tenslotte stellen we Ton Boersema de
vraag, waar een goede horeca-onder-
nemer aan moet voldoen om zijn bedrijf
succesvol te kunnen exploiteren. ,,Hij
moet vakbekwaam zijn, goed kunnen
organiseren en vooral verstand van re
kenen hebben. Bovendien moet hij veel
in het bedrijf aanwezig zijn. Dat stellen
de klanten bijzonder op prijs en het geeft
een hechtere band, vooral met de vaste
gasten."
De bezoekers van Johanna's Hof hoe
ven zich daar zeker niet over te bekla
gen, want Ton en Marina Boersema zijn
te ambitieus om daaraan voorbij te gaan!
In Dedemsvaart werd hem de mogelijk
heid geboden discotheek De Proatkoele
over te nemen.
In zijn „luidruchtige drankwinkel" zoals
hij zijn bedrijf zelf noemt, heeft hij twee
bars met zestig zitplaatsen, een stamta
fel, banken en tevens nissen, waarin zich
eveneens een aantal gezellige zitjes be
vinden.
In totaal kunnen er 175 gasten zitten,
maar velen prefereren te staan of zoeken
ontspanning op de verlichte dansvloer of
rond de open haard.
Oudhollands
De wanden met veel hout en oude ste
nen, alsmede de plavuizen op de vloer
geven het bedrijf een Oudhollands
sfeertje. Discjockey Willem Koster, die
een eigen platenzaak heeft in Dedems
vaart, bedient de knoppen van de uitste
kende geluidsinstallatie en praat de
plaatjes aan elkaar.
Joop Dijkstra exploiteert het bedrijf met
één vaste kracht, terwijl Alice Dijkstra
bijspringt waar dat nodig is. De ex-Hei-
nekenman heeft in de weinige uren dat
hij open is een eigenlijk onvoorstelbare
omzet bereikt. Het bedrijf is namelijk uit
sluitend geopend tijdens de weekends
en wel op zaterdag en zondag van 8 uur
's avonds tot 1 uur 's nachts en op zon
dagmiddag van half 3 tot 6 uur. De jaar
omzet bedraagt ƒ275.000,- en die komt
voor een groot gedeelte tot stand via de
(Heineken) bieromzet, 400 hl per jaar.
Ook de frisdranken van Vrumona en het
Hoppe gedistilleerd behoren tot het as
sortiment.
Joop Dijkstra daarop inhakend: „Het zijn
allemaal uitstekende produkten en ge
zien mijn achtergrond voel ik mij bij het
concern helemaal thuis. Bovendien heb
ik uitstekend contact met mijn leveran
cier, de heer Berends uit Dedemsvaart.
Hij staat op elk gewenst moment voor mij
klaar.
De prijzen heb ik bewust laag gehouden:
voor een pilsje, een frisdrank of een
borrel betalen de klanten ƒ1,25 en een
sherry kost ƒ1,50. Er zijn mensen die
zeggen dat ik daar te laag mee zit, maar
ik ga ervan uit dat een grotere omzet
meer winst oplevert. Snacks verkoop ik
nagenoeg niet (alleen een balletje ge
hakt), daar is weinig vraag naar.
Bezoekers
Waar komen de bezoekers, gemiddeld
1000 per weekend, in de leeftijdsgroep
van 18 tot 25 jaar, vandaan? Joop Dijk
stra daarover: „Toen ik hier begon was
er in Dedemsvaart maar één discotheek.
Inmiddels zijn er diverse bijgekomen,
maar daar merk ik weinig van. Mijn klan
ten komen niet alleen uit dit plaatsje,
maar ook uit de regio. Ik heb zelfs klan
ten uit Genemuiden, Zwolle en Duits
land. Waarom ze mijn zaak bezoeken? Ik
24