Italiaanse wijn centraal op vinologendag in Rotterdam w Het was een illuster gezelschap dat op dinsdag 3 april jl. bijeen was in de Bea- trixzaal van het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Zo'n 170 vinologen (afgestudeerden aan de Wijnacademie) en leerling-vino logen volgden een uitgebreid program ma, dat tot doel had wat dieper in te gaan op de verschillende facetten van wijnland Italië, als aanvulling op de stu die. Het puikje van de Nederlandse wijnken ners was aanwezig, en zoals de heer J. Zellenrath (bekend van Parlant du vin en docent Italië aan de Wijnacademie) in zijn inleiding zei: „Nederland is pas tien jaar op uitgebreidere schaal wijn aan 't drinken. U heeft zich als groep gespe cialiseerd in wijn en dat is iets wat je in het buitenland niet ziet!' Mevrouw G. Hooft, cursusleidster van de wijnacademie, beet het spits af van de Italiëdag met een openingswoord. Zij introduceerde tevens de heer A. de Meo, die als afgevaardigde van het consulaat van Italië grote belangstelling voor deze dag had. De heer Zellenrath ging verder in op de Italiaanse wijnen en gaf de raad: „Ver gelijk Italiaanse wijn nooit met Franse wijn. Je kunt een Bordeaux toch ook niet met een Beaujolais vergelijken! Ita liaanse wijn wordt vaak geassocieerd met goedkoop (in beide betekenissen van het woord) maar dat is volkomen ten onrechte." Wijnproeverij Dat bewees de proeverij van witte wij nen, die hierna volgde. Zeven heerlijke, volkomen van elkaar verschillende wij nen werden door de aanwezigen met grote aandacht (en nieuwsgierigheid) geproefd. Als laatste kwam een Orvieto Abboccato aan de beurt. Een wijn die met opzet gekozen was om te proberen het vooroordeel, dat bij veel Nederlan ders tegen dit type leeft, weg te nemen. Abbocato betekent mild, afgerond en dat is iets anders dan een Amabile De heer J. Zellenrath begeleidde de proeverij. (zoet). Deze twee begrippen worden namelijk vaak verward. Het programma na de lunch legde meer de nadruk op het toeristische gedeelte van Italië. Prachtige beelden van adem benemende mooie plekjes die Italië rijk is, trokken via een film van luchtvaart maatschappij Alitalia aan de vinologen voorbij. En dan weet je dat je niet alleen voor de wijn naar Italië hoeft te gaan. Ook de combinatie van Italiaans eten en wijn kwam aan bod in de lezing van de heer M. van de Avort (van de Stichting Vakonderwijs Horeca) over „la buona cucina Italiana". Een van de hoogtepunten van de mid dag was de uitgebreide proeverij van rode wijnen. Uit de verschillende Ita liaanse wijngebieden waren de flessen met zorg gekozen om de vinologen een zo breed mogelijk beeld te geven. Zo waren er wijnen uit Emilia-Romagna, Toscane, Veneto, Friuli, Piemonte, Abruzzo en Sicilië. Aan de laatste twee gebieden had de heer P. Blom (docent aan de Wijnacademie) reeds eerder tij dens deze dag uitgebreid aandacht be steed. Het officiële gedeelte werd besloten met de conclusie van de heer Zellenrath, die gunstige toekomstverwachtingen voor de Italiaanse wijn heeft. Overzicht van de Beatrixzaal, waar zo'n 170 genodigden de Italië-dag meemaakten. Aandachtig en nieuwsgierig werden de wijnen geproefd. 3

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1979 | | pagina 3