Italiaanse wijn centraal op
vinologendag in Rotterdam
w
Het was een illuster gezelschap dat op
dinsdag 3 april jl. bijeen was in de Bea-
trixzaal van het Groothandelsgebouw in
Rotterdam.
Zo'n 170 vinologen (afgestudeerden
aan de Wijnacademie) en leerling-vino
logen volgden een uitgebreid program
ma, dat tot doel had wat dieper in te
gaan op de verschillende facetten van
wijnland Italië, als aanvulling op de stu
die.
Het puikje van de Nederlandse wijnken
ners was aanwezig, en zoals de heer J.
Zellenrath (bekend van Parlant du vin en
docent Italië aan de Wijnacademie) in
zijn inleiding zei: „Nederland is pas tien
jaar op uitgebreidere schaal wijn aan 't
drinken. U heeft zich als groep gespe
cialiseerd in wijn en dat is iets wat je in
het buitenland niet ziet!'
Mevrouw G. Hooft, cursusleidster van
de wijnacademie, beet het spits af van
de Italiëdag met een openingswoord. Zij
introduceerde tevens de heer A. de Meo,
die als afgevaardigde van het consulaat
van Italië grote belangstelling voor deze
dag had.
De heer Zellenrath ging verder in op de
Italiaanse wijnen en gaf de raad: „Ver
gelijk Italiaanse wijn nooit met Franse
wijn. Je kunt een Bordeaux toch ook niet
met een Beaujolais vergelijken! Ita
liaanse wijn wordt vaak geassocieerd
met goedkoop (in beide betekenissen
van het woord) maar dat is volkomen ten
onrechte."
Wijnproeverij
Dat bewees de proeverij van witte wij
nen, die hierna volgde. Zeven heerlijke,
volkomen van elkaar verschillende wij
nen werden door de aanwezigen met
grote aandacht (en nieuwsgierigheid)
geproefd. Als laatste kwam een Orvieto
Abboccato aan de beurt. Een wijn die
met opzet gekozen was om te proberen
het vooroordeel, dat bij veel Nederlan
ders tegen dit type leeft, weg te nemen.
Abbocato betekent mild, afgerond en
dat is iets anders dan een Amabile
De heer J. Zellenrath begeleidde de proeverij.
(zoet). Deze twee begrippen worden
namelijk vaak verward.
Het programma na de lunch legde meer
de nadruk op het toeristische gedeelte
van Italië. Prachtige beelden van adem
benemende mooie plekjes die Italië rijk
is, trokken via een film van luchtvaart
maatschappij Alitalia aan de vinologen
voorbij. En dan weet je dat je niet alleen
voor de wijn naar Italië hoeft te gaan.
Ook de combinatie van Italiaans eten en
wijn kwam aan bod in de lezing van de
heer M. van de Avort (van de Stichting
Vakonderwijs Horeca) over „la buona
cucina Italiana".
Een van de hoogtepunten van de mid
dag was de uitgebreide proeverij van
rode wijnen. Uit de verschillende Ita
liaanse wijngebieden waren de flessen
met zorg gekozen om de vinologen een
zo breed mogelijk beeld te geven. Zo
waren er wijnen uit Emilia-Romagna,
Toscane, Veneto, Friuli, Piemonte,
Abruzzo en Sicilië. Aan de laatste twee
gebieden had de heer P. Blom (docent
aan de Wijnacademie) reeds eerder tij
dens deze dag uitgebreid aandacht be
steed.
Het officiële gedeelte werd besloten met
de conclusie van de heer Zellenrath, die
gunstige toekomstverwachtingen voor
de Italiaanse wijn heeft.
Overzicht van de Beatrixzaal, waar zo'n 170 genodigden de Italië-dag
meemaakten.
Aandachtig en nieuwsgierig werden de wijnen geproefd.
3