In de loop van de jaren heeft de heer C. Wempe op de Amster damsevaart 95 te Haarlem heel wat tot stand gebracht: Een horeca-object voor elk wat wils, zo mag je het toch wel stellen. Vooral in de beginperiode, het was toen 1959, is er dag en nacht keihard gewerkt door het gezin Wempe om te bereiken wat er nu staat. De Zoete Inval en bowling De Liede: Het resultaat van een arbeidzaam leven met de zaak, ze springt hooguit nog eens bij als het erg druk is. Wij hebben zeven kinderen en dat vergt al genoeg aandacht van haar. Twee zoons zijn on dertussen als bedrijfsleider aan het be drijf verbonden, een dochter vervangt de telefoniste als dat nodig is en een zoon studeert momenteel op de Hotel vakschool, zodat ik mij over de opvol ging voorlopig niet ongerust hoef te maken. Maar zover is het nog lang niet, want met mijn 53 jaar doe ik het werk nog steeds met groot plezier, iedere dag weer. Mijn werk is mijn hobby en met De horeca is echter een bedrijfstak die je niet de gelegenheid geeft om in te dutten, je moet je altijd blijven oriënte ren ten aanzien van de prijsstelling en de menu's, want de mensen zijn echt wel prijsbewust. Maar de smaak- en eetgewoonte verandert. Zo'n zes a ze ven jaar geleden was er veel vraag naar een schnitzel, maar tegenwoordig zijn de gasten bijzonder ontvankelijk voor specialiteiten, waar wij veel mee wer ken; in ieder jaargetijde een andere specialiteit. De mensen zijn tegenwoordig veel meer Gevel van de Zoete Inval. De heer Wempe heeft er nooit spijt van gehad dat hij eigenlijk dooreen toeval in de horecasector terecht is gekomen. Hij zegt daar zelf over: ,,Mijn schoonvader is van huis uit tuinder geweest, maar in 1930 was er in die bedrijfstak maar een karige boterham te verdienen. Om toch in het onderhoud van het gezin te voor zien begon hij toen een koek- en zopie- tent op één kilometer afstand van ons huidige bedrijf. In een later stadium leerde ik de dochter kennen en dat had weer tot gevolg, dat ik in 1949 mijn schoonvader opvolgde en besloot om op die plaats een café met speeltuin te beginnen. Timmerman Dat was wel iets anders dan mijn eigen lijke vak van timmerman waar ik op de ambachtsschool voor geleerd had en waarin ik werkzaam ben geweest van 1939 tot 1946. Daarna diende ik drie jaar bij de Koninklijke Marine als chauffeur in Indonesië, een onvergetelijke tijd. Het café dat ik exploiteerde bevatte 44 zit plaatsen, uiteraard de zitjes in de speeltuin niet meegeteld. Ik had echt plezier in mijn nieuwe werkkring en de zaken verliepen naar wens. Toen het bedrijf opgeheven moest worden van wege de aanleg van een nieuwe auto snelweg lukte het mij beslag te leggen op het stuk grond waar nu dit bedrijf gevestigd is. We zijn toen begonnen met de bouw van een woonhuis en een café-restaurant met speeltuin. Opvolging Mijn vrouw bemoeit zich nu niet meer De Zoete Inval vanaf de weg gezien. vakantie gaan we bijna nooit, daar heb ik eigenlijk geen behoefte aan. Een paar jaar geleden zijn we met het hele gezin wel naar Amerika geweest. Ik wilde mij in dat land eens verdiepen in het hore- cagebeuren en in de exploitatie van een bowlingcentrum. Het viel mij direct op, dat er in de horecabedrijven veel meer aandacht aan de service wordt besteed dan in Nederland. Overal werden we te gemoet getreden door een hostess, die de jassen keurig aannam en ons naar de plaats begeleidde. Een situatie die hier niet haalbaar is vanwege de hoge loon kosten, die we slechts kunnen opvan gen door omzetvergroting en een effi ciëntere manier van werken. Eetgewoonte In tegenstelling tot Amerika stralen de meeste Nederlandse horecabedrijven weer meer warmte en gezelligheid uit. gewend, er wordt ook veel meer buiten de deur gegeten en met veel gerechten worden ze vertrouwd gemaakt in de va- kantietijd. Het wordt daarom steeds moeilijker om de mensen tevreden te stellen en je moet je dan ook doorlo pend blijven afvragen wat ze verlangen. Veel aandacht besteed ik aan de hygië ne in mijn bedrijven. De toiletten zijn het visitekaartje van de zaak en de gasten mogen bij mij gerust een kijkje komen nemen in de keuken of spoelkeuken. Je kunt er van de grond eten en zo hoort het ook, al moet ik er bij zeggen, dat ik veel geld uitgeef aan het dagelijkse onder houd en juist die loonkosten geven nog wel eens problemen in diverse horeca bedrijven, daar heb ik heus wel begrip voor. Personeel Daarnaast stel ik hoge eisen aan het 21

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1979 | | pagina 21