zich laat rondleiden door de Gerres- heimfabriek. Informatiemateriaal van Gerresheimer geeft door middel van beschrijvingen en illustraties aan dat het fabriceren van flessen bestaat uit een volkomen logi sche, gemakkelijk te leren reeks pro cessen. De voornaamste grondstoffen zijn kwarts (uit kiezelzuur bestaande delf stof), zand, soda en kalk. Eerst worden deze in de juiste verhouding (bepaald op basis van gewicht) gemengd, en dan wordt het mengsel tot 1500° C verhit, waardoor er glas in gesmolten vorm ontstaat. Dit gloeiendhete mengsel wordt in „hoogte- of druppelvormen" gegoten. Deze term vraagt enige uitleg: Het vormen is eenvoudig het voorberei dende proces om het materiaal een ronde vorm te geven en het in stukken van een bepaalde lengte vanaf zo'n drie a vier meter in machines te laten vallen, die daaronder op werkhoogte staan te draaien. Hier wordt het automatisch ge blazen, gevormd en gegoten tot gloei ende flessen. Vervolgens gaan deze flessen door een koeloven, waarna het flesoppervlak wordt verhard en ze aan een strenge kwaliteitscontrole worden onderworpen. In karton verpakt (ge maakt in een andere, tot het concern behorende Duitse fabriek) worden ze in kratten, of verpakt in krimpfolie op pal lets, getransporteerd naar pakhuizen. Van hieruit gaan de flessen in vracht wagens, die ze weer afleveren voor weg- of treintransport. Een onvoorstelbare hitte Na een bezoek aan Gerresheim kan men zich al deze verschillende fasen heel goed herinneren als onderdelen van een geordende reeks, maar dan wel één die boven keurige letters op gedrukt papier uitstijgt tot een fantastische ervaring. De meest overheersende indrukken zijn een onophoudelijke, enorme snelheid, een hitte die van bijna onvoorstelbare intensiteit is, volmaakte precisie en een bijna niet te bevatten aantal en variatie flessen en potten. De beelden die je steeds weer voor je ziet zijn die van een oven die gloeit door een hitte die zó groot is dat je het bin nenste alleen maar door speciaal don ker glas kunt bekijken. Op het controle- scherm van een gesloten tv-circuit kun Zeer strenge controle je in de controlekamer zien hoe de vlammen eerst van de ene en dan van de andere zijde door de binnenkant van de oven slaan. Een mengsel van materialen beweegt zich langzaam in de richting van de oven en komt dan boven als gesmolten lava die naar de „druppel- vormen" geleid moet worden. Twee bolletjes van het fel schitterende mengsel vallen tegelijk in het blaasap paraat van elke machine, waar zij wor den gegrepen door metalen klemmen, geblazen en gevormd, waarna de halzen worden geperst, ze opnieuw worden vastgegrepen en worden overgebracht naar de lopende band, die ze naar de koeloven brengt. Op de ernaast liggende lopende band vallen, iets langzamer, bolletjes van een andere grootte. Deze worden geblazen en gevormd tot flessen van een ander model. Op de volgende lijn valt het ge smolten glas in wéér een ander tempo, en wordt het snel omgezet in alweer een Trots op kwaliteit andere vorm. Dan bewegen de lange rijen afgekoelde flessen zich volgzaam en waardig tegelijk naar de kwaliteits controle, waar ze korte tijd ronddraaien om geïnspecteerd te worden. Onver schillige metalen armen slaan feilloos toe om iedere fles af te keuren die in precisie of in afmeting te kort komt of die ook maar de kleinste onvolkomen heid in vorm of samenstelling vertoont. Trots op kwaliteit Gerresheimer produceert voor Heine- ken flessen van het type EB 8, dat spe ciaal voor de Verenigde Staten vervaar digd wordt, en verder de groene 33 cl flessen en bruine 30 cl flessen voor de Nederlandse markt. En allemaal al thans die welke de klant bereiken hebben ze een kwaliteit waar de directie van Gerresheimer terecht trots op is, een kwaliteit die de uiteindelijke recht vaardiging is van de uitzonderlijk stren ge methoden van kwaliteitscontrole, die hierboven al genoemd zijn. De grondstoffen worden per tankauto aange voerd In dit verband gaat er in Gerresheim een verhaal over een onrustbarende klacht die men op een keer ontving uit Sura- baja, in Indonesië. Men kreeg het be richt dat het breukpercentage daar bij zonder hoog was. Een directeur van Heineken die in de buurt was, besloot de zaak te onderzoeken. Hij ontdekte dat bij het lossen in de haven de kraan de partijen lege Heineken flessen niet op de kade neerzette, maar ze van enige hoogte liet vallen! Met zo'n behandeling kun je verwachten dat zelfs flessen in kratten volkomen zouden versplinteren. En deze flessen waren alleen maar in jute gewikkeld! Toch was meer dan 50 procent onbeschadigd. De klacht werd ingetrokken. Een ander bijna zeker niet waar ge beurd verhaal, door de redactie in Gerresheim opgetekend, is dat van een bijziende man, die wilde weten hoeveel werk een van de automatische vorkhef trucks van het bedrijf in één keer kon doen. Zijn nieuwsgierigheid was begrij pelijk; een van de meest boeiende her inneringen aan Gerresheim is de aan blik van wat men daar zelf de „spook trein" noemt: een aantal onbemande vorkheftrucks die zich doelbewust over de werkvloer bewegen, als buitenaardse wezens uit een ruimtevaartserie op tv, en die trays met flessen die aan het einde van de produktielijn op pallets staan, oppakken om ze naar de trans portband te brengen. „Excuseer me, jongen," zei de bezoeker en vergeet niet dat hij erg bijziend was „excuseer me, maar zou je me ook kunnen zeggen..." „Sorry meneer," zei de truck, „maar ik kan niet stoppen." En hij reed verder... Twee vurige bolletjes vallen tegelijk in het blaasapparaat 17

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1979 | | pagina 17